ساخت سپر محافظ برای افزایش اثربخشی نانوحامل‌ها

سپری محافظ برای افزایش عملکرد سامانه‌های رهایش دارو توسط محققان کره‌ای ساخته شده که می‌تواند اثربخشی داروهای شیمی‌درمانی را بهبود دهد. این سپر مانع از خنثی شدن نانوحامل‌ها توسط پروتئین‌های موجود در خون می‌شود.

فناوری سرطان یکی از شاخه‌های فناوری‌نانو است که روی استفاده از نانومواد یا راهبردهای فناوری‌نانو روی تشخیص و درمان سرطان متمرکز است. محققان و دانشمندان در حال حاضر به دنبال ارائه روش‌هایی برای حمله به سرطان در سطوح سلولی هستند.

براساس اطلاعات منتشر شده از موسسه ملی اولسان در کره‌جنوبی، در حال حاضر روش‌های دارورسانی بهبودهای قابل توجهی یافته است و می‌توان این روش‌ها را به‌عنوان ابزاری مهم برای هدف‌گیری سلول‌های سرطانی قلمداد کرد. سامانه رهایش هدفمند دارو به روش‌هایی گفته می‌شود که می‌تواند به‌صورت انتخابی دارو را به بافت هدف برساند که برای این کار از حامل‌های مختلفی استفاده می‌شود.

نانوذرات می‌توانند با عبور از یکی از سدهای خارجی نظیر پوست، ریه یا روده خود را به داخل بدن برسانند. زمانی که این نانوذرات وارد شدند، ذرات به سوی سیستم گردش خون حرکت کرده و با کمک این جریان خود را به بافت هدف می‌رساند.

تا پیش از این، سامانه‌های رهایش هوشمند کارایی اندکی داشتند که دلیل این امر، پدیده هاله پروتئینی است. این پدیده زمانی رخ می‌دهد که یک ذره وارد بدن شود و بدن برای مقابله با آن، پروتئین‌هایی در اطراف ذره قرار می‌دهد که عملکرد ذره را محدود یا مختل می‌کند.

برای حل این مشکل، محققان سپری برای مقابله با هاله پروتئینی ایجاد کردند. سپر هاله پروتئینی از جنس پروتئین‌های کروی بوده و بسیار پایدار است، این سپر با هیچ ماده‌ای برهم‌کنش نمی‌دهد. این بدان معنا است که نانوذرات می‌توانند بدون درگیر شدن با پروتئین‌های موجود در خون در بدن حرکت کرده و با کارایی بالا سلول سرطانی را از بین ببرند.

در آینده محققان می‌توانند از نانوحامل‌ها برای رهایش داروهای شیمی‌درمانی و مواد دارویی خطرناک که برای سلول‌های سالم مضر است، استفاده کنند. با این کار می‌توان سلول‌های سرطانی را از بین برد در حالی که سلول‌های سالم دست‌نخورده باقی بمانند.

هرچند فناوری‌نانو هنوز در مراحل اولیه رشد خود است اما دنیای پزشکی امیدوار است که بتواند از این فناوری برای بهبود عملکرد خود استفاده کرده و جان انسان‌ها را نجات دهد.