پژوهشگران مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل موفق به سنتز نانوکامپوزیت مناسب برای فرایند تصفیه پساب به روش ناپیوسته شدند.
حذف آلایندههای پسابهای صنعتی به کمک نانوکامپوزیتها
پژوهشگران مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با استفاده از مونومرهای پیرول و آنیلین و مواد پایه موفق به سنتز نانوکامپوزیت مناسب جهت به کارگیری در فرایند تصفیه به روش ناپیوسته شدند. از بارزترین خصوصیت این نانوکامپوزیت میتوان به حذف رنگ، بو، آنیونها و کاتیونها فقط در یک مرحله و زمان بسیار کوتاه اشاره کرد.
این کار تحقیقاتی در مرکز تحقیقاتی پلیمر دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در دو بخش انجام گرفته است. این پژوهشگران در بخش اول به سنتز نانوکامپوزیتهای پلیمری بر پایه مواد کم ارزش همچون خاکستر سبوس پرداخته و در بخش دوم موفق به بکارگیری نانوکامپوزیتهای سنتز شده در تصفیه فاضلابهای صنعتی شدند.
دکتر محسن قربانی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل و یکی از محققان این طرح در این باره افزود: « این تحقیق در دو مرحله انجام شده است. مرحله اول سنتز نانوکامپوزیتهای پلیمری و مرحله دوم بکارگیری این نانوکامپوزیتها در تصفیه فاضلابهای صنعتی. در مرحله اول با استفاده از مونومرهای پیرول و آنیلین و مواد پایه همچون سبوس و خاکستر سبوس به سنتز نانوکامپوزیتهای مختلف پرداخته شد. لازم به ذکر است که در این مرحله اثرات متفاوتی همچون نوع اکسید کننده، محیط سنتز، شرایط دمایی و … بررسی شده تا ایدهآلترین نانوکامپوزیت بدست آید. پس از انجام تستهای متفاوتی همچون FTIR ،TGA ،XRD ،SEM ،TEM و بررسیهای به عمل آمده مناسبترین نانوکامپوزیت برای عمل تصفیه انتخاب شد. در مرحله دوم تحقیق نیز به فرایند تصفیه به روش ناپیوسته پرداخته شد که نتایج بسیار خوبی نیز حاصل شد.»
به گفته قربانی از بارزترین خصوصیت این نانوکامپوزیت میتوان به حذف رنگ، بو، آنیونها و کاتیونها فقط در یک مرحله و زمان بسیار کوتاه (حدود ۳۰ دقیقه) اشاره کرد. لذا با بکارگیری این طرح میتوان از هزینههای گزافی که صنایع مختلف برای تصفیه پسابهای خود می پردازند، جلوگیری کرده و راندمان بالاتری را نیز انتظار داشت. بکارگیری جاذبهای نوین در فرآیند تصفیه، استفاده از جاذبهای کم ارزشی همچون سبوس و خاکستر سبوس در ساختار نانوکامپوزیت و همچنین راندمان بسیار بالای نانوکامپوزیتها از دیگر ویژگیهای این نانوکامپوزیتها است.
قربانی در اشاره به کابردهای این طرح افزود: «یکی از کاربردهای مهم این طرح مربوط تصفیه فاضلاب کارخانجات صنعتی است. البته پلیمرهای سنتز شده کاربردهای دیگری نظیر خواص ضد خوردگی و ضد میکروبی نیز دارند، اما در این طرح به بررسی کاربرد آنها در تصفیه فاضلاب پرداخته شده است. همچنین با توجه به وجود کارخانجات متعدد و مشکل عمدهای که این کارخانجات در تصفیه پسابهای خود دارند، این طرح از قابلیت مناسبی برای تجاریسازی برخوردار است.»
این تحقیقات که به همکاری دکتر محسن قربانی و دکتر حسین عیسی از دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل صورت گرفته است، مراحل اولیه ثبت اختراع را طی کرده است و در مرحله تایید نهایی قرار دارد.
نتایج این کار تحقیقاتی در مجله Composites: Part B (جلد ۴۵، شماره ۱) منتشر شده است. علاقمندان میتوانند متن این مقاله را در صفحات ۱ الی ۷ همین شماره مشاهده نمایند.