محققان با استفاده از نانوبلورالماس و یک رشته نانوسیم، موفق به ساخت نانودماسنج شدند. این دستگاه قادر به اندازهگیری دما تا ۱٫۸ میلی کلوین است.
ساخت نانودماسنج با قدرت اندازهگیری ۱٫۸ میلیکلوین
رهبر این پژوهش میخائیل لوکین از دانشگاه هاروارد است که نتایج یافتههای خود را در نشریه Nature به چاپ رسانده است. در این پروژه از مراکز حفره نیتروژنی در ساختار الماس استفاده شده است. این حفرهها زمانی ایجاد میشوند که دو اتم کربن مجاور هم از ساختار الماس حذف شده و به جای آن اتمهای نیتروژن قرار گیرند.
حالت پایه مراکز حفره نیتروژنی دارای دو سطح انرژی است که اختلاف انرژی میان آنها به فرکانس انتقال شهرت دارد. زمانی که الماس گرم یا سرد میشود فرکانس انتقال حفره تغییر میکند. با استفاده از طیفسنجی فلورسانس میتوان این تغییر اندک در فرکانس را شناسایی کرد. از آنجایی که الماس هدایت گرمایی خوبی دارد بنابراین میتوان گفت که الماس همدمای سلول مورد نظر است.
پیتر مایر از محققان این پروژه میگوید از انجایی که ابعاد مراکز حفره بسیار کوچک هستند بنابراین میتوان در الماسی با ضخامت چند ده اتمی این مراکز را ایجاد کرد و از آن برای اندازهگیری دما استفاده نمود. از آنجایی که ابعاد سلول در حدود چند میکرون است این دماسنج میتواند برای اندازهگیری دمایِ بخشهای مختلف سلول مورد استفاده قرار گیرد.
در پژوهشی دیگر، محققان نانوذرات طلا را به نوک این دماسنج متصل کرده و وارد سلول کردند، سپس با تابش لیزر به نانوذرات طلا از آن به عنوان منبع ایجاد گرما استفاده کردند. با این گرما میتوان سلول را از بین برد. این روش برای از بین بردن تومورهای سرطانی مناسب است.