یک افزاره همراه که از پیشرفتهترین فناوری نانو برای آشکارسازی سریع عفونت مالاریا و مقاومت دارویی استفاده میکند، میتواند در نحوه تشخیص و درمان بیماری انقلاب ایجاد کند.
مبارزه سریع با مالاریا با افزاره فناوری نانو
یک افزاره همراه که از پیشرفتهترین فناوری نانو برای آشکارسازی سریع عفونت مالاریا و مقاومت دارویی استفاده میکند، میتواند در نحوه تشخیص و درمان بیماری انقلاب ایجاد کند.
این افزاره، به شکل و اندازه یک گوشی موبایل، از فناوریهای نانوی اثبات شده برای آنالیز سریع DNA پارازیتی از نمونه خونی استفاده میکند. این افزاره، تشخیص مالاریا و غربالگیری جامع از اثرپذیری دارو را در کمتر از ۲۰ دقیقه ممکن خواهد کرد. با این اطلاعات فوری از نمونههای پارازیت و قابلیت مقاومت دارویی آن، روش درمان ارائه میشود.
در حال حاضر برای تشخیص مالاریا، نمونههای خونی به یک آزمایشگاه مرجع مرکزی جهت آنالیز مقاومت دارویی ارسال میشوند که نیازمند زمان و انجام تستهای تخصصی و گران است. علاوه بر این، تایید مالاریا در جایی که بیمار دارای تب است، اغلب مقدور نیست. در بسیاری از مواقع نیز قبل از تایید تشخیص و تست مقاومت دارویی، دارویهایی تجویز میشوند که امکان ندارد موثر باشند.
کنسرسیوم نانومال که تحت مدیریت دانشگاه لندن است با گروه سیستمهای تشخیصی دستی انگلیس و گروه متخصصان تعیین توالی DNA و گروههایی از دانشگاه توبینگن آلمان و موسسه کارلولینسکای سوئد کار میکند. این همکاری در پاسخ به علائم فزاینده مربوط به جهش پارازیت مالاریا در برابر قویترین داروهای ضد مالاریا، آرتیمیسینینها، شکل گرفته است.
پروفسور سانجیو کریشنا، مدیر نانومال، گفت: «پژوهش اخیر این خطر جدی را گوشزد میکند که آرتمیسینینها ممکن است مانند سایر ضد مالاریاها از رده خارج شوند. سالها طول میکشد که درمانهای دارویی جدید توسعه یابند، بنابرین جایگزین سریعتر و ارزانترآن است که از داروهای موجود استفاده بهینه شود. پیشرفتهای عظیم در فناوری، فرصتهای بزرگی برای انجام این کار و جلوگیری از بیماری و مرگ افراد میدهد.»
ایلاینه واربورتون از دانشگاه لندن، گفت: «قرار دادن یک غربال کامل مالاریا با وضیعت مقاومت دارویی در دستان یک متخصص سلامت، اجازه تجویز آنی موثرترین داروی ضدمالاریا را خواهد داد. بعلاوه، تست ارزان قیمت و سریع نانومال به حل چالش سراسری سلامت در خصوص ریشهکنی مالاریا کمک خواهد کرد.»
این افزاره دستی بعد از نمونهگیری خون از انگشت، DNA مالاریا را استخراج کرده و سپس جهشهای خاص مرتبط با مقاومت دارویی را با حسگر نانوسیمی آشکارسازی میکند. این تراشه بهطور الکتریکی توالیهای DNA را آشکارسازی کرده و آنها را بهطور مستقیم به کدهای دودویی تبدیل میکند. این کدهای دودویی بهسرعت آنالیز شده و حتی میتوانند از طریق شبکههای بیسیم جهت پایش بلادرنگ الگوهای بیماری با سایر دانشمندان به اشتراک گذاشته شوند.