شیر خشک سالم با کمک نانوذرات نقره

طبق گفته دانشمندان چینی نانوذرات نقره می‌توانند یک روش رنگ‌سنجی بسیار حساس برای شناسایی ملامین (melamine) در شیر خشک، ارائه کنند.

طبق گفته دانشمندان چینی نانوذرات نقره می‌توانند یک روش رنگ‌سنجی بسیار حساس برای
شناسایی ملامین (melamine) در شیر خشک، ارائه کنند. ملامین یک باز آلی با فرمول
شیمیایی C3H6N6 است که معمولاً در مواد ضدآتش و کودهای شیمیایی استفاده می‌شود و
ممکن است شیر و شیرخشک را به مقدار زیادی آلوده کند. این آلودگی می‌تواند بسیار
خطرناک باشد.

بعد از رسوائی آلودگی شیرخشک به ملامین در چین در سال ۲۰۰۸، که منجر به قربانی شدن
۳۰۰ هزار کودک شد؛ نیاز به بهبود استانداردهای شناسایی آلودگی‌های شیمیایی در مواد
غذایی احساس شد. بعد از این بحران چندین تکنیک اصلاح‌شده توسعه داده شد، اما این
روش‌ها شامل تجهیزات ویژه‌ی بزرگ از قبیل طیف‌سنج‌های جرمی بودند.

 

 
اکنون کوپینگ ‌هان و هیبینگ ‌لی در دانشگاه نرمال مرکزی چین، یک حسگر
نانوذره نقره توسعه داده‌اند که در حضور ملامین از زرد به سبز تیره
تغییررنگ ‌می‌دهد. علاوه بر اینکه نتیجه نهایی (تغییر رنگ ) را می‌توان با
چشم غیرمسلح مشاهده کرد؛ برای انجام این تست، هیچ دستگاه آزمایشگاهی ویژه‌ای
لازم نیست.

این محققان می‌گویند که ویژگی بی‌نظیر این روش رنگ‌سنجی این است که برای
شناسایی این آلودگی نیازی به هیچ تجهیزاتی نمی‌باشد. این خصیصه امکان
شناسایی ملامین در محل (on-site) را فراهم می‌کند و توان بالقوه بزرگی برای
کابردهای تشخیص خانگی ارائه می‌کند. روش‌های رنگ‌سنجی با استفاده از
نانوذرات طلا قبلاً استفاده شده‌اند، اما این روش‌ها برای شناسایی ملامین،
نیاز به یک پایدارکننده‌ی اضافی دارند. این نیاز کاربردهای عملی‌شان را
محدود کرده است.

نانوذرات نقره این محققان با-p نیتروآنیلین (p-NA) اصلاح می‌شوند و با
استفاده از موادی که از نظر تجاری قابل دسترسی هستند، به آسانی تهیه می‌شوند.
برهم‌کنش پذیرنده- دهنده الکترونی بین ملامین (دهنده) و p-NA (پذیرنده)،
منجر به تجمع نانوذارت نقره می‌شود. این تجمع سبب تغییر رنگ شده و در مدت
کمی در حد ۲ دقیقه، امکان شناسایی سطوح بسیار کمی از ملامین در حد ppm 0.1
را فراهم می‌کند.

این محققان نتایج خود را تحت عنوان “شناسایی بصری ملامین در شیرخشک در حد
ppm 0.1 مبتنی بر نانوذرات نقره” در مجله‌ی Analyst منتشر کرده‌اند.