یک گروه تحقیقات بینالمللی نشان دادند که با استفاده از نانوسیم میتوان به جای منشور در طیفسنجها استفاده کرد. این کار منجر به کاهش ابعاد طیفسنجها میشود و میتوان از این سامانه برای مشخصهیابی تک سلول استفاده کرد.
نانوسیمها جای منشور را در طیفسنجها میگیرند
دانشمندان ابزار بسیار کوچکی ساختند که میتواند بهصورت مستقیم تصویری از سلولهای منفرد ارائه دهد بدون اینکه نیاز به میکروسکوپ یا دیگر ادوات آنالیزی باشد.
این دستگاه از نانوسیم ساخته شده و میتواند برای تعیین کیفیت مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد. نتایج این پروژه در نشریه Science به چاپ رسیده است.
در قرن هفدهم، نیوتن از منشور برای شکستن نور استفاده کرد که بعدها از اساس این کار برای ساخت طیفسنج استفاده شد، امروزه طیفسنجهای نوری کاربرد زیادی در صنعت دارند. اما طیفسنجها دارای محدودیت بوده و نمیتوان ابعاد آنها را کوچک کرد. از این رو محققان دانشگاه کمبریج ایدهای ارائه کردند که میتواند برای حل این مشکل استفاده شود.
آنها از نانوسیم استفاده کردند، نانوسیمهایی که ساختار شیمیایی مختلفی داشته و میتوانند نسبت به رنگهای مختلف طیف نور مریی پاسخهای متفاوتی دهند.
ژونگین یانگ از دانشگاه کمبریج میگوید: «ما نانوسیمی مهندسی کردیم که میتواند ما را از منشور بینیاز کند، این نانوسیم سادهتر و کوچکتر از قطعات طیفسنجهای رایج است.»
تام آلبرو از محققان دیگر این پروژه میگوید: «زمانی که عکس گرفته میشود، اطلاعات در پیکسلها ذخیره میشود بنابراین، اطلاعات در سه رنگ قرمز، سبز و آبی محدود است. با این دستگاه جدید میتوان از تمام طیف نور مریی استفاده کرد. بنابراین، از این ابزار میتوان برای درک بهتر فرآیندهای شیمیایی استفاده نمود.»
یکی از کاربردهای این فناوری در زیستشناسی است. از آنجایی که این دستگاه بسیار کوچک است میتوان از آن برای تصویربرداری مستقیم از سلولها استفاده کرد. این گروه تحقیقاتی امیدوار است که بتواند از این فناوری برای ساخت نسل جدیدی از طیفسنجهای بسیار متراکم و کوچک استفاده کند؛ طیفسنجهایی که از طولموج فرابنفش تا مادون قرمز کار میکنند.
پژوهشگران این پروژه در دانشگاه کمبریج در حال طی مراحل ثبت پتنت مربوط به این فناوری بوده و امیدوار هستند که طی ۵ سال آینده این فناوری به کاربرد عملی برسد.