آزمایش بالینی روی نانوداروی درمان دیابت نوع ۱ آغاز می‌شود

آزمایش بالینی روی نانوداروی درمان دیابت نوع ۱ آغاز می‌شود

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوز آغاز آزمایش‌های بالینی یک روش درمان نوین مبتنی بر نانوذرات را برای مقابله با دیابت نوع ۱ صادر کرد. این درمان که توسط شرکت کور فارماکیوتیکالز (COUR Pharmaceuticals) توسعه یافته، امیدها برای توقف پیشرفت بیماری و حتی بازگرداندن عملکرد سلول‌های بتای پانکراس را افزایش داده است. دیابت نوع ۱ که حدود ۲ میلیون آمریکایی را درگیر کرده، ناشی از حمله سیستم ایمنی به سلول‌های بتای تولیدکننده انسولین است.

شرکت کور فارماکیوتیکالز با دریافت تأییدیه FDA، آماده می‌شود تا آزمایش‌های بالینی فاز ۱b/2a درمان «CNP-103» را در نیمه دوم سال جاری میلادی آغاز کند. این مطالعه که روی ۷۲ بیمار در رده‌های سنی ۱۲ تا ۳۵ سال با دیابت نوع ۱ در مرحله سوم یا تشخیص جدید (حداکثر ۶ ماه از تشخیص گذشته) انجام خواهد شد، تا سال ۲۰۲۷ به پایان می‌رسد. هدف اصلی، ارزیابی ایمنی و اثربخشی این روش درمانی در حفظ عملکرد سلول‌های بتا و کنترل اختلالات قند خون است.

دانیل اپلهانس، رئیس و مدیرعامل شرکت کور فارماکیوتیکالز، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «در مطالعات پیش‌بالینی، CNP-103 نه تنها پیشرفت دیابت نوع ۱ را متوقف کرده، بلکه با کاهش فعالیت سلول‌های التهابی، محیطی تنظیم‌گر در سیستم ایمنی ایجاد می‌کند. این نتایج نشان می‌دهد که CNP-103 می‌تواند عملکرد سلول‌های بتا را حفظ و اختلالات متابولیک قند خون را معکوس کند.»

CNP-103 رویکرد امیدوارکننده‌ای است که از نانوذرات اختصاصی شرکت کور فارماکیوتیکالز استفاده می‌کند که چندین پروتئین انسانی را در خود محصور می‌کند تا تحمل خاص Ag را ایجاد کند و از طریق برنامه‌ریزی مجدد ایمنی خاص آنتی‌ژن تعادل را به سیستم ایمنی بازگرداند تا از تخریب سلول‌های پانکراس جلوگیری کند.

فناوری این شرکت مبتنی بر نانوذرات زیست‌تخریب‌پذیر است که چهار پروتئین مرتبط با تخریب سلول‌های پانکراس (پرهپروانسولین، GAD65، IGRP و ZnT8) را در خود جای می‌دهد. این نانوذرات با اتصال به سلول‌های ایمنی به نام مونوسیت‌ها، به طحال و کبد منتقل شده و پس از مرگ برنامه‌ریزی‌شده، پروتئین‌ها را آزاد می‌کنند. سپس، سلول‌های عرضه کننده آنتی‌ژن این پروتئین‌ها را پردازش کرده و پاسخ تنظیم‌گر در لنفوسیت‌های T ایجاد می‌شود. داده‌های اولیه از آزمایش روی مدل موش مبتلا به دیابت نوع ۱ امیدوارکننده بوده است. شرکت کور فارماکیوتیکالز در حال بررسی کاربرد این فناوری در درمان سایر بیماری‌ها‌ است.