نمایشگاه «معرفی بخشی از دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در زیستفناوری و فناوری نانو» با هدف آگاهی مسئولان از توانمندیهای علمی کشور در این دو حوزه نوین در محل سازمان برنامه و بودجه کشور آغاز به کار کرد.
ارائه دستاوردهای فناوری نانو در سازمان برنامه و بودجهکشور
نمایشگاه «معرفی بخشی از دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در زیستفناوری و فناوری نانو» با هدف آگاهی مسئولان از توانمندیهای علمی کشور در این دو حوزه نوین به همت سازمان برنامه و بودجه کشور در محل نمایشگاههای این سازمان از ۳۰ مردادماه تا ۳ شهریورماه برگزارمیشود.
مقام معظم رهبری در دیداری که در سال جاری با دانشجویان و نمایندگان تشکلهای مختلف
دانشجویی داشتند، بر لزوم افزایش آگاهی نسبت به توانمندیهای علمی
کشور، بخصوص در زمینه فناوری نانو تاکید کردند. در همین راستا ستاد توسعه فناورینانو با حضور در این نمایشگاه به ارایه دستاوردهای فناورینانو در هفت حوزه صنعتی، معرفی تجهیزات ساخت داخل، ارائه آمار و اطلاعات محصولات، شرکتها و بازار فناورینانو و نمونههایی از برنامه پیشرفت فناورینانو در ایران میپردازد. در ادامه خلاصهای از این موارد تشریح میگردد.
نمونهای از برنامههای پیشرفت فناورینانو در جمهوری اسلامی ایران
ستاد توسعه فناوری نانو از ابتدای آغاز بهکار این ستاد تاکنون برنامههایی را در راستای توسعه و ترویج این فناوری در ابعاد مختلف داشته است. در ذیل تعدادی از اقدامات و برنامهها معرفی شدهاست.
شبکه آزمایشگاههای دانشآموزی(توانا):
– راهاندازی ۶۶ آزمایشگاه دانشآموزی نانو در سراسر کشور با مشارکت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، ستاد توسعه فناوری نانو و وزارتآموزش و پرورش
– حضور توانا در عرصه بینالمللی (برگزاری دو کارگاه آموزشی توسط کارشناسان شبکه توانا برای دبیران و دانشآموزان مدارس چین و عقد دو تفاهمنامه در زمینه همکاری مشترک جهت بازاریابی و فروش بستههای تجهیزات آموزشی توانا در مدارس کشور چین)
استانداردسازی و ایمنی فناورینانو:
– تاسیس کمیته استاندارد فناوری نانوی ایران ISIRI/TC229
– عضو فعال کمیته جهانی ISO/TC229
– انتشار ۴۶ استاندارد ملی نانو
– انتشار ۳ استاندارد جهانی
– تشکیل کمیتههای استانداردسازی نانو در وزارتهای بهداشت و جهادکشاورزی
– تشکیل شبکه ایمنی نانو
اسناد راهبردی فناورینانو:
– سند راهبرد آینده (۱۳۹۳ – ۱۳۸۴) هدف: تولید ثروت و بهبود کیفیت زندگی مردم (کسب رتبه ۱۵ در بین کشورهای جهان)
– سند راهبرد آینده ده ساله دوم (۱۴۰۴ – ۱۳۹۴) هدف: کسب دو درصد بازار جهانی فناورینانو و ایجاد ۲۰۰ هزار شغل توسط فناوری نانو
شبکه آزمایشگاهی فناورینانو:
– ثبت ۱۳۱۶دستگاه وعضویت ۷۶ آزمایشگاه
خدمات توسعه فناوری تا بازار:
– ارائه خدمات تخصصی در زمینههای نانومقیاس، پتنت، انتقال فناوری، مشاورههای حقوقی، بازاریابی محلی و جهانی، تامینمالی، مشاوره تولید، سرمایهگذاری، استانداردها و گواهینامهها و غیره
داراییهای فکری فناورینانو:
– پشتیبانی و حمایت مالی (۹۰ درصد هزینهها ثبت اختراع شرکتها و فناوران، در خارج از کشور)
– درآمدزایی و تجار یسازی اختراعات ثبت شده داخلی و خارجی
– رصد فناوری و تحلیل اختراعات ثبت شده در جهان
