پژوهشگران دانشگاه ویکونسین میلواکی اقدام به تاسیس شرکتی به نام نانوافیکس ساینس (NanoAffix Science) کردند تا فناوری جدید شناسایی آلودگی آب را تجاریسازی کنند. نمونه اولیه این نانوحسگر با حمایت مالی بنیاد ملی علم ساخته شده است.
استارتآپی برای تجاریسازی نانوحسگر پایش آب آشامیدنی
محققان دانشگاه ویسکونسین میلواکی در نمایشگاه و سمپوزیوم بین اللملی AVS مقالهای ارائه کردند که در آن پلتفورم فناوری حسگری مبتنی بر گرافن تشریح شده بود، پلتفورمی ارزان که قادر است به صورت زنده، آلودگی آب را شناسایی کند.
با استفاده از این پلتفورم فناوری میتوان باکتریها، نیترات، فسفات و فلزات سنگین را در آب شناسایی کرد. در این فناوری از نانوروقهای گرافن استفاده شده است که در صورت برخورد مادهای با آن، هدایت الکتریکی نانوورق تغییر میکند. تغییر هدایت الکتریکی گرافن کاملا متناسب با غلظت ماده است بنابراین با اندازهگیری مقدار تغییر هدایت میتواند غلظت ماده مورد نظر در آب را تعیین کرد.
در این حسگر از ترانزیستورهای اثرمیدان و اکسید گرافن احیاء شده استفاده شده است. در صورت وجود فلزات سنگین در آب، این فلزات به سطح گرافن احیاء شده آمده و به آن متصل می شوند که این کار میزان مقاومت گرافن احیاء شده را دستخوش تغییر میکند.
هدف نهایی از ساخت این حسگر آن است که بتوان آن را به گونهای توسعه داد که امکان رصد دائمی آلودگی آب فراهم باشد و از آن در سامانههای توزیع آب استفاده کرد تا در صورت آلودگی احتمالی و ناسالمبودن آب قابل شرب شهری، مسئولان مطلع شوند.
محققان این پروژه معتقداند که با توسعه این فناوری میتوان آن را به گونهای اصلاح کرد که بتوان از این سامانه حسگری برای تعیین مواد و آلودگیهای موجود در غذا و نوشیدنی استفاده کرد. همچنین این حسگر قابلیت استفاده در زیستپزشکی را نیز داراست.
محققان این پروژه اقدام به راهاندازی استارتآپی برای تجاریسازی این فناوری کرده و شرکت نانوافیکس را تاسیس کردهاند. این شرکت به دنبال تجاریسازی فناوری حسگری کیفیت آب است. برای این منظور بودجهای از سوی بنیاد ملی علم فراهم شده و به همراه چند شرکت دیگر نمونه اولیه این حسگر ساخته شده است. محققان این پروژه به دنبال بهبود نمونه اولیه هستند تا در آینده نزدیک آن را تجاریسازی کنند.