دومین دوره هم‌اندیشی محققان دارای پایان‌نامه کاربردی-صنعتی فناوری‌نانو

دومین دوره هم‌اندیشی محققان دارای پایان‌نامه کاربردی-صنعتی فناوری‌نانو با حضور بیش از ۸۰ دانشجوی مقطع دکتری و کارشناسی‌ارشد (دارای پایان‌نامه تایید شده کاربردی-صنعتی حوزه فناوری نانو)، ششم خردادماه درمحل دانشکده پلیمر دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر برگزار شد.

دومین دوره یک روزه هم‌اندیشی محققان پایان‌نامه کاربردی- صنعتی فناوری نانو با هدف آشنایی محققان دارای پایان‌نامه صنعتی با برنامه‌ها و فعالیت‌های ستاد نانو و مفاهیم تجاری‌سازی و همچنین تعامل با کارشناسان ستاد برگزار شد.

این دوره شامل محورهایی با موضوعات؛ «معرفی فعالیت‌های ستاد نانو»، «انتقال تجربه‌ی الگوهای موفق کارآفرینی و تجاری‌سازی در حوزه نانو»، «هم‌افزایی محققان و کارشناسان حوزه‌های صنعتی ستاد نانو»، «معرفی آیین‌نامه حمایت گام‌به‌گام از پایان‌نامه‌های دانشجویی»، «‌ارائه تعدادی از دستاوردهای کاربردی- صنعتی محققان فناوری نانو» و «ارائه مشاوره‌های تخصصی» بوده است.

در مراسم افتتاحیه این دوره دکتر رضایت، مدیر کارگروه توسعه منابع انسانی ستاد نانو با محوریت اهمیت توجه به پایان‌نامه‌های کاربردی به سخنرانی پرداخت.

مهندس ختمی‌مآب، دبیر کارگروه توسعه منابع انسانی ستاد نانو نیز با موضوع معرفی سیاست‌های ستاد نانو در کارگروه‌های مختلف به سخنرانی پرداخت، وی در این خصوص خاطر نشان کرد: « انگیزه و هدف اصلی ستاد نانو در سند ۱۰ ساله دوم این ستاد توسعه صنعتی، تولید محصولات مبتنی بر فناوری نانو و صادرات فناوری و محصولات ایرانی به بازارهای جهانی است. با توجه به این مسئله هدف و فعالیت کارگروه توسعه سرمایه‌های انسانی رسیدن ایران به یک مرجعیت علمی قابل قبول در دنیا است.»
وی همچنین در خصوص حمایت از پژوهش‌های حوزه فناوری نانو خاظر نشان کرد: « ستاد نانو با اهدافی چون، تشویق و ایجاد انگیزه فعالیت در حوزه فناوری نانو، ایجاد سرمایه‌های انسانی فعال و اثربخش در این حوزه و ارتقاء جایگاه علمی ایران در سطح بین‌الملل در حوزه علم و فناوری نانو، پژوهشگران و فناوران را در راستای انجام پایان‌نامه‌های دانشجویی، مقالات علمی- پژوهشی و ISI، ماموریت‌های فناورانه، تحصیل در دوره پسا دکترا و غیره٬ حمایت می‌نماید.»

دبیر کارگروه توسعه منابع انسانی ستاد نانو ادامه داد :«ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به پایان‌نامه‌های دانشجویی مقاطع تحصیلات تکمیلی به صورت گام به گام حمایت تشویقی پرداخت می‌کند. در این طرح براساس شاخص‌های برنامه و متناسب با دستاوردهای هر پایان‌نامه، میزان تشویقی افزایش خواهد یافت.»

مهندس ختمی مآب در خصوص شاخص‌های ارزیابی پایان‌نامه‌های نانویی افزود: «شاخص‌های ارزیابی در این برنامه حمایتی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که دانشجویان و اساتید را برای انجام پایان‌نامه‌هایی در راستای دستیابی به اهداف توسعه فناوری نانو در کشور ترغیب کند. همچنین این شاخص‌ها علاوه بر افزایش کیفیت علمی تحقیقات، دستیابی به نتایج کاربردی و محصولات را تشویق می‌کند.»

به گفته دبیر کارگروه توسعه منابع انسانی ستاد نانو، یافته‌های پژوهشی، پروتوتایپ محصول (نمونه اولیه)، فرمولاسیون ماده جدید، و طراحی ماشین از جمله دستاوردهای مورد انتظار از پایان‌نامه‌ها است.
 
