پژوهشگران کرهای با استفاده از نانولوله کربنی، گرافن و پروتئین استخراج شده از بدن انسان، موفق به ساخت زبانی مصنوعی شدند که حساسیتی ۱۰ هزار برابر نسبت به زبان طبیعی در چشیدن مزههای شیرینی و شوری دارد. این زبان مصنوعی کاربردهای زیادی در صنعت مواد غذایی خو
شیرینیجات را با حساسیت بیشتری مزه کنید!
محققان دانشگاه ملی سئول موفق به ارائه یک زبان زیست الکترونیکی شدند که قادر است دو مزه شیرینی و شوری را از هم تفکیک کند. این دستگاه در واقع نوعی زبان مصنوعی است که قابلیت چشیدن دارد.
اما آنچه در این پروژه بسیار اهمیت دارد، آن است که این زبان مصنوعی میتواند حساسیتی ۱۰ هزار برابر بیشتر از زبان طبیعی در تشخیص مزه شیرینی داشته باشد. این ویژگی موجب شده تا بتوان از این ابزار برای ساخت دستگاههای دقیق تولید و نظارت بر تولید مواد غذایی استفاده کرد. برخی متخصصان معتقداند که این زبان مصنوعی قادر است با دقت و ظرافتی که دارد، جایگزین آزمایش غذا توسط انسان شود. یعنی دیگر نیاز نیست برای آزمایش غذا از مزه کردن انسان استفاده شود.
محققان برای تولید این زبان مصنوعی اطلاعات DNA را از پروتئین گیرندههای تست غذا استخراج کردند. آنها روی گیرندههایی متمرکز شدند که قادر به تشخیص شیرینی از شوری است.
این اطلاعات وارد یک سلول جداگانه شد؛ سلولی که روی سطح گرافن قرار دارد. یک نانولوله کربنی که هدایتی بالاتر از مس دارد، نقش انتقال دهنده جریان الکتریکی را به عهده دارد. زمانی که مزه مورد نظر در محیط وجود داشت، جریان روی گرافن تغییر کرده و ایجاد یک سیگنال الکتریکی میکند که نشان دهنده وجود عامل مزه در محیط است.
در حال حاضر در برخی از حسگرها از گرافن استفاده میشود. این گروه میزان تغییر جریان حاصل از حضور عامل مزه را اندازهگیری و از آن برای ساخت زبان مصنوعی استفاده کردند.
متخصصان این حوزه معتقداند که این زبان نسبت به حسگرهای چشایی که پیش از این ساخته شده، بهبودهای بسیاری داشته است. دو سال قبل، یک زبان مصنوعی ساخته شده که ۱۰۰ برابر حساستر از زبان انسان است، اما این حسگر جدید از حسگر پیشین ۱۰۰ برابر حساستر است. محققان معتقداند که این زبان به زودی میتواند مسیر خود را در کاربردهای تجاری و صنعت افزودنیهای غذایی پیدا کند.