به گفته فرهنگ آزاد، مدیر بخش فروش شرکت شیلر فرآیند پارس، شرکتهای متعددی در حوزه تولید لوازم خانگی، مصرفکننده فناوری نانوپوشش تبدیلی زیرکونیوم هستند. پاکشوما و آبسال از جمله شرکتهایی هستند که این فناوری را در خط تولید خود بهکار گرفتهاند.
شیلر فرآیند پارس: شرکتهای حوزه لوازم خانگی مصرفکننده فناوری نانوپوشش تبدیلی زیرکونیوم هستند
در طبقه اول سالن خلیجفارس، غرفه شرکت شیلر فرآیند پارس میزبان علاقهمندان به حوزه نانوپوشش است، شرکتی که هر ساله با دعوت از شرکتهای مصرفکننده فناوری نانوپوشش خود، توجه بسیاری از بازدیدکنندگان را به خود جلب میکند. در غرفه شرکت شیلر فرآیند پارس با مهندس آزاد پیرامون فرصتهای موجود در حوزه نانوپوشش زیرکونیومی صحبت کردیم.
مهندس آزاد میگوید: «بعد از صنعت لوازم خانگی، باید به سراغ خودروسازان برویم تا از این فناوری در بخش خودروسازی و قطعات خودرو استفاده شود. هرچند نیاز به تعاملات در سطح بالا برای ورود به شرکتهای خودروساز است. نانوپوشش تبدیلی زیرکونیوم فرصتهای زیادی در بخش قطعات خودرو ایجاد میکند که برای این کار لازم است که ابتدا خودروسازان را برای استفاده از این فناوری مجاب کرد.»
وی میگوید: «همکاری با شرکتهای خصوصی نسبتا سادهتر است، چرا که با بررسی این فناوری نانوپوشش و اثرات زیستمحیطی، کاهش هزینه و بهبود عملکرد به سرعت شرکتهای خصوصی را میتوان برای استفاده از این نانوپوشش مجاب کرد. اما برای شرکتهای خودروسازی نیاز به تعاملات دیگری نیز هست.»
فرهنگ آزاد در ادامه گفت که این شرکت در حال توسعه نانوپوششهای جدیدی است که میتواند تاثیر شگرفی در صنعت داشته باشد. هرچند هنوز برای نانوپوششهای زیرکونیومی فرصتهای متعددی در بازار وجود دارد.
پوششهای تبدیلی به پوششهایی گفته میشود که بین سطح فلز و رنگ قرار میگیرد، در واقع این پوششها به عنوان پوشش میانی مورد استفاده قرار گرفته و دو مزیت را برای محصول نهایی به ارمغان میآورند. اولین مزیت این پوششهای تبدیلی ایجاد خاصیت مقاومت به خوردگی سطح فلز است و مزیت دوم بالا بردن میزان چسبندگی رنگ به سطح فلز است. در محصولاتی که در آنها از آهن استفاده میشود، پیش از رنگ، معمولا باید سطح آهن چربیزدایی شود تا برای ایجاد رنگ آماده شود، اما چربیزدایی موجب میشود که سطح آهن به صورت مستقیم در معرض اکسیژن هوا قرار گرفته و شروع به زنگزدن کند. برای حل این مشکل پوششهای تبدیلی مورد استفاده قرار میگیرد، پوششهایی که مقاومت به خوردگی را افزایش میدهند و هم چسبندگی لایه رنگ را بیشتر میکند.
اکنون از ترکیبات فسفاته به عنوان لایه میانی در صنعت استفاده میشود که معمولا فسفاتههای آهن و روی بیشترین سهم بازار را داشته است. فسفاته آهن مقاومت به خوردگی کمتری ایجاد میکند اما کار با آن سادهتر بوده و سهولت کاربرد آن برای صنعت جذابیت دارد. اما فسفاتههای روی مقاومت به خوردگی بالاتری دارند و در صنایعی نظیر خودروسازی و لوازم خانگی استفاده از آنها رایج است. اما این ترکیبات فسفاته هم از نظر مصرف انرژی و هم آلایندگی برای محیط زیست مشکلاتی برای صنایع به دنبال دارند، چرا که در آنها از ترکیبات فلزات سنگین و عناصری نظیر نیکل و منگنز استفاده میشود.
به همین دلیل شرکت شیلر فرآیند پارس پوششهای تبدیلی نانوزیرکونیوم مقاوم به خوردگی را توسعه داده است. این پوششها عاری از فلزات سنگین بوده و رسوبات معمول در فسفاتهها را ندارند. پوششهای فسفاته به ویژه فسفاته روی رسوبات زیادی دارند که نیاز به فیلتراسیون در خط تولید برای رفع رسوبات، موجب افزایش هزینه و انرژی در کار میشود. فناوری پوششهای تبدیلی نانوزیرکونیوم مقاوم به خوردگی منجر به تولید لایههایی با ضخامت صد نانومتر میشود که این موضوع مصرف انرژی و مواد اولیه را کاهش میدهد.
لازم به ذکر است شرکت آبسال در سه خط تولید محصولات خود، یعنی بخاری، کولر و لباسشویی از پوشش تبدیلی زیرکونیومی شرکت شیلر فرآیند پارس استفاده میکند. با این کار میزان مصرف مواد پوششدهی این شرکت به یک دهم کاهش یافته و مشکلات زیستمحیطی محلولهای فسفاته نیز رفع شده است. شرک پاکشوما نیز برای تولید ماشینلباسشویی و ظرفشویی از این پوششها استفاده میکند.