مؤسسه ملی گرافن (National Graphene Institute – NGI) در دانشگاه منچستر، یک دهه تحقیقات پیشگامانه خود را جشن میگیرد. این مرکز، از زمان تأسیس خود در سال ۲۰۱۵، به قطب جهانی تحقیقات در حوزه گرافن و مواد پیشرفته دوبعدی تبدیل شده است.

مؤسسه ملی گرافن جشن ۱۰ سالگی خود را برگزار میکند
مؤسسه ملی گرافن در طول ده سال گذشته، نقش مهمی در تبدیل علم گرافن به کاربردهای واقعی ایفا کرده است. این مؤسسه بستری را فراهم کرده که در آن، محققان و صنعتگران در کنار یکدیگر روی پروژههایی کار کنند که مرزهای نوآوری را جابهجا کرده و صنایع مختلف را متحول کردهاند.
جامعه علمی این مرکز، متشکل از برترین پژوهشگران حوزه مواد دوبعدی، مطالعاتی را انجام دادهاند که جزو پرارجاعترین و تأثیرگذارترین تحقیقات در این حوزه به شمار میرود. تلاشهای این پژوهشگران، گذار گرافن از آزمایشگاه به کاربردهای صنعتی را تسریع کرده و جایگاه منچستر را بهعنوان پایگاه جهانی گرافن تثبیت کرده است.
یکی از دستاوردهای شاخص این مؤسسه، پیشرفت در توسعه فناوریهای عصبی مبتنی بر گرافن است که اکنون به مرحله نخست آزمایشهای انسانی رسیده است. شرکت INBRAIN Neuroelectronics با استفاده از رابطهای مغز-رایانه مبتنی بر گرافن، روشهای جراحی دقیقتری را برای درمان بیماریهایی نظیر سرطان ارائه میدهد.
مؤسسه ملی گرافن در طول این سالها، میزبان همکاریهای برجستهای بوده و شرکتهای نوپایی بر پایه پژوهشهای این مرکز شکل گرفتهاند. برخی از مهمترین این دستاوردها عبارتند از:
توسعه اولین کفش ورزشی تقویتشده با گرافن: همکاری بین دانشگاه منچستر و شرکت Inov-۸ منجر به تولید کفشهایی شد که ۵۰ درصد مقاومتر و بادوامتر از نمونههای رایج در بازار هستند. این نوآوری، نشاندهنده قابلیتهای بالقوه گرافن در صنعت پوشاک ورزشی است.
دسترسی بیشتر به آب و هوای پاک: شرکت Molymem با استفاده از غشاهای پیشرفته دوبعدی، فناوریهای جدیدی برای تصفیه آب و هوا توسعه داده است.
کنترل حرارت در مهندسی هوافضا: شرکت SmartIR از فناوریهای نوآورانهای برای کنترل پرتوهای مادون قرمز و مدیریت تابش حرارتی بهره میبرد که میتواند در صنایع هوافضا کاربرد داشته باشد.
بازیافت مواد معدنی از منابع مختلف: شرکت Watercycle Technologies سیستمهایی برای بازیافت مواد معدنی از منابعی نظیر آبهای شور، پسابهای صنعتی و باتریهای مستعمل طراحی کرده است.
در قلب تحقیقات NGI، یک مرکز نانوساخت ۱۵۰۰ مترمربعی قرار دارد که دارای اتاقهای تمیز ISO Class ۵ و ۶ در دو طبقه است. این زیرساخت پیشرفته، امکان انجام تحقیقات بنیادی در حوزه گرافن و توسعه دستگاههای نوین را که از خواص منحصربهفرد این ماده بهره میبرند، فراهم میکند.
با نگاهی به آینده، مؤسسه ملی گرافن بر ادامه مسیر تحقیقاتی خود متمرکز است و در کنار مرکز نوآوری مهندسی گرافن (Graphene Engineering Innovation Centre – GEIC) و برنامه دکترای مواد دوبعدی آینده (۲D Materials of Tomorrow – ۲DMoT)، تلاش دارد نسل بعدی دانشمندان این حوزه را پرورش دهد.
تحقیقات نوآورانه همچنان در اولویت مأموریت این مؤسسه قرار دارد. در حال حاضر، پژوهشگران NGI در حال بررسی حوزههایی مانند توسعه فناوریهای هیدروژن سبز، باتریهای نسل جدید، ابرخازنها برای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، الکترونیک کوانتومی پیشرفته و تحقیقات مداوم در زمینه نانوسیالات، نانوکامپوزیتها و مواد واندروالس هستند.
پروفسور ولادیمیر فالکو (Vladimir Fal’ko)، مدیر مؤسسه ملی گرافن، در خصوص این دستاورد میگوید: «این نقطه عطف ۱۰ ساله، گواهی بر تعهد بیوقفه NGI به تعالی علمی و روحیه همکاری است که مسیر ما را شکل داده است. ما از تأثیر ملموسی که تحقیقات ما بر علوم و صنایع مختلف گذاشته، بسیار مفتخریم و همچنان مشتاق کشف قابلیتهای بینظیر مواد دوبعدی برای حل برخی از چالشهای اساسی جهان هستیم.»
مؤسسه ملی گرافن با چشماندازی روشن، همچنان در مسیر توسعه فناوریهای آیندهنگرانه و پیشبرد مرزهای علم مواد حرکت خواهد کرد.