مخترعان انگلیسی حسگری تولید کردهاند که در حضور اکسیژن تغییر رنگ میدهد؛ از این حسگر میتوان در صنایع غذایی استفاده کرد. رنگ این حسگر در حضور مقادیر اضافی اکسیژن آبی شده و به مصرفکننده نشان میدهد که باید غذا را دور بریزد.
بسته بندی هوشمند برای تشخیص مواد غذایی فاسد
مخترعان انگلیسی حسگری تولید کردهاند که در حضور اکسیژن تغییر رنگ میدهد؛
از این حسگر میتوان در صنایع غذایی استفاده کرد. رنگ این حسگر در حضور
مقادیر اضافی اکسیژن آبی شده و به مصرفکننده نشان میدهد که باید غذا را
دور بریزد.
اکسیژن موجب تسریع فرایندهای فساد غذا همچون رشد باکتریها و تجزیه پروتئینها
میشود. بههمین دلیل در بسیاری از بستهبندیهای غذایی با استفاده از
گازهای بیاثری همچون نیتروژن یا دیاکسید کربن، اکسیژن از درون بستهبندی
خارج میشود. در حال حاضر روشهای مختلفی برای تعیین حضور اکسیژن در بستهبندیهای
غذایی وجود دارد، اما این روشها گران بوده و در برخی موارد به تجهیزات
آنالیزی خاص و افراد متخصص نیاز دارند. مزیت حسگر جدیدی که توسط آندرو میلز
و همکارانش از دانشگاه کوئین در بلفاست تولید شده است، سادگی مشاهده تغییر
رنگ آن توسط مصرفکننده و هزینه پایین آن برای تجاریسازی است.
این حسگر که از نانوذرات دیاکسید تیتانیوم روکشدهی شده با رنگ متیلن بلو و دهنده
الکترون DL-threitol تشکیل میشود، با قرار گرفتن در معرض نور ماورای بنفش آماده
استفاده میشود. پس از قرار دادن این حسگر در معرض نور ماورای بنفش که آن را سفید
میکند، تنها حضور اکسیژن میتواند موجب تغییر رنگ آن به آبی شود. میلز میگوید
استفاده از این حسگرها در بستهبندیهای غذایی میتواند جلوی اتلاف مقادیر بسیار
زیادی از مواد غذایی را بگیرد. او میافزاید: «تنها در انگلیس سالانه بیش از ۱۰
میلیارد پوند مواد غذایی دور ریخته میشود. استفاده از این حسگرها میتواند با
اطلاعرسانی به مشتری (خردهفروش، عمدهفروش یا مصرفکننده) درباره وضعیت مواد
غذایی، این مقدار را کاهش دهد. بسیاری از ما بهدلیل عدم اطمینان از وضعیت یک ماده
غذایی آن را دور میریزیم؛ این حسگر جدید میتواند این مشکل را حل کند».
جو کری، متخصص بستهبندی غذایی در کالج دانشگاهی کُرک در ایرلند میگوید که این یک
حوزه تحقیقاتی جذاب است. «ما استفاده از مواد جاذب اکسیژن را متوقف کردهایم، زیرا
مصرفکنندگان نگران بستهبندیهای غذایی هستند که حاوی این مواد هستند. این فناوری
جدید بسیار جذاب بوده و سامانه کاملاً متفاوتی بهشمار میرود. ویژگی مهمی که در
مورد این فناوری وجود دارد، برگشتناپذیر بودن تغییر رنگ این حسگر در طول زمان است
(افزایش رنگ با گذشت زمان)».
جزئیات این کار در مجله Analyst منتشر شده است.