از کاتالیست گوگردزدایی اکسایشی از سوخت سنگین (مازوت) بازدید کنید

از کاتالیست گوگردزدایی اکسایشی از سوخت سنگین (مازوت) بازدید کنید

شـرکت گسترش فناور خوارزمی محصول کاتالیست گوگردزدایی اکسایشی از سوخت سنگین (مازوت) خود را در نمایشگاه ایران نانو ۱۴۰۳رونمایی می‌کند. علاقه‌مندان می‌توانند از غرفه این شرکت بازدید کنند.

ترکیبات گوگرددار موجود در برش‌های نفتی در صنایع پالایشگاهی و نفتی، از مهم‌ترین آلاینده‌های نفتی محسوب می‌شوند. حذف این ترکیبات از این برش‌های نفتی، به دلیل تولید آلاینده‌های گازی Sox هنگام احتراق و به‌دنبال آن، آلودگی هوا، تولید باران اسیدی و خوردگی فلزات اهمیت بالایی دارد. از این رو، استانداردهایی از سوی کشورهای مختلف برای تعیین میزان گوگرد موجود در سوخت‌های مختلف تصویب شده که باعث تحقیق و پژوهش در راستای رسیدن به این استانداردها و توسعه روش‌های جدید برای کاهش میزان گوگرد شده است.

روش گوگردزدایی اکسایشی از جمله روش‌هایی است که به دلیل مزایایی چون سادگی نسبی فرایند، شرایط عملیاتی ملایم، هزینه سرمایه‌گذاری کمتر و عدم نیاز به هیدروژن در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. درواقع، روش گوگردزدایی اکسایشی، روشی مؤثر در حذف ترکیبات گوگردی موجود در برش‌های مختلف نفتی به شمار می‌رود. همچنین می‌توان از این روش برای احیاء هیدروکسیدسدیم (جریان کاستیک مستعمل) مورد استفاده در واحدهای مراکس بهره برد که از کاستیک برای کاهش غلظت گوگرد و مرکاپتان‌های موجود در برش‌های هیدروکربنی استفاده می‌کنند. دانش فنی تولید این کاتالیست برای نخستین بار در ایران و به‌صورت یک کاتالیست هتروژن توسعه داده شده است.

نمونه این کاتالیست در کارخانه خوارزمی تولید و عملکرد آن طی تست‌های متعدد در مقیاس آزمایشگاهی و نیز به‌صورت پایلوت طراحی شده و با خوراک مازوت پالایشگاه‌های تهران و شیراز مورد ارزیابی کامل قرار گرفته است. با توجه به حجم زیاد سوخت مازوت انبار شده در کشور و مشکل تأمین سوخت کم گوگرد مناسب برای مصارف مرتبط از جمله سوخت کشتیرانی و همچنین مشکلات آلودگی‌های زیست محیطی حاصل از سوختن مازوت با گوگرد بالا، کاتالیست اکسایشی تولید شده با عملکرد بالا می‌تواند کمک بزرگی برای تأمین سوخت کم گوگرد برای صنعت کشتیرانی و کاهش آلودگی‌های زیست محیطی باشد و امکان تجاری‌سازی آن نیز در پالایشگاه‌ها و مراکز مرتبط وجود دارد.

این کاتالیست به‌عنوان یک محصول راهبردی شناخته می‌شود چرا که برخلاف کاتالیست‌های مایعی که در حال حاضر استفاده می‌شوند و یک بار مصرف بوده و آسیب‌های زیادی را متوجه محیط زیست می‌کنند، آسیب محیط‌زیستی نداشته و در قالب بستر ثابت عمل می‌کند به این معنا که بارها و بارها قابلیت استفاده دارد بنابراین هم از نظر بودجه‌ای برای استفاده‌کننده صرفه اقتصادی دارد و هم از نظر زیستی تفاوت چشمگیری ایجاد می‌کند.