شناسایی فتالات‌ها در نوشیدنی‌ها با استفاده از نانوذرات

بنابر گفته دانشمندان چینی می‌توان از یک تغییر رنگ ساده از قرمز به بنفش برای شناسایی فتالات‌ها در غذاها یا نوشیدنی‌ها استفاده کرد.

بنابر گفته دانشمندان چینی می‌توان از یک تغییر رنگ ساده از قرمز به بنفش برای
شناسایی فتالات‌ها در غذاها یا نوشیدنی‌ها استفاده کرد.

فتالات‌ها در برخی از انواع بسته‌بندی‌های غذایی پلاستیکی به‌عنوان پلاستیسایزر (عامل
کاهش‌دهنده شکنندگی و افزایش‌دهنده پلاستیسیته) به‌کار می‌روند؛ با این حال به‌دلیل
خطر سمیت، قوانین بسیار سختگیرانه‌ای برای پیشگیری از نشت آنها به‌درون مواد غذایی
و یا استفاده از آنها به‌عنوان افزودنی غذایی وجود دارد. با وجود این قوانین، اخیراً
گزارش‌هایی مبنی بر وارد شدن این مولکول‌ها به زنجیره غذایی وجود داشته است.

حال بانگ چی‌یی و همکارانش از دانشگاه علم و فناوری چین شرقی در شانگهای از
نانوذرات طلای تغییر یافته با uridine 5\’-triphosphate برای تشخیص حضور فتالات‌ها
استفاده کرده‌اند. این نانوذرات در حضور فتالات‌ها و یون Cu2+ با یکدیگر پیوند عرضی
برقرار می‌کنند؛ در این حالت فتالات‌ها به شکل یک پل میان نانوذرات مختلف قرار می‌گیرند.
واکنش ایجاد پیوند عرضی موجب توده‌ای شدن نانوذرات و تغییر رنگ از قرمز به بنفش می‌شود.

این گروه از محققان نشان داده‌اند که با استفاده از این روش می‌توان حضور فتالات‌ها
را در نوشیدنی‌هایی همچون چای، آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌های گازدار تا حد ۰/۵ ppm تشخیص
داد. یی می‌گوید: «این روش قابلیت شناسایی فتالات‌ها را در محدوده غلظتی پایین‌تر
از حد تعیین‌شده توسط قوانین سلامت غذایی (۱/۵ ppm) دارا می‌باشد». استفاده از تغییر
رنگ برای شناسایی فتالات‌ها بدان معناست که دیگر نیازی به تجهیزات گران و سنگین
وجود ندارد و می‌توان حضور این مولکول‌ها را در محل و به‌سادگی انجام داد.

جوئیوان لیو، متخصص شیمی زیست‌معدنی و تجزیه در دانشگاه واترلو کانادا با تحسین این
پژوهش می‌گوید: «این یک مثال زیبا از ترکیب شیمی کئوردیناسیونی، شیمی ابرمولکولی و
نانوعلم برای حل یک مشکل آنالیزی است».

جزئیات این تحقیق در مقاله‌ای با عنوان:

“Rapid and sensitive colorimetric visualization of phthalates using UTP-modified
gold nanoparticles cross-linked by copper(II)”

در مجله chemical communications منتشر شده است.