نشست معرفی کاربردهای فناورینانو در ساختوساز و بهرهبرداری بیمارستانی با حضور جمعی از فعالان عرصه ساختوساز بیمارستانی، شرکتهای تولیدکننده محصولات نانویی و کارشناسان وزارت بهداشت، ۲۱ تیرماه در محل ستاد توسعه فناوری نانو برگزار شد.
نشست معرفی کاربردهای فناوری نانو در ساختوساز و بهرهبرداری بیمارستانی برگزار شد
نشست معرفی کاربردهای فناورینانو در ساختوساز و بهرهبرداری بیمارستانی با حضور جمعی از فعالان عرصه ساختوساز بیمارستانی، شرکتهای تولیدکننده محصولات نانویی در حوزه ساختوساز، بهداشتوسلامت و کارشناسان وزارت بهداشت به همت ستاد توسعه فناوری نانو و همکاری شرکت ژرفا پژوهان علوم نو (کارگزار حوزه ی توسعه، رسوخ و به کارگیری فناوری نانو در صنعت ساختوساز) ۲۱تیرماه در محل ستاد توسعه فناوری نانو برگزار شد.
در ابتدای این نشست مهندس نجیمی دبیر کارگروه صنعتوبازار ستاد توسعه فناورینانو به معرفی تاریخچه، اهداف، چشمانداز و دستاوردهای ستاد نانو پرداخت. همچنین مواردی چون نحوه پذیرش و بررسی محصولات در واحد بازرسی و بررسی مواد و محصولات ستاد نانو و اخذ تاییدیهی نانومقیاس از ستاد فناوری نانو، نحوهی اخذ مجوز از کمیته فناورینانو سازمان غذاودارو برای محصولات در حوزههای فرآرودهها و ملزومات دارویی، تجهیزات پزشکی، آرایشی- بهداشتی، خوراکی- آشامیدنی و مکملهای رژیمی- غذایی، توسط دبیر کارگروه صنعت و بازار شرح داده شد.
مهندس نجیمی در بخش معرفی حمایتهای ستاد در خصوص بسته ویژه حمایتی از شرکتهای صنعتی افزود: «ستاد توسعه فناوری نانو خدماتی چون، تحلیل فناوری و رصد بازار و خرید، تهیه بستههای سرمایهگذاری مناسب، کاهش ریسک تحقیقوتوسعه با تضمین تیمهای فناور،حمایت از تحقیق و توسعه تکمیلی، حمایت از ساخت پایلوتهای تولید نیمهصنعتی و تست عملکردی و تسهیلات اخذ استانداردها و تاییدیههای داخلی و خارجی برای محصولات نانو را در قالب بسته حمایتی به شرکتهای صنعتی در راستای توسعه و بهبود محصولاتشان ارائه می نماید.»
وی خاطر نشان کرد: «ستاد توسعه فناوری نانو همچنین بسته حمایتی شامل خرید دین (چکی) ششماهه با کارمزد ۲۰ درصد، لیزینگ تجهیزات ۲۴ ماهه با سود تسهیلات ۱۰ درصد و حمایت از انجام تستهای عملکردی و نمونه رایگان را به خریداران پیشرو محصولات و تجهیزات پیشرفته حوزه فناوری نانو ارائه مینماید.»
در ادامه مهندس یوسفی کارشناس حوزه عمران ستاد توسعه فناوری نانو نیز به معرفی کاربردهای فناوری نانو در حوزه بیمارستانی به ویژه ساختوساز و بهرهبرداری بیمارستانی پرداخت.
یوسفی اظهار کرد:«محصولات فناورینانو در حوزه بیمارستانی در سه بخش مصالح ساختمانی، ملزومات بیمارستانی و تجهیزات کاربرد و مورد بهرهبرداری قرار میگیرد که از جمله این محصولات میتوان به انواع نانوپوششهای ساختمانی آنتیباکتریال، کاشی و سرامیکهای آنتیباکتریال، شیشههای کنترلکننده انرژی، نانورنگهای عایق بیمارستانی، پارچه و ملحفه آنتیباکتریال، انواع نانوامولسیونکنندهها و پانسمانهای آنتیباکتریال و همچنین تجهیزاتی چون دستگاه پلاسمای استریلایزر و تصویربرداری اسپکت از حیوانات کوچک اشاره نمود.» وی در ادامه به معرفی بیشتر برخی از این محصولات که توسط شرکتهای داخلی تولید شدهاند پرداخت.
