هفت محصول فناوری نانو با حضور رئیس جمهور رونمایی شد

مراسم رونمایی از ۷ محصول جدید فناوری نانو، بعد از ظهر شنبه ۱۵ مهرماه، با حضور رئیس جمهور برگزار شد. در این مراسم از هفت دستاورد که شامل سه تجهیزات آزمایشگاهی و ۴ طرح صنعتی در حوزه فناوری نانو است، در محل نهاد ریاست جمهوری رونمایی شد.

مراسم رونمایی از ۷ محصول جدید فناوری نانو، بعد از ظهر شنبه ۱۵ مهرماه، با حضور رئیس جمهور برگزار شد. در این مراسم که دکتر سلطانخواه معاون علمی و فناوری رییس جمهور، دکتر خیام نکویی معاون فناوری و نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دکتر سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، حضور داشتند، از هفت دستاورد که شامل سه تجهیزات آزمایشگاهی و ۴ طرح صنعتی در حوزه فناوری نانو است، در محل نهاد ریاست جمهوری رونمایی شد.

 

 

attach2(12).jpg

 

 

عناوین و توضیحات طرح‌های صنعتی رونمایی شده عبارتند از:

 

• تولید صنعتی فیلترهای نیروگاهی ارتقاءیافته با فناوری نانوالیاف

فناوری تولید نانوالیاف به صورت صنعتی توسط شرکت دانش بنیان فناوران نانومقیاس ایجاد و توسعه یافته است. یکی از کاربردهای این فناوری استفاده از آن در فیلترهای نیروگاهی و خودرویی جهت افزایش بهره‌وری و کارایی است. شرکت تولیدی صنعتی بهران فیلتر با بهره مندی از این فناوری توانسته است فیلترهای نیروگاهی را تولید و با اخذ تاییدیه ها و استانداردهای مربوطه به مرحله تجاری برساند. افزایش طول عمر فیلتر تا حدود ۲ برابر، کنترل و عدم افزایش افت فشار (فاکتور مهم در فیلترهای نیروگاهی)، افزایش قابل توجه کارآیی فیلتراسیون (بالابردن گرید کاغذ فیلتر از کلاس ۷ به کلاس ۹)، افزایش راندمان تبدیل انرژی در صنایع خودروئی و نیروگاهی به همراه کاهش استهلاک تجهیزات و زمان خواب و تعمیر آنها، افزایش سطح حفاظت از توربین (پره های توربین بسیار گرانقیمت هستند)؛ از جمله مزایای فیلترهای نیروگاهی اصلاح شده با نانو الیاف به شمار می‌روند.

 

• تولید صنعتی پودر نانوسیلیس با کاربرد در صنایع ساختمان، لاستیک و رنگ

نانو سیلیکا شامل مجموعه‌ای از ذرات کوچک SiO2 است که از طریق پیوندهای شیمیایی به یکدیگر متصل شده و ذرات بزرگتری را تشکیل می‌دهد. نانوسیلیکا کاربردهای متنوعی دارد. مزیت اصلی نانو سیلیکا در مقایسه با سیلیکا مساحت سطح بالای این ماده است که باعث می‌شود در بستر مورد استفاده برهمکنش بیشتری از خود نشان دهد. فناوری تولید پودر نانوسیلیکا توسط مجتمع تولیدی صنعتی فدک توسعه یافته است این محصول از نوع پودری نانوسیلیکا با اندازه ذرات پایه nm 30-20 تشکیل شده و دارای خصوصیت فعالیت سطحی بالایی است. از کاربردهای پودر نانوسیلیکا می‌توان به مواردی چون؛ کاربرد نانوسیلیکا در صنایع رنگ به عنوان مات کننده‌، افزایش دهنده غلظت، افزایش دهنده مقاومت محیطی و خواص سایشی رنگ؛ کاربرد نانوسیلیکا در صنعت لاستیک به عنوان پرکننده و افزایش دهنده استحکام و طول عمر لاستیک؛ و کاربرد نانوسیلیکا در سازه‌های بتنی و ترکیبات سیمانی به عنوان افزایش دهنده مقاومت محیطی بتن؛ اشاره کرد.

 

 

attach6(4).jpg

 

 

• تولید صنعتی نخ های پلی‌آمید ضدباکتری

فناوری تولید نخ های پلی آمید ضدباکتری توسط مجموعه تولیدی تهران تک نخ و تهران زر نخ توسعه یافته است. در این مجموعه تولیدی مواد اولیه پلی آمید و پلی استر به صورت گرانول جهت تولید انواع گرید نخ استفاده می‌شوند. با توسعه دانش فنی تولید مستر بچ پلی آمیدی نانوذرات نقره و بکارگیری آن در الیاف حاصله نخ نایلونی ضد باکتری تولید می‌گردد. از جمله کاربردهای این نخ می‌توان به موارد چون توانایی از بین بردن باکتری‌های مضر، کاهش بوی نامطبوع ناشی از ترشحات بدن، و ماندگاری بالا به همراه حفظ خواص ضد میکروبی، اشاره کرد.

