روندهای ۱۰ ساله توسعه فناوری در آسیا

کاریز در ادامه برنامه خود برای برگزاری رویدادهای مختلف در حوزه‌های شش‌گانه «کاریز سرمایه‌گذاری و ارائه فناوری»، «کاریز افق فناوری»، «کاریز تجربه»، «کاریز فرصت»، «کاریز استعدادیابی» و «کاریز امید و الهام‌بخشی»، در صدد برگزاری یک مجموعه رویداد در حوزه «پیش‌بینی روندهای آینده فناوری‌های سخت» می‌باشد. اولین رویداد از این مجموعه که با عنوان «روندهای ۱۰ ساله توسعه فناوری آسیا (بر اساس گزارش ITRI)» برگزار می‌شود. در این رویداد که در روز یکشنبه مورخ ۲۲ خردادماه برگزار می‌گردد، دکتر «صابر آزاد»، کارشناس حوزه‌های نوظهور و آینده‌ساز، نگاهی به این گزارش داشته و فناوری‌های برتر معرفی شده برای سال ۲۰۳۰ در آسیا را معرفی می‌نماید.

بررسی روندهای مختلف علم و فناوری، بستر لازم برای توسعه نقشه راه مبتنی بر فناوری‌های نوظهور و برافکن را فراهم می‌کند. دانستن این روندها، با افزایش سطح درک از پتانسیل تحولات علم و فناوری، چشم‌اندازی از آینده صنایع و حوزه‌های مختلف را در پیش رو قرار می‌دهد. یکی از راه‌هایی که برای درک روندهای تحولات مرتبط با فناوری‌های پیشرفته جهانی می‌توان دنبال نمود، گزارشات مربوط به روند طولانی‌مدت فناوری‌ها بوده که توسط سازمان‌های بین‌المللی و مراکز تحقیقاتی مختلف ارائه می‌گردد.

با این وجود، اگر این مطالعات آینده‌نگرانه طولانی‌مدت را بررسی کنیم، اغلب آن‌ها تنها بر چشم‌انداز جهانی یا تقاضای توسعه داخلی و صنعتی مناطق پیشرفته‌ای همچون اروپا و آمریکا متمرکز می‌باشند. این گزارش‌ها، عمدتاً برای کشورهای درحال‌توسعه و بازارهای سایر مناطق، اطلاعاتی بیش از حد کلی ارائه نموده که اگرچه مفید هستند، اما خلأهای بسیاری در خود دارند. از این رو، می‌توان گفت که گزارش «ITRI» که با عنوان «فناوری‌های پیشرفته ۲۰۳۰ از منظر کشورهای آسیایی» منتشر شده، استثنایی بوده که علاوه بر تمرکز بر یک چشم‌انداز کلان جهانی، به‌طور خاص بر روی منطقه آسیا متمرکز شده است.

این گزارش، در صدد آن است که چشم‌اندازهای بازار ۲۰۳۰ و برنامه‌های سیاستی کشورهای مهم آسیایی را کشف نموده و ۱۰ مورد از مهم‌ترین فناوری‌های پیشرفته تأثیرگذار بر این منطقه را شناسایی نماید. این رویکرد، به ما کمک می‌کند تا تفاوت‌های آسیا و سایر جوامع بین‌المللی را از منظر چشم‌انداز بلندمدت فناوری و تقاضای بازار درک کنیم.

به منظور تهیه این گزارش، در گام اول رصد و بررسی فناوری‌های پیشرفته و بزرگ جهانی و پیش‌بینی روند آن‌ها انجام گرفته است. به این منظور، ترکیبی از چندین روش، از جمله تجزیه و تحلیل ادبیات حوزه، آنالیز «STEEP» (جامعه، فناوری، اقتصاد، محیط‌زیست و سیاست) و آنالیز ابر کلمات (Word Cloud Analysis) استفاده شده است. در مرحله بعدی، سبدی از ۳۰ فناوری برتر پیشرفته در سرتاسر جهان انتخاب شده و به منظور نظرسنجی در اختیار مخاطبین قرار گرفته تا از منظر تأثیرگذاری، میزان نفوذ و اولویت سرمایه‌گذاری، به پرسش‌های مرتبط با فناوری‌های پیشرفته پاسخ دهند. در نهایت، پس از بررسی پرسشنامه‌های جمع‌آوری شده، ۱۰ فناوری اصلی برای آسیا انتخاب گردیده و بر همین اساس، تجزیه‌وتحلیل سناریوی مطرح برای معرفی چشم‌انداز ۲۰۳۰ آسیا انجام گرفته است.

