ساخت تراشه‌ای با ترکیب فوتونیک و الکترونیک

محققان موفق به ساخت تراشه‌ای شدند که در آن فوتونیک و الکترونیک با هم ترکیب شده‌اند. سرعت این تراشه بسیار بالا بوده و با انرژی کم کار می‌کند.

محققان موفق به ترکیب الکترون و فوتون شدند که این کار با استفاده از یک تراشه انجام شد. این دستاورد جدید می‌تواند مسیر توسعه پردازشگرهای کم مصرف و سریع را هموار کند.
پژوهشگران دو هسته پردازشگر را که حاوی ۷۰ میلیون ترانزیستور و ۸۵۰ قطعه فوتونیک است روی یک تراشه با ابعاد ۳ در ۶ میلیمتر قرار دادند. این تراشه می‌توان با سرعت بسیار بالایی به تولید انبوه برسد. نتایج این پژوهش در نشریه Nature منتشر شده است. دستاوردهای محققان در این پروژه می‌تواند فناوری مخابرات فیبرنوری را توسعه دهد.
کرسا اسانوویچ از محققان دانشگاه کالیفرنیا می‌گوید: « این اولین باری است که ما موفق به ترکیب چنین اجزایی در این مقیاس کوچک شدیم.»
الیاف نوری دارای پهنای باند بالایی بوده و با سرعت بسیار بالایی می‌توانند اطلاعات بیشتری را جابه‌جا کنند. مصرف انرژی این ادوات بسیار کم است. بنابراین این فناوری می‌تواند موجب بهبودی کامپیوترها شود. تا کنون کسی موفق به ترکیب قطعات فوتونیک با الکترونیک نشده است. چنین کاری مستلزم هزینه بالا و ابزارهای گرانقیمت است. اما با این فناوری می‌توان این کار را به سادگی انجام داد و هزینه را به شدت کاهش داد.
نتایج یافته‌های محققان نشان می‌دهد که پهنای باند این تراش ۳۰۰ گیگابایت در هر ثانیه برای هر میلیمترمربع است. این رقم ۱۰ تا ۵۰ برابر بیشتر از پردازشگرهای موجود در بازار است. یکی از مزیت‌های این تراشه قیمت پایین و مصرف اندک آن است به طوری که این تراشه تنها ۱٫۳ پیکوژول برای هر بیت انرژی مصر می‌کند. با این رقم می‌توان یک ترابایت اطلاعات را تنها با ۱٫۳ وات در مدت یک ثانیه انتقال داد. از نتایج این پروژه تا کنون دو شرکت نوپا شکل گرفته‌اند.
در طراحی این تراشه محققان نیاز به راهی برای کنترل نو وارد شده داشتند. برای این منظور از یک حلقه سیلیکونی استفاده کردند که به نیمه‌هادی‌ها تقویت شده است. این قطعه نقش تنظیم کننده نور را به عهده دارد.