 

• پایلوت تولید غشاء نانوفیلتراسیون برای بکارگیری در تصفیه آب

غشاهای پلیمری نانوفیلتراسیون بدلیل صرف انرژی پایینتر و عملکرد بهتر در صنایع مختلفی قابل استفاده است. فناوری غشاهای پلیمری نانوفیلتراسیون به سبب فرمولاسیون، کنترل یکنواخت منافذ نانومقیاس و استفاده از پلیمرهای مهندسی، جزء فناوری‌های بسیار پیشرفته محسوب می‌شود. فناوری تولید این نوع غشاها در انحصار چند کشور محدود شامل آمریکا، آلمان، انگلیس، هلند، ژاپن و کره جنوبی است و ورود غشاهای پلیمری به کشور با صرف هزینه‌های زیاد و مدت زمان طولانی انجام می‌شود. در حال حاضر کشور به دانش فنی و فناوری تولید غشاهای اولترافیلتراسیون و نانوفیلتراسیون دست یافته است. فناوری ساخت غشاهای نانو فیلتر در مقیاس نیمه صنعتی (قابل توسعه به فاز صنعتی) با همکاری دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل از نیمه دوم سال ۱۳۸۸ شروع در حال حاضر فاز تولید نیمه صنعتی مدول‌های مارپیچی غشای نانوفیلتراسیون در حال انجام است. غشاهای نانوفیلتراسیون ساخته شده در دپارتمان غشای دانشگاه لوون بلژیک مورد ارزیابی و تائید قرار گرفته است.

عناوین و توضیحات تجهیزات رونمایی شده عبارتند از:

• دستگاه اسپکتروسکوپی زمان پرواز

آنالیز جرمی به روش زمان پرواز یکی از انواع تکنیک‌های طیف‌سنج جرمی است که در آن یون‌ها پس از تولید، توسط یک میدان الکتریکی قوی شتاب‌دار می‌شوند. این شتاب در ماده ایجاد انرژی جنبشی کرده که مقدار آن به جرم و سرعت یون‌ها وابسته است. سرعت یون‌ها نیز به نسبت جرم به بار (m/z) بستگی دارد، ذارت سنگین‌تر، با سرعت کمتر و مدت زمان بیشتری خارج می‌شود. دستگاه MS-TOF مدت زمان رسیدن ذره به آشکارساز را اندازه‌گیری می‌کند. از جمله کاربردهای این دستگاه می‌توان به تحقیقات و مطالعات دارویی، محیط زیست، تولیدات مواد غذایی، تولید و آنالیز در صنعت عطرسازی، شناسایی سموم، صنعت سیمان و مصالح ساختمانی، نفت، پتروشیمی و صنایع وابسته، اشاره کرد.

 

• سیستم برش نگاری فلئورسنت مولکولی

سیستم برش‌نگاری فلئورسنت مولکولی با هدف تصویربرداری از حیوانات در حوزه‌های تحقیقاتی و کلینکی طراحی و ساخته شده است. امروزه استفاده از تصویربرداری مولکولی محدود به کاربردهای پیش‌کلینیکی و تحقیقاتی نیست بلکه روز به روز برکاربرد آنها در کارهای کلینیکی و درمانی افزوده می‌شود. در مورد بیماری‌های قلبی عروقی، تصویربرداری مولکولی امکان مطالعه دقیق و شخص به شخص بیماری و مدیریت آن را در مشکلاتی نظیر گرفتگی عروق، آریتمی، پس زدن عضو پیوندی، تشکیل لخته در عروق و ایست قلبی، فراهم می‌آورد. در ارتباط با سرطان، تصویربرداری مولکولی در کنار امکان مکان‌یابی دقیق تومور، می‌تواند ویژگی‌هایی از آن را مشخص سازد و سیر پیشرفت بیماری و متاستاز آن به نواحی مختلف بدن را بیان کند. در مورد اختلالات نورولوژیک، تصویربرداری مولکولی نقش مهمی در تشخیص، طبقه‌بندی و ارزیابی درمان ایفا می‌کند.

 

 

attach4(6).jpg

 

 

• دستگاه آنالیز حرارتی تفاضلی

دستگاه آنالیز حرارتی تفاضلی یکی از انواع تجهیزات بررسی و آنالیز حرارتی است که برای تعیین تغییرات آنتالپی و مقدار ظرفیت حرارتی ویژه مواد در فشار ثابت در یک واکنش شیمیایی از نوع واکنش گرماگیر یا واکنش گرمازا به کار می‌رود. این دستگاه بر پایه مقایسه رفتار حرارتی ماده مرجع و نمونه مورد آزمایش کار می‌کند. این دستگاه به‌طور گسترده در صنایع دارویی و مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین کاربرد ویژه این مواد در مورد مواد سرامیکی، لعاب‌ها و سیمان است. همچنین این روش بررسی رفتار حرارتی را به عنوان یکی از اصلی‌ترین تکنیک‌ها در کنار آنالیز تغییرات وزن و میزان تبادلات انرژی ماده در حین تغییر دما مورد استفاده قرار می‌دهند.