تولید واکسن با نانوذرات فسفات کلسیم

محققان دانشگاه واشینگتون با استفاده از نانوذرات فسفات کلسیم موفق به ساخت واکسن شدند. مزیت این روش آن است که پزشکان می‌توانند در هر جایی آن را تولید کنند. این واکسن تنها روی موش‌ها تست شده و برای تست‌ روی انسان باید تحقیقات بیشتری روی این واکسن انجام داد.

واکسن‌ها موجب محافظت مردم از گزند بیماری‌های مختلف می‌شوند اما هنوز در این حوزه جا برای کار بسیار است. واکسن‌ها معمولا شرایط نگهداری ویژه‌ای نظیر دمای پایین داشته و همچنین زمان ماندگاری آنها بسیار کوتاه است.
اخیرا پژوهشگران دانشگاه واشینگتون به یافته‌هایی رسیده‌اند که آنها را امیدوار می‌کند در آینده نزدیک بتوانند با فرآیند ساده‌ای واکسن‌هایی ارزان‌تر تولید کنند.
فرانچسکو بانکسی از محققان این پروژه می‌گوید: ما از نتایج یافته ‌این پژوهش بسیار هیجان‌زده هستیم زیرا امکان تولید واکسن را در مطب یا کلینیک فراهم می‌کند برای مثال تصور کنید یک بیماری اپیدمی در منطقه‌ای گسترش یافته است، پزشکان می‌توانند به سرعت واکسن را در همان منطقه تولید و مصرف کنند؛ با این کار به سرعت می‌توان مردم ساکن در آن منطقه را واکسینه کرد و مانع از گسترش بیش از حد بیماری شد.

filereader.php?p1=main_bdbd04779003a33df

در واکسن‌های رایج، معمولا از یک پاتوژن یا پروتئین موجود در سطح میکروب یا ویروس برای ساخت واکسن استفاده می‌شود که با تزریق به بدن، موجب تحریک سیستم ایمنی بدن در برابر حمله عامل بیماری‌زا می‌شود. این گروه تحقیقاتی با استفاده از نانوذرات پروتئینی سنتز شده واکسن تولید کردند؛ این نانوذرات از جنس فسفات کلسیم است، ماده‌ای که در دندان و استخوان وجود دارد.
این گروه این واکسن را به موش‌های آزمایشگاهی تزریق کردند؛ نتایج نشان داد تعداد سلول‌های T که عامل از بین بردن بیماری هستند، نسب به موش‌هایی که واکسن معمولی دریافت کرده سه برابر افزایش یافته است.
این نانوذرات، پروتئین موردنظر محققان را به غدد لنفاوی می‌برد جایی که سلول‌های دندریتی به وفور یافت می‌شوند، سلول‌های دندریتی نقش مهمی در فعال کردن سیستم ایمنی بدن دارد.
برای ساخت این واکسن می‌توان پروتئین موردنظر را منجمد و یا خشک کرد و هنگام نیاز آن را با فسفات کلسیم ترکیب و نانوذرات موردنظر را تولید کرد. با این روش می‌توان برای بیماری‌های مختلف واکسن تولید کرد. این روش برای عفونت‌های ویروسی که تولید واکسن آنها دشوار بوده، بسیار مفید است.
محققان این پروژه می‌گویند در حال حاضر این روش تنها روی موش‌ها آزمایش شده‌است بنابراین نمی‌توان برای انسان از آن استفاده کرد برای این کار باید تحقیقات بیشتری روی این واکسن انجام داد.