خلاصهای از مباحث ارائه شده در هر یک از کارگاههای دومین اردوی توانمندسازی سرمایههای انسانی فناوری که در روزهای ۲۵ تا ۲۷ بهمن ماه در مجتع عصر انقلاب برگزار شد در ادامه آمده است:
خلاصه مباحث ارائه شده در دومین دوره توانمندسازی
دومین دوره توانمندسازی سرمایه های انسانی فناوری نانو، با هدف تغییر نگرش دانشجویان نسبت به تحصیل، تحقیق و اشتغال و کمک به دانشجویان در راستای انتخاب پایاننامههای کاربردی و کارآفرینی در حوزه فناورینانو، در روزهای ۲۵ تا ۲۷ بهمن ماه در مجتع عصر انقلاب برگزار شد.
در این دوره ۱۳۵ دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهها و گرایشهای نانو از ۲۲ دانشگاه و مرکز پژوهشی کشور حضور داشتند؛ دانشجویان رشته نانو شیمی با ۵۶ نفر، بیشترین تعداد شرکت کننده را به خود اختصاص دادند. پس از آن رشتههای نانو فیزیک ۲۵ نفر، نانو فناوری پزشکی ۱۷ نفر، مهندسی نانو مواد ۱۴ نفر، نانو مهندسی شیمی ۱۱ نفر، مهندسی نساجی- نانولیفی ۶ نفر، مهندسی فناوری نانو ۳ نفر و رشتههای نانو الکترونیک، نانو بیوتکنولوژی و مهندسی نانو پلیمر هر کدام، با یک نفر شرکت کننده در دوره حضور داشتند.
دومین دوره توانمندسازی مانند دوره اول از کارگاههای آموزشی تشکیل شده بود که در آنها مباحثی در حوزه تجاری سازی، کارآفرینی، جستجو و ثبت اختراع و پایاننامههای کاربردی ارائه شد. علاوه بر اینها شرکت کنندگان در قالب یک کارِ گروهی رقابتی با ثبت شرکت، تقسیم وظایف در شرکت، ثبت علامت، ثبت اختراع، طرح و بررسی ایده تجاری در حوزه نانو و تدوین طرح تجاری برای جذب سرمایه و تولید ثروت، به طور عملی آشنا شدند.
در این اردوی سه روزه به منظور ارایه دانش و بینش لازم و آموزش مهارتهای مورد نیاز به دانشجویان جهت تعریف تحقیقات کاربردی، تجاریسازی دستاوردهای تحقیقاتی و کارآفرینی، ایجاد کسب و کار و خلق ثروت، شش کارگاه آموزشی و یک مسابقه با موضوع سرمایهگذاری برگزار شد.
در زیر خلاصهای از مباحث ارائه شده در هر یک از کارگاههای دومین اردوی توانمندسازی سرمایههای انسانی فناوری نانو آمده است:
کارگاه جستجوی پتنت
در این کارگاه، مهندس مالک سعیدی، ضمن بیات تاریخچه فعالیتهای ستاد در زمینه حمایت از ثبت اختراع، به نحوه حمایت و پیگیری ثبت اختراع داخلی و خارجی متخصصان توسط واحد جستجو و ثبت پتنت ستاد نانو اشاره کرد. سپس اسماعیل میرزایی یکی از اعضای گروه جستجوی پتنت مستقر در موسسه خدمات فناوری تا بازار، نکاتی را درباره روش جستجوی پتنت در پایگاههای معتبر ثبت اختراع، بیان کرد.
تجاریسازی فناوری و ارزیابی ایدههای کارآفرینانه
در این کارگاه دکتر شفیعا، عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت، نکات مهم و کلیدی در شروع کسب و کار را بیان کرد و درباره شاخصهای مهم ارزیابی بازار، امکانپذیری ایده و چگونگی پرورش ایده نکاتی را ارایه کرد. این کارگاه با استقبال دانشجویان مواجه شد؛ در پایان به هر یک از شرکت کنندگان موضوعی ارایه شد تا هر یک از دانشجویان ایدهای مرتبط با آن موضوع ارایه نموده و پس از غنی کردن ایده و طرح تجاری آن، ایده را از طریق پست الکترونیک برای استاد ارسال نموده، تا ایدهها ارزیابی شده و نکات لازم برای بهتر شدن فعالیت ایدهپردازی و تجاریکردن آن به دانشجویان گفته شوند.
