امکان دید در شب در موش‌ها با تزریق نانوآنتن به چشم موش

پژوهشگران با استفاده از تزریق نانوآنتن به چشم موش‌ها، امکان مشاهده پرتوهای مادون قرمز را در آنها فراهم کردند. این فناوری می‌تواند امکان دید در شب را با استفاده از پرتوهای مادون قرمز در پستانداران فراهم کند.

چشم انسان و دیگر پستانداران دارای بینایی محدودی بوده و تنها طول موج‌های خاصی موسوم به نور مرئی را می‌بیند. امواجی نظیر تابش مادون قرمز، قابل مشاهده در انسان و دیگر پستانداران نیست. اخیراً یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه ماساچوست موفق به ارائه روشی شده که با استفاده از آن می‌توان امکان دید در شب در پستانداران ایجاد کرد. برای این کار نوعی نانوآنتن با یک بار تزریق به چشمان موش تزریق می‌شود که موجب امکان دید پرتوهای مادون قرمز به مدت ۱۰ هفته شده در حالی که اثرات جانبی اندکی دارد.

این گروه نانوذراتی به چشم موش تزریق کردند که می‌تواند به گیرنده‌های نوری چشم موش متصل شود و امکان تبدیل فوتون‌های کم انرژی به شکل پرانرژی را فراهم کند که این کار امکان دیدن پرتوهای مادون قرمز را فراهم می‌کند.

دانشمندان به نانوذرات، نوعی پروتئین لاکتین اضافه کردند تا در نهایت، نانوآنتن جدیدی ساخته شود. این پروتئین موجب اتصال نانوذرات به گیرنده‌های نوری در شبکیه چشم می‌شود. این کار به چشم امکان می‌دهد تا پرتوهای مادون قرمز نزدیک را به نور مرئی تبدیل کند. تصویر ایجادشده به رنگ سبز بوده و برای تولید آن نیاز به استفاده از ادوات پیچیده نظیر دوربین دید در شب ندارد.

موش‌هایی که به این فناوری مجهز شده‌اند می‌توانند الگوهای مورد نظر را حتی در روشنایی روز مشاهده کنند که این بدان معناست که این نانوذرات می‌توانند به موازات سازوکار طبیعی بدن، به فعالیت خود ادامه دهند.

از آنجایی که این نانوآنتن‌ها در مجاورت گیرنده‌های نوری قرار دارند، با تابش بسیار ضعیف نور لامپ مادون قرمز نزدیک نیز می‌توان نانوذرات را فعال کرد. هان از محققان این پروژه می‌گوید: «ما معتقدیم که این فناوری پیشرفتی بزرگ در حوزه زیست‌فناوری بوده و می‌تواند مسیر دید در شب را برای پستانداران هموار کند.»

نتایج این پروژه در قالب مقاله‌ای با عنوان Mammalian Near-Infrared Image Vision through Injectable and Self-Powered Retinal Nanoantennae  در نشریه Cell به چاپ رسیده است.