مهندس مختاری مدیرعامل شرکت ژرفا پژوهان علوم نو نیز در این بخش به معرفی گروه دانشبنیان کالا پرداخت.
در بخشی دیگری از این نشست مهندس رونق باغبانی مدیر فروش شرکت بسپارسازان ایرانیان (بسا پلیمر) به معرفی کفپوش نانویی مقاوم به سایش برپایه رزین اپوکسی پرداخت و گفت:«یکنواختی، یکپارچگی، بدون درز، عدم تجمیع و رشد باکتریها و قارچها در درزها، مقاومت در برابر مواد شوینده و گندزدای از جمله موارد و ویژگیهایی است که در استاندارد کفپوشهای بیمارستانی بایستی مورد توجه قرار گیرد.»
وی ادامه داد: «کفپوش نانویی مقاوم به سایش رزین اپوکسی شرکت بساپلیمر، یک سیستم کفپوش یکپارچه و بدون درز متشکل از دو جز اصلی هاردنر و رزین است که سازه اصلی در برابر عوامل خشن و مخرب فیزیکی و شیمیایی حفاظت میکند. افزودن نانوذرات باعث افزایش سختی و کاهش افت وزن در اثر سایش شده و درنتیجه طول عمر محصول را افزایش میدهد.»
به گفته مهندس رونق باغبانی چسبندگی بسیار بالا به زیرلایه، مقاومت شیمیایی بالا به طیف وسیعی از مواد شوینده خورنده، افزایش چقرمگی، دوام، مقاومت بالا به ترک خوردگی و قابلیت نصب روی انواع زیرسازها بدون نیاز به تخریب مانند بتن، سنگ و فلز از جمله ویژگیهای کفپوشهای نانویی این شرکت است.
شایان ذکر است، این محصول نانویی دارای تاییدیه نانو مقیاس، مجوز از انستیتو پاستور ایران و مجوز ISO-9001-2008 است و در مراکز درمانی از جمله بیمارستان سلمان فارسی بوشهر، بیمارستان معیری تهران، بیمارستان تهران، مرکز بهداشتی درمانی تویسرکان و مرکز درمانی حضرت زینب کبری تهران مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
مهندس معصومی، مدیرعامل شرکت نانوپیشتاز پارس نیز در این نشست به معرفی کاشی و سرامیکهای آنتیباکتریال دارای خاصیت ضدعفونیکنندگی قوی پرداخت. وی با تاکید بر توانایی ازبین بردن باکتریها در این محصول با اثربخشی بیش از ۹۰ درصد اظهار کرد:«به کمک نانو ذرات به کاررفته در لعاب کاشی و سرامیکها این محصولات دارای خواص آنتیباکتریال و ضدعفونیکنندگی بالا بوده و محیط را در برابر هرگونه بیماری و باکتری ایزوله می نماید. همچنین این محصول هزینه تمیزنگه داشتن و ضدعفونی کردن محیط را به کم ترین میزان کاهش میدهد.»
مدیرعامل شرکت نانوپیشتاز پارس افزود: «طبق مطالعات و بررسیهای انجام شده در بازه زمانی پنج ساله هزینه کاشی و سرامیک آنتیباکتریال ساخت شرکت نانو پیشتاز پارس نسبت به استفاده از مواد ضدعفونی کننده ۲۰ برابر کمتر است. این محصول دارای تاییدیه نانومقیاس، مجوز از وزارت بهداشت و تضمین کیفیت پنج ساله از سوی شرکت سهامی بیمه ایران است.»
به گفته مهندس معصومی، جلوگیری از رشد باکتریها، ویروسها و قارچها در محیطهای حساس به آلودگی ازجمله بیمارستانها مراکز درمانی و بهداشتی از مهم ترین ویژگی های این محصول است. این محصول به مدت سه سال در بیمارستان امام خمینی تهران استفاده و در این بازه زمانی اثربخشی و دوام مناسب و قابل قبولی داشته است. همچنین در حال حاضر این نانوسرامیکهای آنتیباکتریال در بیمارستان شهید محلاتی تبریز، اتاق قرنطینه موزه ملک و چند مرکز درمانی مورد استفاده قرار گرفته است.»
