دستاورد جدید محققان نشان داد که با استفاده از یک لایه نازک نانومتری روی دندان میتواند اثرات منفی نوشابه روی دندان را کم کرد.
کاهش اثر منفی نوشابه بر دندان با کمک فناورینانو
یک تیم تحقیقاتی کرهای که قبلا اثرات مضر نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابه را بر سلامت دندان را به طور علمی اثبات کرده بودند، اکنون مکانیسمی موثر برای جلوگیری از آسیب به دندان ناشی از این نوشیدنیها ارائه کردهاند.
تیمی به رهبری پروفسور سئونگبوم هونگ از دپارتمان علوم و مهندسی مواد KAIST، با همکاری محققان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه ملی سئول (بخشهای دندانپزشکی اطفال و میکروبیولوژی دهان) و تیم تحقیقاتی پروفسور هی ریونگ بایون از دپارتمان شیمی، نشان داده است که با کمک فناورینانو و بهرهمندی از دیآمین فلوراید نقره (SDF) که یک لایه محافظ حاوی فلوراید بر روی سطح دندان تشکیل میدهد، میتوان به طور موثر فرسایش ناشی از نوشابهها را مهار کرد. این گروه نتایج یافتههای خود را در مجله Biomaterials Research منتشر کرده است.
این تیم مورفولوژی سطح و خواص مکانیکی مینای دندان را در مقیاس نانو با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) تجزیه و تحلیل کردهاست. آنها همچنین خواص شیمیایی نانوفیلم تشکیل شده توسط تیمار با SDF را با استفاده از طیفسنجی فوتوالکترون پرتو ایکس (XPS) و طیفسنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) بررسی کردند.
یافتهها آنها تفاوت معنیداری را در زبری سطح و مدول الاستیک بین دندانهای در معرض نوشابه با و بدون درمان SDF نشان داد. دندانهای تیمار شده با SDF کمترین تغییر را در زبری سطح به دلیل فرسایش نشان دادند (از ۶۴ نانومتر تا ۷۰ نانومتر) و مدول الاستیک بالایی را حفظ کردند (از ۲۱۵ GPa تا ۲۰۵ GPa). این نتایج به تشکیل یک لایه فلوراپاتیت توسط SDF نسبت داده شد که به عنوان سپر محافظ عمل میکند.
پروفسور یانگ کیم از گروه دندانپزشکی کودکان دانشگاه ملی سئول خاطرنشان کرد: «این فناوری میتواند برای جلوگیری از فرسایش دندان و تقویت دندانها برای کودکان و بزرگسالان استفاده شود. این روش درمانی مقرون به صرفه و در دسترس است.»
پروفسور هونگ تاکید کرد: «سلامت دندان به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تاثیر میگذارد. این تحقیق یک روش غیرتهاجمی موثر برای جلوگیری از فرسایش زودهنگام دندان ارائه میدهد که فراتر از درمانهای جراحی سنتی است. با استفاده از SDF به سادگی میتوان از فرسایش دندان جلوگیری کرد و مینای دندان را تقویت نمود و به طور بالقوه هزینههای دندانپزشکی را کاهش داد.»