در سالهای اخیر توجه به استفاده از مواد گیاهی در کنار محصولات دارویی برای درمان بیماریها بسیار چشمگیر بوده است. در دوازدهمین نمایشگاه فناورینانو، طرحی که در طرحهای نوآورانه فناورینانو (NanoMatch) ارائه شده، فرمولاسیونی بر پایه روغن درخت چای بهعنوان حامل داروی آداپالن که از داروهای موضعی درمان آکنه بوده، ارائه شده است.
درمان جوش صورت با نانوامولسیون روغن درخت چای حاوی داروی آداپالن
آکنه ولگاریس یکی از بیماریهای بسیار شایع در بین نوجوانان و جوانان است. به دلیل کارایی پایین داروهای موضعی در بازار، بیماران برای بهبودی کامل مجبور به استفاده از داروهای خوراکی میشوند. نانوامولسیونها بهعنوان ساختاری که بهطور وسیع در دارورسانی پوستی استفاده میشوند، با داشتن ابعادی در محدوده نانومتر و با استفاده از موادی مانند سورفکتانتها و روغنها باعث تحویل بیشتر داروها به بخشهای عمیقتر پوست و در نتیجه بهبود سریعتر بیماری میشوند. در این طرح، روغن درخت چای که از روغنهای موثر در درمان آکنه است مورد استفاده قرار گرفته تا در کنار داروی آداپالن بهعنوان داروی موثر در درمان آکنه، علاوه بر نانوفناوری دارویی، از روغنهای گیاهی نیز استفاده شود تا سرعت و کارایی درمان بیماری شایع آکنه ولگاریس افزایش یابد.
قابلیت تهیه فرمولاسیون با مواد اولیه داخلی، کاهش قیمت در مقایسه با محصولات خارجی، بهبود ضایعات آکنه ولگاریس با کارایی بالاتر و سرعت بیشتر در مقایسه با داروهای موجود در بازار و اقتصادی بودن تولید حتی در مقیاسهای پایین از مزیتهای این فناوری است.
نانوساختار مورد استفاده در این محصول حدود ۱۰۰ نانومتر بوده که در محدوده قابل قبول برای دارورسانی موضعی داروهای ضدآکنه است. تحقیقات مربوط به این نانوژل در مطالعات آزمایشگاهی و مدلهای حیوانی بهصورت کامل انجام شده و پس از آن نتایج کارآزمایی بالینی نانوژل برای درمان آکنه در بیماران ۱۵ تا ۳۵ ساله با آکنه خفیف تا متوسط نسبت به ژل تجاری مورد مقایسه قرار گرفته و کارایی و سرعت بهبود بالاتر این محصول به اثبات رسیده است.
با توجه به حجم بازار و همچنین استفاده از مواد اولیه داخلی در تهیه این فرمولاسیون و روش تولید، پیشبینی میشود که این نانوژل حتی در ظرفیتهای پایین تولید، دارای حاشیه سود قابل توجهی باشد.
امیر امانی، دکتری تخصصی نانوفارماسیوتیکس، هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رقیه نجفی طاهر، دکتری نانوفناوری پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران از محققان این طرح هستند.
این نانوژل در درمان جوش و آکنه بیماران در تمام محدوده سنی استفاده میشود و میتواند به تنهایی بهعنوان داروی درمان آکنه خفیف تا متوسط و یا در کنار داروهای خوراکی در درمان آکنه شدید و کیستی تجویز شود.