برگزاری سومین هفته دوره صنعتی “کاربردهای فناوری نانو در صنعت آب و محیط‌زیست؛ از آموزش تا ایده‌پردازی” در استان خوزستان

برگزاری سومین هفته دوره صنعتی “کاربردهای فناوری نانو در صنعت آب و محیط‌زیست؛ از آموزش تا ایده‌پردازی” در استان خوزستان

سومین هفته از دوره صنعتی “کاربردهای فناوری نانو در صنعت آب و محیط‌زیست؛ از آموزش تا ایده‌پردازی” برگزار شد.

سومین هفته از دوره صنعتی “کاربردهای فناوری نانو در صنعت آب و محیط‌زیست؛ از آموزش تا ایده‌پردازی” که از ۲۸ آبان ۱۴۰۳ آغاز شده است، در تاریخ ۷ آذر ۱۴۰۳ به صورت حضوری و برخط ادامه یافت.

دوره صنعتی “کاربردهای فناوری نانو در صنعت آب و محیط‌زیست؛ از آموزش تا ایده‌پردازی” به همت پردیس علم و فناوری، مرکز رشد واحدهای فناور، مرکز نوآوری و خلاقیت و انجمن علمی دانشجویی مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز و با همکاری بخش ترویج صنعتی ستاد توسعه فناوری‌های نانو و میکرو، و مرکز توسعه فناوری‌های نانو و میکرو در استان خوزستان، از ۲۸ آبان ۱۴۰۳ در دانشگاه چمران به صورت حضوری و برخط در حال برگزاری است.

در هفته اول این رویداد، کارگاه “فناوری نانو، مزایا و کاربردهای صنعتی و تجاری آن” با ارائه دکتر مرضیه سادات حسینی از اساتید دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، با محوریت مزیت‌های تجاری و اقتصادی فناوری نانو در صنایع مختلف کشور، معرفی “فناوری نانوحباب” و فرآیند شکل گیری ایده تولید یک محصول در حوزه‎ فناوری نانو تا تبدیل آن به محصول مورد نیاز صنعت برگزار شد.

در هفته‎ دوم از این رویداد مهندس حمزه قجاوند، مدیر بازرگانی شرکت پیام آوران نانوفناوری فردانگر، درباره “محصولات و تجهیزات تجاری شده در صنعت آب” به ارائه مطلب پرداخت. قجاوند با اشاره به فعالیت شرکت در زمینه نانوفناوری و تولید تجهیزات صنعتی تصفیه آب و پساب، انرژی و …، گفت: «در حوزه تصفیه پساب، شرکت ما دارای فناوری‎‌هایی چون اکسیداسیون پیشرفته در تصفیه پساب صنعتی، استفاده از جاذب‎‌های پایه آهن در حذف آرسنیک، الکتروکواگولاسیون پیشرفته، فناوری EDI در تولید آب دمین، فناوری CDI، واحدهای ترکیبی RO-EDR و واحدهای UF و حذف کدورت می‌باشد». علاوه بر این در این کارگاه به نانومواد و تجهیزات نانومقیاس ساخت دیگر شرکت‎‌های داخلی برای کاربرد در صنعت آب و پساب اشاره شد.

در اولین کارگاه از هفته سوم از این رویداد، دکتر صدیقه طاطیان، مدیر اجرایی اتاق فکر امور فناوری و دانش‌بنیان استانداری فارس، با حضور در دانشگاه شهید چمران اهواز درباره‎ کاربرد نانوجاذب‌ها در صنعت آب و محیط زیست سخنرانی نمود. در این کارگاه اهمیت موضوع امنیت آب بیان و به انواع آلاینده‎‌‌های آب و پساب اشاره شد.

در ادامه نانوجاذب‎‌ها به عنوان یکی از راهکارهای مطلوب برای جذب آلاینده‌‎های آب و پساب و تصفیه‎ آب معرفی شدند. علاوه بر این ویژگی‌‎های نانوجاذب‎‌ها از جمله “نسبت سطح به حجم بالا، قابلیت عامل‌دار کردن آن‎‌ها و ظرفیت جذب بالای آن‎‌ها” توضیح داده شد و نانوجاذب‎‌های متخلخل (از جمله MOF ها)، نانولوله‌‎های کربنی و نانوذرات مغناطیسی و … به عنوان پرکاربردترین نانوجاذب‎‌ها معرفی شدند.

دکتر طاطیان گفت: “نانوذرات مغناطیسی یکی از گزینه‌های مطلوب برای کاربرد در صنعت تصفیه آب و پساب است. زیرا امکان جداسازی جاذب از آب/پساب همچنین بازیابی جاذب بعد از عمل جذب آلاینده، موضوع بسیار مهمی در ارتباط با کاربرد نانوجاذب‌ها است که نانوذرات مغناطیسی این امر را امکان‌پذیر می‌کنند”.

در کارگاه دوم از این هفته با عنوان “مسیر صنعتی سازی محصولات نانو”، به اهمیت موضوع “طراحی و مطالعه بازار” قبل از اقدام برای تبدیل ایده به محصول اشاره شد. در این باره تجارب ناموفق شرکت‌های نوپای پیشین در این زمینه بیان شد.

دکتر طاطیان گفت: ” شرکت‌های نوپای شکل گرفته از ایده‌های نوین، برای موفقیت در کسب و کار باید شناخت درست از بازار و آگاهی کافی درباره استراتژی بازار داشته باشند. باید بدانیم که چه محصولی را به چه صنعت و مشتری‎ان و به چه دلیل می‌خواهیم بفروشیم”. علاوه بر این به وابستگی دیگر صنایع به آب و کیفیت آن، اشاره شد. همچنین بیان گردید که چنانچه عملکرد صنعت آب مطلوب نباشد عملکرد دیگر صنایع نیز تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد. سپس روند فروش داخلی و صادرات محصولات نانو در حوزه‌ی آب و محیط زیست بررسی و توضیح داده شد.

طبق آمار ارائه شده، این روند در همه زمینه‌ها رو به رشد بود. سپس سهم استان‌ها در زمینه تولید و فروش این محصولات بیان شد، که طبق آمار سهم استان خوزستان در این زمینه بسیار کم بود. دکتر طاطیان ادامه داد: “این مسئله همزمان یک چالش و یک فرصت در استان خوزستان است. برای تبدیل آن به فرصت باید به بحث زنجیره ارزش توجه شود. به این معنا که با توجه به اینکه بحث آلاینده‌ها و تصفیه پساب پالایشگاه و پتروشیمی‌ها موضوع مهمی در استان است، بنابراین هنگامی که محصولی در زمینه تصفیه آب و پساب در استان تولید می‌‎شود، باید بررسی شود که آیا در زنجیره ارزش مواد پالایشگاهی قرار می‌گیرد یا خیر. پس ایده‌ها باید بر اساس نیاز استان و موقعیت جغرافیایی تعریف شوند”.

در پایان به نقش و حمایت مادی و معنوی ستاد توسعه فناوری‌های نانو و میکرو در این زمینه، از جمله تسهیل روند اخذ استاندارد برای محصولات از طریق دریافت گواهی نانومقیاس برای محصولات، مشاوره‌های رایگان در زمینه‌های مختلف (تبلیغات، بازاریابی، توسعه محصول، صادرات و … ) به شرکت‌های دارای گواهی نانومقیاس، اعطای گرنت‌های آزمایشگاهی برای توسعه محصول و … اشاره شد.