«نشست تخصصی کاربرد فناوری نانو در صنایع غذایی و کشاورزی» برگزار شد

«نشست تخصصی کاربرد فناوری نانو در صنایع غذایی و کشاورزی»، با حضور اعضا و نمایندگان شرکت مادر تخصصی گسترش صنایع غذایی سینا و تعدادی از شرکت‌های فعال در حوزه فناوری نانو، روز دوشنبه ۳ آبان‌ماه ۹۵ در محل ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، برگزار شد.

در ابتدای این نشست تخصصی، دکتر اسدی‌فرد، مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد نانو، با بیان اینکه این ستاد در تلاش است تا پتانسیل‌های فناوری نانو را به صنایع مختلف ارائه دهد، از حمایت‌های ستاد نانو از شرکت‌های بزرگ صنعتی در قالب یک بسته حمایتی خبر داد که شامل؛
•    تحلیل فناوری، رصد بازار و خرید گزارش،
•    تهیه بسته‌های سرمایه‌گذاری مناسب،
•    ایجاد مشوق خرید شرکت‌های فناور،
•    کاهش ریسک تحقیق و توسعه با تضمین تیم‌های فناوری،
•    حمایت از تحقیق و توسعه تکمیلی،
•    حمایت از ساخت پایلوت‌های تولید نیمه صنعتی و تست عملکردی
•    تسهیلات اخذ استانداردها و تاییدیه‌های داخلی و خارجی
 برای محصولات نانو است.

در ادامه آقای دکتر اشراقی کارشناس ستاد نانو در صنایع غذایی و کشاورزی، مهم‌ترین کاربردهای فناوری در صنعت غذایی را برشمرد. وی در ادامه مهم‌ترین محصولات تولیدی با استفاده از فناوری نانو را که توسط شرکت‌های فعال در حوزه فناوری نانو به مرحله تولید رسیده‌اند نام برد، از جمله می‌توان به محصولاتی چون؛
•    ظروف پلیمری زیست‌تخریب‌پذیر،
•    نایلون شیرینگ بسته‌بندی،
•    ظروف پلیمری مقاوم به ضربه،
•    جعبه‌ّهای مقاوم به ضربه،
•    دستگاه پاستوریزاسیون سرد،
•    سامانه حذف آرسنیک از آب،
•    غشاء تصفیه آب،
•    سامانه تصفیه پساب صنعتی با روش پلاسما،
•    غشاهای سرامیکی نانوساختار،
•    دستگاه تولید کنسانتره آب پنیر،
•    رنگ خود تمیزشونده،
•    کف‌پوش‌های ضد سایش
 و تصفیه هوا اشاره کرد.

filereader.php?p1=main_92bf064e3f81a0047

filereader.php?p1=main_a191c503edb2e2eae

filereader.php?p1=main_da32016ac146f57e4

در ادامه این نشست، سرکار خانم مهندس کاویانی، مدیرعامل شرکت «پیام‌آوران نانوفناوری فردانگر» با ارائه معرفی مختصری از این شرکت، فناوری نانوکویتاسیون را دستاوردی دانست که برای اولین بار در ایران توسط این شرکت به‌کار گرفته شده است و افزود: «روش پاستوریزاسیون سرد و هموژنیزاسیون همزمان، با استفاده از فناوری نانوکویتاسیون بهبود کیفیت مواد غذایی و کاهش مصرف انرژی را به‌دنبال خواهد داشت.»

کاویانی با بیان اینکه پاستوریزاسیون شیر سرد به روش نانوکویتاسیون، در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران انجام شده است، تاکید کرد که به‌کارگیری این روش منجر به کاهش بار میکروبی در شیر می‌شود و با توجه به ویژگی‌های ذکر شده این روش می‌تواند برای سایر نوشیدنی‌ها هم مفید باشد.

filereader.php?p1=main_3da746cdf2f9224e8

از دیگر حوزه‌های فعالیت‌ شرکت «پیام‌آوران نانوفناوری فردانگر» که سرکار خانم مهندس کاویانی به آن اشاره کرد، تصفیه آب آشامیدنی از فلزات سنگین است. برای نمونه حذف آرسنیک از آب که در شهر اردبیل انجام شده و دارای مزایایی چون عدم استفاده از مواد شیمیایی، افزایش طول عمر جاذب‌ها و کاهش هزینه عملیاتی است. همچنین این شرکت با استفاده از روش الکترودیالیز انتخابی اقدام به حذف نیترات از آب آشامیدنی و نمک‌زدایی از آب نموده است. علاوه بر این، تصفیه پساب‌های صنعتی براساس فرآیند اکسیداسیون پیشرفته که با استفاده از روش نانوکویتاسیون به همراه ازن زنی انجام شده است از دیگر فعالیت‌های این شرکت نانویی است.

filereader.php?p1=main_c3815a45011292d49

در بخش بعدی این نشست، مهندس جواد مفتخریان، مدیر تحقیق و توسعه شرکت «آریا پلیمر پیشگام» از محصولات یوپی‌وی‌سی تولیدی این شرکت گفت که شامل لوله، اتصالات و پروفیل‌های پی‌وی‌سی سخت است و بیان کرد: «مهم‌ترین مشکل در این محصولات شکنندگی آن است اما استفاده از نانوذرات بوسیله این شرکت در تولید صنعتی محصولات پی وی سی سخت، افزایش قابل توجه در استحکام این محصولات در مقابل ضربه را به دنبال داشته است و دارای مزایایی چون بهبود خواص ضربه، بهبود ظاهر، قیمت رقابتی و ضایعات کمتر است.»

به گفته مفتخریان شرکت گلرنگ از جمله شرکت‌هایی است که از محصولات یوپی‌وی‌سی این شرکت استفاده کرده است تا مقاومت ظروف مورد استفاده خود را بالا ببرد.

در بخش پایانی این نشست نیز، مهندس موسوی‌زاده کارشناس حوزه نانوپوشش ستاد نانو، به اهمیت مسئله نانوپوشش‌ها در صنایع غذایی و کشاورزی اشاره کرد و تخریب سطوح قطعات موتورها و پمپ‌ها، تخریب سطوح چرخ دنده‌ّها و بلبرینگ، تخریب تیغه‌ها و برش‌های کمباین در اثر اصطکاک، سایش و خوردگی را از مهم‌ترین چالش‌های این صنعت دانست. وی در ادامه کاربردهای پوشش‌های نانوساختار در انواع قالب و ابزار و ماشین‌آلات کشاورزی و صنایع غذایی به همراه مزیت‌های آن را ذکر کرد.

filereader.php?p1=main_16aba48565b5978c6

قابل ذکر است، گروه صنایع غذایی سینا، به عنوان یکی از مجموعه‌های غذایی مطرح کشور در صنعت غذا، با دارا بودن هشت رشته فعالیت، گستره وسیعی از محصولات و خدمات را در سطح استانداردهای ملی و بین‌المللی عرضه می‌دارد.