– ترویج و آموزش مالکیت فکری در کشور
بانک آمار و اطلاعات علم، فناوری و صنعت نانو:
– ۱۰ بخش صنعتی
– ۶۵۳ شرکت
– ۲۹۴ نوع محصول
– ۵۱۱۳ برند محصول
سامانه یکپارچه مدیریت تبادل فناوری:
– مدیریت سامانه تبادل (عرضه و تقاضا) فناوری
– کارگزاران(واسطههای) تبادل فناوری
– رویههای کاری استاندارد
– زیرساخت اطلاعاتی یکپارچه
تجهیزات فناورى نانو
ستاد توسعه فناوری نانو در راستای توسعه پژوهش محصولات و صنایع، فناوران را جهت ساخت تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی حوزه فناوری نانو حمایت مینماید. برخی تجهیزات ساخته شده به تفکیک حوزه در ادامه آمده است:
– صنایع فلزی: پرس داغ در خلا مجهز به سیستم گرمایشى سریع القایى (Vacuum Induction Hot press)، اسپارک پلاسما زینترینگ (S.P.S)، ریختهگرى در خلا (Vacuum Casting) و همزن الکترو مغناطیسى (EMS)
– تجهیزات آنالیز و میکروسکوپى: میکروسکوپ پروبى روبشى (STM)، میکروسکوپ نیروى اتمى (AFM)،طیف سنجى جرمى زمان پرواز (TOF-MS)، الکتروفورز موئینه (CE)، مغناطیس سنج نمونه مرتعش(VSM)، اسپکتروفتومتر مرئى فرابنفش (UV-Vis) وآنالیز گرمایى تفاضلی (DTA)
– پزشکى، بهداشت و سلامت: سیستم تصویربردارى اسپکت از حیوانات کوچک (Animal SPECT)، خشککن سرمایشى (Freeze Drayer)، برشنگارى مولکولى فلوئورسنت (FMT)، نانو لیپوزومساز (Nanoliposome Maker) و جداکننده سلولى (Cell Seperation)
– نفت و انرژى: کروماتوگرافى گازى (Gas Chromatogeraphy)، کروماتوگرافى گازى دو بعدى، نانو کاویتاسیون Nano-Cavitation
– اندازهگیرى سطح ویژه به روش BET
– محیط زیست، آب و صنایع غذایى: طیف سنجى تحرک یونى IMS و پلاسما سرد اتمسفرى
شایان ذکر است؛مبلغ صادرات تجهیزات فناوری نانو طى ۲ سال گذشته تاکنون ۵۴۴۶۰۰ دلار بوده است.
ارائه بیش از ۵۰ محصول تجاریسازی شده در هفت حوزه صنعتی
در بخش محصولات نیز در هفت حوزه شامل؛ فناوری نانو در بهداشت و سلامت، نانوپوششها، الکتروریسی، نساجی، صنعت آب، ساختمان و تجهیزات محصولات زیر در این نمایشگاه جهت معرفی عرضه شده است.
– فناورى نانو در بهداشت و سلامت: داروى ضدسرطان سینا دوکسوزوم، مکمل داروى سیناکورکومین، داروى ضدسرطان پاکلینب، داروى سینا آمفولیش ۰/۴ درصد، خانواده محصولات سیلوسپت (Silvosept)، پانسمان اَجىکوت و ماسک نانوالیاف (پاکدم).
– فناورى نانو در صنعت ساخت و ساز: لولههاى بی صدا،اتصالات PVC، بتن فوق سبک سازهاى، شیشه کنترلکنندهى انرژى(low-E glass)، نانورنگ آنتیاستاتیک و غیره.
– فناوری الکتروریسى: ماسکهای تنفسی، فیلترهای صنعتی و فیلترهای نیروگاهی
– فناوری نانو پوشش: انواع نانو پوششهای سخت و مقاوم
– فناورى نانو در نساجى: نخ نانوکامپوزیتى ضدباکترى، مستربچهاى نانوکامپوزیتى ضدباکترى و ضد یووی، فرش ضد باکترى، نانو پوشاک کاسپر، پوشاک آنتى باکتریال مهیار و منسوجات محافظ امواج
– فناورى نانو در صنعت آب: غشاى نانوفیلتراسیون مدول مارپیچى حلزونى خانگى (۱/۲ اینچى)، دستگاه تصفیه آب (آرسنیک و نیتراتزدایی) به روش کویتاسیون
اطلاعات بازار، محصولات و شرکتهای فناوری نانو
شایان ذکر است، نمایشگاه معرفی دستاوردهای فناورینانو و فناوری زیستی از۳۰ مردادماه تا ۳
شهریورماه سازمان
برنامه و بودجه کشور، در حال برگزاری است.