دوازدهمین نشست مدیران مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو، یازدهم اردیبهشتماه، در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
دوازدهمین نشست مدیران شبکه آزمایشگاهی برگزار شد
دردوازدهمین نشست مدیران مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو مدیران مراکز آزمایشگاهی عضو شبکه از سراسر کشور حضور داشتند و در زمینه افزایش همکاریهای مختلف بین آزمایشگاهی، تبادل نظر کردند.
در ابتدای این برنامه، دکتر علی جباری آزاد، مدیر آزمایشگاهی مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد، گزارشی از توانمندیها و فعالیتهای دانشگاه و همچنین آزمایشگاه مرکزی را ارایه کرد. دکتر جباری آزاد، با بیان اینکه دانشگاه فردوسی مشهد از رتبه چهاردهم بین دانشگاههای کشور در اوایل دهه هشتاد، به رتبه هشتم در حال حاضر ارتقا یافته است، افزود: «بر اساس برنامه راهبردی دانشگاه، مقرر شدهاست دانشگاه در سال ۱۴۰۴، به رتبه ۵۰۰ جهانی، دهم منطقهای و رتبه دوم در بین دانشگاههای جامع کشور دست یابد.» به گفته مدیر آزمایشگاه مرکزی، این آزمایشگاه در سال ۱۳۸۳ در محل دانشکده علوم پایه تأسیس شدهاست و هماکنون بیش از ۱۵ دستگاه کاربردی را در اختیار دارد و خدمات متنوع آزمایشگاهی را به پژوهشگران ارایه میکند. از جمله دستگاههای این آزمایشگاه میتوان میکروسکپ الکترونی روبشی(SEM)، میکروسکپ الکترونی عبوری(TEM)، میکروسکپ تونلی روبشی(STM) و تعیین اندازه ذرات، اشاره کرد.
پس از آن دکتر رضا اسدیفرد، مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو، با ارایه گزارشی از فعالیتهای انجام شده در شبکه در سال ۱۳۹۱، اهداف و برنامههای شبکه در سال جاری را نیز برای مدیران مراکز عضو، تشریح کرد. به گفته وی، در حال حاضر، تعداد ۴۷ مرکز آزمایشگاهی در قالب ۵۷ آزمایشگاه، عضو قطعی شبکه هستند که در مجموع، تعداد ۸۴۰ دستگاه آزمایشگاهی را به منظور ارایه خدمت در شبکه به اشتراک گذاشتهاند.
بر اساس این گزارش، اضافه شدن دو کارگروه تخصصی آنالیز و کروماتوگرافی، ایجاد بخشهای مختلف جدید در پایگاه اینترنتی شبکه، انجام موفق ممیزی استاندارد ایزو ۹۰۰۱ و تمدید گواهینامه شبکه در این زمینه، الکترونیکی شدن بیش از ۷۰ درصد مستندات در شبکه و افزایش ارتباطات الکترونیکی، برگزاری دو نشست مدیران و یک نشست رابطین مراکز عضو، از جمله فعالیتهای انجام شده در سال ۱۳۹۱ در شبکه است.
دکتر اسدیفرد، با بیان اینکه در سال ۹۱ بیش از ۷۰ درخواست حمایت در زمینههای مختلف به شبکه رسیدهاست افزود: «این حمایتها شامل حمایت پشتیبانی، نگهداری و تعمیرات دستگاهها، حمایت آموزشی، حمایت از پیادهسازی استاندارد ISO/IEC17025، حمایت از خرید دستگاههای آزمایشگاهی ساخت ایران، حمایت از تهیه نرمافزار مدیریت اطلاعات آزمایشگاهی ساخت داخل و همچنین حمایت از خرید دستگاههای جدید آزمایشگاهی خارجی است.»
مدیر شبکه آزمایشگاهی، برگزاری نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت داخل در اردیبهشت سال جاری در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران را فرصتی مناسب برای برخورداری آزمایشگاهها از حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانست و از مدیران آزمایشگاهها برای بازدید از این نمایشگاه و بهرهمندی از خدمات ارایه شده در آن دعوت کرد.
