ادعای بیاساس مطرح شدهای میگوید، دولتها از فناوری نانو برای ایجاد پشه و گسترش بیماری استفاده میکنند. این در حالی است که در عمل، پشههای دستکاری شده برای جلوگیری از بیماریهایی نظیر مالاریا استفاده شده است.
نانوزیستفناوری از بیماریهایی مانند دانگ و مالاریا جلوگیری میکند
ادعای مطرح شده در رسانههای اجتماعی حاکی از آن است که دولتها از فناوری نانو برای ایجاد پشه و انتشار بیماری استفاده میکنند. این ادعا بخشی از یک تئوری توطئه گستردهتر است که میگوید ویروسهایی مانند زیکا از طریق اصلاح ژنتیکی (GM) پشهها ایجاد شدهاند و پشههای GM برای اهداف نظارت و کنترل جمعیت ایجاد و پخش شدهاند.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، پشههای اصلاح شده ژنتیکی برای کنترل پشههای Aedes Aegypti که بیشتر بهعنوان پشههای تب زرد شناخته میشوند، تولید میشوند. این پشهها ویروسهایی از جمله دنگی، زیکا و چیکونگونیا را پخش میکنند. پشههای GM که در آزمایشگاه تولید میشوند دو نوع ژن دارند: یکی که از زنده ماندن فرزندان پشه ماده تا بزرگسالی جلوگیری میکند و دیگری که باعث میشود در تاریکی قابل شناسایی باشند. این گزارش بیان میکند که این پشههای اصلاحشده شیوع بیماری را متوقف نمیکنند. با این حال، آنها برای کمک به جلوگیری از شیوع بیماری مفید هستند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری میافزاید که پشههای اصلاح شده، خطری برای مردم، حیوانات یا محیطزیست ایجاد نمیکنند.
براساس گزارش کتابخانه ملی پزشکی، آربوویروسها که باعث بیماریهایی مانند دانگ و چیکونگونیا میشوند، به دلیل عوامل مختلفی مانند فقدان واکسنهای مؤثر و داروهای ضد ویروسی، به سختی قابل کنترل هستند. برخی از آنها، از جمله گونه Aedes، نسبت به حشرهکشها مقاوم هستند. بنابراین، باید به رویکردهایی متوسل شد که بتواند گسترش آربوویروسها را شناسایی و کنترل کند. مرکز ملی اطلاعات زیستفناوری آمریکا میافزاید: «در این راستا، اهمیت نانوزیستفناوری به دلیل مزایای استثنایی جدید به تدریج بهعنوان یک فناوری نوظهور در آینده درک شده است.»
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تعداد موارد گزارش شده دنگی در بیست سال گذشته ده برابر شده است، این بیماری از ۵۰۵۴۳۰ مورد در سال ۲۰۰۰ به بیش از ۲٫۴ میلیون در سال ۲۰۱۰ و ۵٫۲ میلیون در سال ۲۰۱۹ رسیده است. مرگهای گزارش شده بین سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۱۵ از ۹۶۰ به ۴۰۳۲، بهطور عمده به گروه سنی جوانتر رسیده است.
دلیل اصلی و منطق پشت ایجاد پشههای اصلاح شده ژنتیکی، کنترل بیماریهایی مانند دانگ و مالاریا و جلوگیری از مرگ و میر ناشی از این بیماریها است. بنابراین، این ادعا که پشههای اصلاح شده برای ایجاد بیماری طراحی شدهاند، بیاساس است.