این گزارش، با تمرکز بر فناوری‌های پیشرفته ۲۰۳۰، آن‌ها را با توجه به اهمیتشان برای کشورهای آسیایی فهرست نموده است. این طیف گسترده، مهم‌ترین فناوری‌های روز را در بر داشته و در نتیجه دولت‌ها و صنایع مختلف، از آن‌ها می‌توانند به‌عنوان مرجعی برای برنامه‌ریزی بلندمدت استراتژی‌های تحقیق و توسعه‌ای خود استفاده کنند. فناوری‌های معرفی شده عبارتند از: ۱) هوش مصنوعی (AI)، شبکه «۶G»، ۳) وسایط نقلیه خودران، ۴) ربات‌های صنعتی، ۵) ربات‌های خدماتی، ۶) بلاک‌چین، ۷) وسایط نقلیه مبتنی بر انرژی‌های نوین (NEVs)، ۸) مواد پلاستیکی تجدیدپذیر و زیست‌تخریب‌پذیر، ۹) باتری‌های حالت جامد و ۱۰) نانو مواد.

پیمایش صورت گرفته پیرامون فناوری‌های پیشرفته مختلف در کشورهای آسیایی، داده‌های حاصل از پیش‌بینی کشورها از نظر تقاضای بازار داخلی، تقاضا و نیازهای تحقیق و توسعه فناوری، شدت سرمایه‌گذاری و میزان نفوذ آینده را در بر گرفته است. این‌ موارد، در هنگام برنامه‌ریزی برای فناوری‌های مختلف و حضور در بازار، منابع ارزشمندی برای کسب‌وکارها و دولت‌ها خواهند بود.

پس از برگزاری مجموعه رویدادهای کمپ انتقال تجربه کاریز که در سال گذشته با استقبال نسبتاً خوب مخاطبین و فعالان حوزه هاردتک همراه گردید، اکوسیستم نوآوری کاریز برای برگزاری مجموعه جدیدی از رویدادها در قالب «افق فناوری» اقدام نموده است. بررسی فناوری‌های برتر برای مناطق جهانی و آسیا، تحلیل منحنی هایپ، بررسی روندهای فناوری در حوزه‌های مختلفی از جمله گرافن، سنسور، چارچوب‌های فلزی-آلی، پلیمرهای زیست تخریب‌پذیر، پروتئین‌های جایگزین و شخصی‌سازی درمان، از جمله مواردی است که در این رویدادها به آن‌ها پرداخته می‌شود.

اولین مورد از این رویدادها که در مورخ ۲۲ خردادماه برگزار می‌گردد، بر روندهای ۱۰ ساله توسعه فناوری در آسیا متمرکز شده است. بررسی این روندها بر اساس گزارش ITRI انجام گرفته و دکتر «صابر آزاد»، کارشناس حوزه‌های نوظهور و آینده‌ساز، ۱۰ مورد از فناوری‌های برتر معرفی شده در این گزارش را تشریح می‌نماید.

اگر از فعالان حوزه کارآفرینی هستید، اگر به دنبال آن هستید که کسب‌وکاری برای خودتان راه‌اندازی کنید، اگر کسب‌وکار هاردتکی دارید اما از وضعیت فناوری خود و آینده بازار آن اطلاع زیادی ندارید، در این وبینار حضور یافته و از زبان یک کارشناس حوزه‌های نوظهور و آینده‌ساز که نمونه‌های زیادی از گزارشات بررسی روندهای فناوری را بررسی نموده، درس‌هایی را فرا بگیرید که می‌تواند برای آینده به کار شما بیاید.

با توجه به ظرفیت محدود این رویداد، پیشنهاد می‌شود که برای ثبت‌نام و رزرو صندلی خود از هم‌اکنون اقدام نموده و این فرصت استثنایی را از دست ندهید.