در بخش دوم برنامهها، مهندس صدیقه صادق حسنی، مدیر کارگروههای تخصصی شبکه، گزارش فعالیتهای انجام شده در سال ۱۳۹۱ در کارگروههای تخصصی شبکه و همچنین برنامهی آنها در سال ۹۲ را ارایه کرد. به گفته وی، تا کنون بیش از ۲۶ مقاله تخصصی در این کارگروهها نوشته شدهاست و تعداد ۱۷ مورد مقاله نیز در دست تهیه است.
مهندس صادق حسنی در این گزارش، تولید و جریان دانش در زمینه تجهیزات آزمایشگاهی، کمک به ایجاد ظرفیتهای جدید خدماترسانی آزمایشگاهی، حمایت از پژوهشهای هدفمند در زمینه کاربری دستگاهی، کمک به ایجاد فضای خلاق علمی-آزمایشگاهی به منظور تربیت کارشناسان ماهر و متخصص و ایجاد همافزایی علمی و مهارتی بین کارشناسان را از اهداف ایجاد و فعالیت کارگروههای تخصصی شبکه بیان کرد.
وی، مشاوره به آزمایشگاههای عضو شبکه برای کسب اعتبار استاندارد ISO/IEC17025، مشاوره به شرکتهای سازنده تجهیزات آزمایشگاهی، ارائه مشاوره در خصوص ساخت قطعات دستگاهها، ارائه مشاوره در خصوص دستگاههای ساخت داخل و هماندیشی برای ایجاد قابلیتهای کاربردی در دستگاههای ساخت ایران و مشاوره به دانشجویان و محققین فعال در حیطه شناسایی، کاربرد و ارزیابی دستگاههای آزمایشگاهی را از جمله فعالیتهای انجام شده در کارگروههای تخصصی شبکه بیان کرد. گفتنی است از سال ۱۳۸۸ تا کنون، ۷ کارگروه تخصصی با حضور کارشناسان مراکز عضو شبکه تشکیل شده و فعالیت میکنند.
مهندس داوود قرایلو، دبیر کارگروه تخصصی TEM شبکه آزمایشگاهی نیز در ارایهای، به تشریح یکی از برنامههای جدید شبکه در سال جاری پرداخت. به گفته وی، با توجه به موجودیت کارگروههای تخصصی مختلف در شبکه و فعالیت آنها، بستر مناسبی برای ارایه دستاوردهای آنها نیاز است. برای این منظور، شبکه تصمیم گرفته است دستاوردهای مختلف ناشی از فعالیت اعضای کارگروههای تخصصی را در قالب نشریهای تخصصی منتشر نماید. بر اساس برنامهریزی انجام شده، این نشریه از بهار ۹۲ و به صورت الکترونیکی منتشر خواهد شد.
مهندس قرایلو، اطلاعرسانی در حوزه تخصصی آزمایشگاهی(بهویژه نانو)، ترویج و گسترش فعالیت کارگروههای تخصصی، جذب همکاری اعضای هیئت علمی و متخصصان مراکز عضو شبکه و همچنین معرفی شبکه و توانمندیهای آن به پژوهشگران و جامعه آزمایشگاهی کشور را از اهداف تولید این نشریه بیان کرد.
در انتهای برنامه نشست، از فعالیت دبیران کارگروههای تخصصی شبکه در سال ۱۳۹۱ تقدیر شد و لوح تقدیر و جوایزی نیز به ایشان اهدا گردید.
دوازدهمین نشست مدیران مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو، یازدهم اردیبهشتماه به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد. شایان ذکر است، آزمایشگاه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد از سال ۱۳۸۴ به عنوان عضو قطعی در شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو پذیرفته شدهاست و رتبههای مختلفی را طی سالهای فعالیت خود در این شبکه کسب نموده است.