پژوهشگرانی از کرهجنوبی با استفاده از نقاط کوانتومی موفق به ساخت LEDهای تاشونده شدند که بعد از ۵۰۰ بار تاشدن نیز عملکرد اولیه خود را حفظ میکنند.
ساخت LED تاشونده با استفاده از نقاط کوانتومی
دیود انتشاردهنده نور مبتنی بر نقطه کوانتومی (QLED)، که از نقاط کوانتومی بهعنوان یک ماده ساطعکننده نور استفاده میکند، بهدلیل ویژگیهای برجسته الکترولومینسانس، بهعنوان یک گزینه جایگزین امیدوارکننده برای استفاده در فناوریهای صفحه نمایش نسل بعدی توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
از آنجایی که در این فناوری نیازی به اجزای حجیم مانند واحدهای نور پس زمینه نیست، نمایشگرهای QLED بهطور بالقوه میتوانند به شکل بسیار نازک ساخته شوند. یک تیم تحقیقاتی مشترک به سرپرستی کیم دای هیونگ و هیون تاگوان از دانشگاه ملی سئول پیش از این نمونه اولیه QLED را در سال ۲۰۱۵ رونمایی کرده بود. این دستگاه تنها ۳ میکرومتر ضخامت داشت که تنها یک سیام موی انسان است. با توجه به ضخامت فوقالعاده کم، QLED فوقالعاده نازک، انعطافپذیری مکانیکی قابل توجهی را از خود نشان داد که باعث شد به راحتی در دستگاههای پوشیدنی مختلف مانند خالکوبیهای الکترونیکی قابل استفاده باشد.
به تازگی، محققان این فناوری را بیشتر توسعه داده و یک نوع تاشو از QLED فوق نازک را، با الهام از هنر قدیمی کاغذ تاشو که به نام اریگامی معروف است، توسعه داده است. محققان IBS QLEDهای تاشو سهبعدی را ساختهاند که میتوانند آزادانه به ساختارهای سه بعدی مختلف سفارشی مانند پروانهها، هواپیماها و ساختارهای هرمی تبدیل شوند. با توجه به افزایش محبوبیت تلفنهای هوشمند تاشو، پیشرفت فناوری صفحه نمایش تاشو اهمیت بیشتری پیدا میکند. انتظار میرود که این فناوری بتواند فرصتهای بیسابقهای را برای صنعت الکترونیک نسل بعدی با فاکتورهای فرم سفارشی با ساختارهای پیچیده و همچنین نمایش سهبعدی پویا فراهم آورد.
محققان ویژگی تاشوندگی را به QLED مسطح معمولی اضافه کردند، این کار از طریق یک فرایند ساخت جدید که میتواند تا حدی فیلم اپوکسی رسوب شده روی سطح QLED را بدون آسیب رساندن به QLED زیرین، اچ کند، انجام شد. با استفاده از لیزر پالس دیاکسید کربن قابل کنترل و لایههای اچ-استاپ مبتنی بر آلیاژ نقره و آلومینیوم، عمق اچ را میتوان بهطور دقیق کنترل کرد.
براساس روش انتخابی حکاکی با لیزر، محققان توانستند شعاع انحنا را تا کمتر از ۵۰ میکرومتر کنترل کنند. در چنین شعاع انحنای کوچکی، خط تا شدن شبیه به یک لبه تیز بدون انحنا قابل مشاهده است. با استفاده از شبیهسازی مکانیکی، محققان توانستند فشار بارگذاری شده بر اجزای دیود را به حداقل برسانند. کل QLED از جمله بخش تاشونده (یک خط تاشو) قادر به حفظ عملکرد دیود بوده و دیود حتی زمانی که بارها و بارها در حد ۵۰۰ بار تا شد، عملکرد خود را حفظ کرد. این فناوری برای ساخت QLEDهای تاشو سه بعدی با اشکال مختلف پیچیده استفاده شد.