اخیرا پژوهشگران به بررسی دلیل افزایش ظرفیت در یک نوع جدیدی از الکترودهای باتری یون لیتیم پرداختهاند. در این روش از نانوذرات اکسید روتنیوم (RuO۲) استفاده میشود.
مطالعه نقش نانوذرات اکسید روتینوم در افزایش ظرفیت باتریها
باتریهای یون لیتیم در بیشتر ادوات الکترونیکی وجود داشته و با زندگی هر روزه ما گره خوردهاند. پژوهشگران زیادی در سراسر جهان به دنبال ساخت باتریهای یون لیتیم ایمنیتر، ارزانتر و با دوامتر هستند. یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه کمبریج با همکاری محققانی از وزارت انرژی آمریکا به مطالعه الکترودهای جدیدی برای باتریهای یون لیتیم پرداختند. این الکترودها ظرفیت بالاتری نسبت به الکترودهای فعلی دارد. این گروه به دنبال این بودند که چرا الکترودهای جدید ظرفیت بالاتری نسبت به مقدار پیشبینی شده در مدلسازیها دارد.
این گروه تحقیقاتی از اکسید روتنیوم (RuO۲) به عنوان مدل برای مطالعه این الکترودها استفاده کردند زیرا این نانوذرات تغییرات ساختاری زیادی را در هنگام واکنش با یونهای لیتیم متحمل میشوند. این واکنشها با آنچه که در الکترودهای رایج اتفاق میافتد کاملا متفاوت است.
کلارا گری از محققان این پروژه میگوید: «ما در این پروژه توانستیم منبع وجود ظرفیت اضافه در هسته RuO۲ را پیدا کنیم و در نهایت دستورالعملی برای مطالعه لایه غیرفعالی که در الکترود باتریها بوجود میآید ارائه دهیم. این لایه غیرفعال، از الکترولیت در برابر تجزیه شدن محافظت میکند؛ پدیدهای که معمولا در چرخه شارژ/دشارژ اتفاق میافتد. درک ساختار غیرفعال شدن، کلید اصلی در ساخت باتریهای بادوام است.»
این گروه تحقیقاتی با استفاده از روش اشعه ایکس XANES و EXAFS به مطالعه این ساختارها پرداختند. نتایج آزمایشها نشان داد که RuO۲ احیاء شده و نانوذرات Ru ایجاد میشود و اکسید لیتیم با تغییر فاز و عبور از فاز واسطه تبدیل به Lix RuO۲¬ میشود. از آنجایی که با این آزمایشها منبع شارژ/دشارژ اضافه مشخص نشده است، این گروه تحقیقاتی از روش NMR نیز استفاده کردند. این روش ترکیب شیمیایی و محل استقرار عناصر را نشان میدهد. این آزمایشها نشان داد که افزایش ظرفیت به تشکیل LiOH مربوط است که تبدیل به Li۲O وLiH میشود. بخش کوچکی از افزایش ظرفیت نیز مربوط به تجمع Li روی سطح نانوذرات Ru است که تشکیل آلیاژ LixRu میدهد. البته تشکیل این ترکیب در نهایت به تجزیه الکترولیت نیز منجر میشود به طوری که بعد از چند بار شارژ/دشارژ، باتری دچار مشکل میشود.
این گروه تحقیقاتی نتایج یافتههای خود را در قالب مقالهای با عنوان Origin of additional capacities in metal oxide lithium-ion battery electrodes در نشریه Nature Materials به چاپ رساندند.