در ادامه این نشست خانم مهندس ابوالحسنی در خصوص معرفی رنگ آنتیباکتریال شرکت تولیدی و رنگسازی تهران اورانوس گفت: «رنگ آنتیباکتریال اورانو، رنگ اکریلیک پایه آب با کیفیت بالا است که با استفاده از نانوذرات نقره، خاصیت منحصربهفرد آنتیباکتریال به آن اضافه شده است. رنگآمیزی دیوارها و کلیه سطوح گچی، سیمانی، رنگ شده قدیمی در اماکن عمومی و پر رفتوآمد مانند بیمارستانها و مراکز درمانی و آزمایشگاهی، مهدهای کودک، ادارات و سازمانها و ایستگاههای حملونقل از جمله موارد کاربرد این محصول است.»
گفتنی است، این محصول نیز دارای تاییدیه نانومقیاس از ستاد توسعه فناوری نانو است. همچنین کاهش اثرات میکروبی، بدون بو، غیرسمی بودن و سرعت خشک شدن بالا از جمله ویژگیهای منحصربهفرد این محصول است.
در پایان بخش معرفی محصولات فناوری نانو در حوزه بیمارستانی نیز مهندس نادری عضو هیئت مدیره شرکت فناوران نانومقیاس به معرفی و فرایند تولید ماسکهای تنفسی با استفاده از نانوالیاف الکتروریسی شده پرداخت.
نحوه عملکرد ماسک نانوالیاف که در حال حاضر در شرکت مدبران توسعه سلامت (متسا) با بهرهگیری از دستگاه الکتروریسی ساخت شرکت فناوران نانومقیاس تولید تجاری میشود، فیلتراسیون سطحی با پوشش نانوالیاف است. از ویژگیهای این محصول استفاده از یک لایه نانو الیاف جهت جذب ذرات مضر در مقیاس نانومتری است که در مقایسه با فیلترهای معمولی ۷۰ درصد افزایش کارایی دارد.
شایان ذکر است، حاضران در این جلسه در بخشهای مختلف به بیان سوالات و برخی از مسائل موجود در حوزه کاربرد و ورود فناوری نانو به حوزه بیمارستانی پرداختند که در ذیل تعدادی از این مسائل ذکر شده است:
– مدت زمان اثربخشی و تستهای بررسی دوام و خاصیت محصولات آنتیباکتریال؛
– عدم توجیه و علاقه سازمانهای درمانی بهداشتی و بیمارستانها در راستای استفاده و بهرهبرداری از محصولات؛
– ترویج استفاده از محصولات و بیان مزایا و کارایی آنها؛
– اخذ گواهی برای محصولات ساختمانی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی؛
– ارائه تاییدیههای واحد و مرجع به محصولات این حوزه؛ و
– ادعاهای دروغین برخی محصولات نانویی موجود در بازار.
به گفته مهندس نجیمی دبیر کارگروه صنعتوبازار ستاد توسعه فناوری نانو در حال حاضر ۳۳۲ محصول حوزه فناوری نانوداخلی (مواد و تجهیزات) دارای تاییدیه نانومقیاس در بازار موجود است. این محصولات توسط واحد ارزیابی ستاد توسعه فناوری نانو بررسی و تایید شدهاند. همچنین این محصولات در حوزههای صنعتی و کاربردی مختلف تقسیمبندی و در پایگاه اینترنتی محصولات فناوری نانو جهت معرفی دقیق ارائه شدهاند.
لازم به ذکر است، نمایندگانی از بیمارستانهای پارسیان، مهراد، دی، خاتمالانبیا، آسیا، رسالت، پارس و بقیهالله تهران، بیمارستان امام خمینی و نور شهریار، هتل بیمارستان گاندی، مجمع خیرین سلامت کشور، شرکت مهندسان مشاور خانهسازی ایران، شرکت ورکان تمیزسازه، شرکت ژالتین کپسول ایران، سازمان مجری ساختمانها و تاسیسات دولتی و عمومی موسسه غیرانتفاعی محب، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و وزارت بهداشت (دفتر توسعه منابع فیزیکی و عمرانی و مرکز سلامت محیط و کار) در این نشست حضور داشتهاند.