سومین مجمع بینالمللی اقتصاد فناوری نانو با برگزاری دو پانل با موضوعات «توسعه ابزار بازاریابی صادراتی محصولات فناوری نانو» و «مالکیت فکری و ثبت اختراع» در بعداز ظهر روز ۲۰ مهرماه، به کار خود پایان داد.
سومین مجمع بینالمللی اقتصاد فناوری نانو به کار خود پایان داد
پانل توسعه ابزار بازاریابی صادراتی محصولات فناوری نانو با حضور آقای کمپانی سعید، مدیرعامل شرکت الکترونیک برتر و دبیر اتحادیه صادرکنندگان تجهیزات پزشکی ایران؛ دکترمحمدرضا ایزدیان، مدیرکل دفتر توسعه کسبوکار بینالمللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ دکتر نظری، مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره شرکت رایمند توسعه صادرات فناوریهای پیشرفته؛ مهندس یعقوب زاده طاری، مدیرعامل شرکت پویندگان راه سعادت و دکتر حاجی علی خمسهای، وکیل حقوقی؛ در سالن عطار مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد.
در ابتدای این پنل آقای کمپانی سعید به بیان اهداف برگزاری این پنل و معرفی سخنرانان پرداخت.
دکترمحمدرضا ایزدیان، مدیرکل دفتر توسعه کسبوکار بینالمللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ به عنوان سخنران اول این پنل سند راهبرد ملی توسعه صادرات محصولات دانشبنیان و با فناوری بالا را تشریح نمود.
دکتر ایزدیان با اشاره به تدوین سند راهبرد ملی توسعه صادرات محصولات دانشبنیان برای نخستینبار در کشورگفت: «این سند در مرحله آمادهسازی قرار دارد و پس از تایید مراجع ذیربط و نیز معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری به اجرا در میآید.»
وی اظهار کرد: «در این سند تقسیم کار ملی پیشبینی شده تا از این طریق نقش و وظیفه هر کدام از ارکان نظام فناوری در حوزه صادرات محصولات دانشبنیان مشخص شود و پس از تصویب این سند لازم الاجرا خواهد بود.»
مهندس ایزدیان همچنین تصریح کرد: «صادرات این محصولات رکن اصلی ما در دفتر توسعه کسبوکار بینالمللی معاونت علمی وفناوری ریاستجمهوری است و تمام تلاشمان را برای گسترش صادرات محصولات دانشبنیان خواهیم کرد متعاقبا به موضوع مهم بینالمللی شدن بنگاهها (مرحله دوم آن پس از صادرات مستقیم بنگاه) خواهیم پرداخت.»
دومین سخنران این پنل دکتر نظری، مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره شرکت رایمند توسعه صادرات فناوریهای پیشرفته؛ سخنرانی خود را با عنوان معرفی اصول ورود به بازارهای جهانی و صادرات؛ بازاریابی صادراتی؛ تفاوت رویکرد صادرات فرصت محور با قابلیت محور ارئه نمود.
دکتر نظری با تاکید بر اینکه صادرات فرصتمحور و قابلیتمحور همسو و همراستای هم هستند نه جدا ازهم اظهارکرد: «صادرات یک قابلیت است و این قابلیت در تمام دنیا از چهار عنصر دانش، مهارت، توانایی و انگیزه تشکیل شده است.»
وی افزود: «محصول دانشبنیان باید استعداد ورود به بازار را داشته باشد، محصولات پژوهشمحور بایستی در بازار خواهان داشته باشند.»
به گفته دکتر نظری، تحقق بازار و به وجود آوردن شناخت نسبت به زمینه¬های مختلف بازارهای هدف قابل حصول، تدوین راهنمای گامبهگام صادرات محصولات و ارزیابی آمادگی برای صادرات از جمله اقداماتی است که به عنوان آگاهی صادرات از محصول باید مورد توجه قرار گیرند.
وی در پایان سخنرانی خود با تاکید بر اهمیت توسعه منابع انسانی تصریح کرد: «در حوزههای هایتک در گام نخست باید با فناوری آشنا بود و در کامهای بعدی به تجارت و نهایتا صادرات پرداخت.»
مهندس یعقوبزاده طاری، مدیرعامل شرکت پویندگان راه سعادت نیز در «پنل توسعه ابزار بازاریابی صادراتی محصولات فناوری نانو» گزارشی از تجربیات و مدلهای مختلف موفق در امر صادرات محصولات پویندگان راه سعادت را بیان نمود .
به گفته مهندس یعقوب زاده محصولات شرکت پویندگان راه سعادت به ۴۴ کشور به طور مستقیم صادر میشوند.
وی با تاکید بر اینکه بنیادیترین مسئله در صادرات اعتماد است، به تشریح مدلهای صادراتی که این شرکت داشته است پرداخت و افزود: «یکی از مدلهایی که شرکت پویندگان راه سعادت در راستای صادرات محصولات خود استفاده کرده است OEM است. در این مدل دستگاه و محصول خود را به نام یک شرکت دیگرصادر کرده است، مدل تولید سفارشی را نیز ما در شرکت پویندگان راه سعادت در حال حاضر داریم که متناسب با درخواست مشتریان خود اقدام به ساخت تجهیزات مینماییم.»
همچنین انتقال قطعه و ساخت در کشور های دیگر از دیگر روشهایی است که شرکت پویندگان راه سعادت برای صادرات و فروش بیشتر محصولات خود در زمان تحریمها استفاده کرده است و در حال حاضر این شرکت اقدام به صادرات از طریق فناوری نموده است.
به گفته مدیرعامل شرکت پویندگان راه سعادت این مدلها برای هر نوع کسبوکاری ممکن است جواب ندهد.
سخنران آخر این پنل دکتر خمسهای نیز به بررسی ملاحظات و چالشهای حقوقی و اصول انعقاد قراردادهای بینالمللی فروش و صادرات محصولات دانش بنیان پرداخت.
پنل «مالکیت فکری و ثبت اختراع» نیز هم زمان با پنل «توسعه ابزار بازاریابی صادراتی محصولات فناوری نانو» در سالن فیض مرکز همایشهای صداوسیما با سخنرانی مهندس مالک سعیدی، کارشناس موسسه خدمات فناوری تا بازار ایرانیان؛ دکتر گانگولی، مدیرعامل شرکت VISION-IPR؛ آقای الیاسی، رئیس اداره ثبت اختراعات ایران و جناب آقای بیات، رئیس اداره ثبت علائم تجاری ایران برگزار شد.
دراین پنل موضوعاتی چون، استفاده از مالکیت معنوی برای تسهیل انتقال فناوری و تجاریسازی، ثبت اختراع شرکتهای دانشبنیان و اهمیت علامت و نام تجاری (برند) برای شرکتهای دانشبنیان توسط سخنرانان ارائه شد.
شایان ذکر است، سومین مجمع بینالمللی اقتصاد فناوری نانو که صبح روز شنبه، ۱۹ مهرماه، با حضور اساتید، پژوهشگران و فعالان فناوری نانو آغاز به کار کرده بود، پس از دو روز فعالیت، بعداز ظهر روز یکشنبه، ۲۰ مهرماه، به کار خود پایان داد.