دانشمندان علوم نانوی دانشگاه فناوری کوینزلند (QUT) استرالیا در حال توسعه نسخه جدیدی از پانلهای فوتوولتائیک خورشیدی بر پایه مواد پلیمری هستند که ضخامتی در مقیاس نانو داشته و سبک و انعطافپذیر میباشند.
ساخت پیل خورشیدی انعطافپذیر با کمک نانو
دانشمندان استرالیایی با استفاده از فناورینانو موفق شدهاند نوعی پیل خورشیدی کوچک و قابل حمل بسازند که میتواند جهت شارژ لبتاپها و تلفنهای همراه به کار رود.
به نظر نانزیو موتا و اریک واکلاویک دو محقق استرالیایی که روی این طرح مطالعه میکنند، این پیلهای خورشیدی جدید جایگزین مناسب و بادوامی برای پیلخورشیدی گران، سنگین و ظریف سیلکونی می باشد.
در حال حاضر دانشگاه فناوری کوئینزلند و دیگر دانشگاههای استرالیا روی پروژه منابع انرژی تجدیدپذیر کار میکنند که بخشی از آن به فناوری نانو اختصاص دارد. دانشمندان نانو در این دانشگاه از یک ورقه پلیمری قابل انعطاف که میتوان آن را لوله کرده و به هر نقطهای جهت شارژ وسایل ارتباطی برد، برای ساخت این پیل خورشیدی استفاده کردهاند. در این ورقه که ضخامت آن ۱۰۰ نانومتر و وزن آن ۱۰ میکروگرم در سانتیمتر مربع است، از مواد کامپوزیتی ارزان از جنس نانولولههای کربنی به ضخامت یکدهم تار موی انسان و نیز پلیمر رسانا استفاده شده است.
محققان درصددند تا با قرار دادن نانولولههای کربنی داخل پلیمررسانا کارایی فوتوولتائیک این مواد را افزایش دهند. روش کار چنین است که از کنار هم قرار دادن قطعات پلیمری و اتصال آنها به هم میتوان نیروی برق بیشتری تولید کرد، ضمن آن که اندازه دستگاه را هم میتوان بر حسب نیاز مصرفکننده افزایش داد.
حتی میتوان چادرهایی ساخت که بخشی از آن را این پلیمر قابل انعطاف رسانا تشکیل داده باشد. این دستگاه طوری است که با قرار گرفتن در معرض نور میتواند آن را جذب و به الکتریسته تبدیل نماید. همچنین این پلیمر جایگزین مناسبی برای پیلهای خورشیدی ظریف، سنگین و گران قیمت سیلیکونی میباشد.
به عنوان مثال میتوان تلفن همراهی داشت که پشت بدنه آن از پلاستیک فوتوولتائیک ساخته شده باشد و به این ترتیب تنها با قرار دادن آن در معرض نور میتوان باتری تلفن همراه را شارژ نمود.
در این پروژه که هنوز تا رسیدن به مرحله تجاری شدن فاصله دارد بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دلار هزینه شده است و اگر کارایی آن به اثبات رسد هزینه تولید برق به این روش قابل رقابت با دیگر روشها خواهد بود. و البته هنوز باید برای رسیدن به نانوساختارهایی با رسانش بالاتر تحقیقات بیشتری انجام شود. همچنین هدف دیگر دانشمندان از این طرح استفاده هر چه بیشتر از نور خورشید در محدوده وسیعی از طول موج میباشد.