در ادامه برنامه، خانم مهندس موسوی، دبیر دومین هم‌اندیشی محققان پایان‌نامه‌های کاربردی-صنعتی فناوری نانو، به تشریح اهداف برگزاری و برنامه‌های این دوره پرداخت. وی همچنین کارشناسان کارگروه صنعت و بازار ستاد توسعه فناوری نانو در حوزه‌های مختلف صنعتی را جهت آشنایی بیشتر شرکت‌کنندگان در دوره معرفی کرد.

در ادامه سخنرانی‌های این بخش مهندس جعفری، دبیر کارگروه توسعه فناوری ستاد نانو نیز، به تشریح چند نمونه موفق و ناموفق شرکت‌های نانویی در کشور و دلایل موفقیت و عدم موفقیت آنها پرداخت.
مهندس جعفری در ابتدای سخنرانی خود اظهار داشت: «فرهنگ اغلب کسب و کارهای داخل کشور به گونه‌ای است که اگر تجربه ناموفقی داشته باشند، جایی معرفی نمی‌کنند و اجازه نمی‌دهند این تجربه ارزشمند را حتی بدون نام بردن از کسب و کار و افراد، سایر مدیران و مشاوران و کارشناسان کسب و کار جایی بیان کنند.»
وی در این سخنرانی به تشریح مدل های موفق همکاری افراد و شرکت‌های نانویی از جمله همکاری شرکت اکسیر نانو سینا و داروسازی سبحان (تولید تجاری داروی ضد سرطان سینا دوکسوزوم)، شرکت فناوران نانو مقیاس و کارخانه بهران فیلتر (تولید فیلترهای نانویی صنعتی با بازده بالا) و شرکت پارساپلیمر شریف و گروه صنعتی وحید (تولید لوله‌های بی‌صدا) پرداخت.

دبیر کارگروه توسعه فناوری ستاد نانو تصریح کرد: «توسعه کسب و کار تیم می‌خواهد؛ مدل فناور تک‌نفره شکست خورده زیادی در حوزه فناوری نانو داریم که اگر توانایی تشکیل تیم داشتند و می‌توانستند به درستی کسب و کارشان را رهبری کنند، به موفقیت‌های بزرگی می‌رسیدند. اما نه تنها اینکار را نمی‌کنند، اغلب باور هم ندارند که باید ایده را با یک تیم به کسب و کار سودده تبدیل کنند.»

در بخش دوم این هم‌اندیشی نشست‌های مجزایی در هفت گروه شامل، نانومواد و نفت، آب، انرژی، تجهیزات- پوشش-پلاسما، خودرو، پلیمر-دارو، کشاورزی و نساجی برگزار شد. در هر یک از این نشست‌ها تعدادی از پژوهشگران به معرفی مختصری از پایان‌نامه صنعتی خود پرداختند. همچنین کارشناسان و مشاوران حوزه‌های مختلف کارگروه صنعت و بازار ستاد توسعه فناوری نانو با حضور در این نشست‌ها به ارایه راهنمایی و مشاوره به پژوهشگران پرداختند.

لازم به ذکر است در دومین دوره هم‌اندیشی محققان دارای پایان‌نامه کاربردی-صنعتی فناوری‌نانو٬ شرکت کنندگان طرح‌های خود را به صورت پوستر ارائه نمودند. همچنین در بخش پایانی این دوره ۱۰ محقق در مدت ۴ دقیقه موضوع پایان‌نامه کاربردی-صنعتی خود را ارائه کرده و به پرسش‌های هیأت داوران پاسخ دادند. در پایان نیز با نظر هیأت داوران٬ منتخبان بخش پوسترها و سخنرانی‌ها معرفی و از آنها تقدیر شد.

شایان ذکر است، ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، با هدف استفاده از توان بالقوه پایان‌نامه‌های دانشجویی در رفع نیاز، توسعه یا ارتقا محصولات و صنایع موجود در کشور، عناوین موضوعاتی را برای پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی نانو پیشنهاد کرده است. این عناوین اغلب مورد تقاضای صنایع بوده و در صورت دستیابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی به نتایج آزمایشگاهی و یا فناوری امیدبخش در این موضوعات، ستاد از تجاری‌سازی نتایج آنها در قالب فروش فناوری و یا ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان نانو حمایت می‌کند. موضوعات پیشنهاد شده این فهرست در زمینه صنایع مختلف از جمله ساختمان، نساجی، خودرو، حمل و نقل و صنایع سنگین، پزشکی و بهداشت، کشاورزی و بسته‌بندی، آب و محیط زیست و کامپوزیت و پلیمر است.