تجاریسازی ایده با رویکرد فناوریهای پیشرفته
در این کارگاه دکتر نظری مطالبی درباره مفهوم فناوری بیان نموده و پس از آن درباره ایدههای کسب وکار، مراحل تجاریسازی فناوری، چالشهای فراروی تجاری سازی، تحلیل قواعد کسب وکار، روشهای انتقال دانش، فرایند تجاری سازی، ارزیابی سطح فناوری شرکتها و کشورها، فرایند تجاری سازی، پلکان تجاری سازی و راهکارهای توسعه فناوری مطالبی را ارایه کرد.
از دانشجویی تا کارآفرینی
در این کارگاه مهندس بحرینی، مدیر صندوق سرمایهگذاری نانو، درباره آینده کاری مورد انتظار دانشجویان مطالبی ارایه نمود و سپس مباحثی در خصوص فرصت و کارآفرینی ارائه کرد. همچنین برخی از چالشهای صنعتی که به کسب و کارهای صنعت نانو تبدیل شدند، ذکر شده و تجربه شرکتهایی که برای حل این چالشها فعالیت نمودهاند برای دانشجویان بیان شد. ارائه مطالبی درباره تفاوتهای کارآفرینی فردی و سازمانی، وضعیت محصولات موجود نانویی، دستهبندی خریداران محصولات نانویی و مشکلات این محصولات و ارایه تحلیلی غیررسمی از وضعیت صنعت و اقتصاد نانو در کشور، از دیگر مباحث مطرح شده در این کارگاه بود.
انتقال تجربه شرکتهای کارآفرین نانویی
در این دوره سعی شد ضمن بیان مفاهیم و اطلاعات لازم در حوزه تجاری سازی، با مرور مسیر رشد سه شرکت فعال در حوزه فناوری نانو از ایده تا بازار، تجربیات موفق نانو به دانشجویان منتقل شود.
در این کارگاه دانشجویان از مرحله شکل گیری ایده فناوران تا توسعه محصول و ورود به بازار در جریان ایجاد و توسعه سه شرکت زیست پژوهان خاورمیانه، پارسا پلیمر شریف و فناوران نانومقیاس قرار گرفتند.
حضور مدیران عامل این سه شرکت در این دوره که چندین سال پیش دانشجو بودهاند و با انجام تحقیقات در حوزه فناوری نانو دستاوردهایی کسب کرده و با تجاری سازی نتایج تحقیقاتی خود در زنجیره ارزش صنعت قرار گرفتهاند، الگوهای موفقی از تجاری سازی را پیشروی دانشجویان قرار داد.
پایاننامههای کاربردی
بخش دیگری از این دوره به پایاننامههای کاربردی اختصاص داشت. در این بخش که در دو قسمت ارایه شد، دکتر باقری، عضو هیئت علمی دانشگاه شریف، مطالبی را درباره ویژگیهای پایاننامههای کاربردی و چالشهای مرتبط با آنها ارایه نمود، پس از آن سه تن از دانشجویانی که پایاننامههای مبتنی بر نیاز صنعت داشتند تجربه خود درباره نحوه انتخاب موضوع، نقش استاد در انجام پایان نامه، نحوه نوشتن پروپوزال، مشکلات ایجاد شده در طول کار، نحوه دفاع و برنامهشان برای کاربردی شدن پایاننامه را به دانشجویان منتقل کردند.
مسابقه ایده پردازان سرمایه گذار کارآفرین نانو سود (اسکناس)
یکی از ویژگیهای دومین دوره توانمندسازی، انجام یک کارِگروهی و تمرین تجاریسازی یک ایده نانویی بود. این فعالیت در بخشهای زیر انجام شد:
- تشکیل شرکتها
- تشکیلات جلسات اولیه برای طرح ایده
- تشکیل جلسات متمرکز گفتگوی اعضای گروه و مشاوره با مشاوران متخصص در ثبت پتنت، تجاریسازی و سرمایهگذاری
- ارایه نهایی شرکتها در فرصت زمانی ۵ دقیقه با حضور همه شرکتها و هیئت داوران/ پرسشهای داوران درباره ایده، رقیبان، بازار، نحوه تبلیغات و …
- سرمایهگذاری
- شمارش میزان سرمایه جذب شده توسط هر یک از شرکتها با حضور وکلای آنها
- بررسی طرحهای تجاری و پتنتهای ثبت شده شرکتها توسط هیئت داوران
- اعلام نتایج
گفتنی است در مراسم اختتامیه دوره به هر شرکت متناسب با سرمایهای که جذب کرده، جایزه نقدی و به شرکتهای برتر از نظر هیئت داوران، اعتبار استفاده از تجهیزات شبکه آزمایشگاهی نانو اعطا شد.