نانوواکسنی برای مقابله با آلرژی بید

محققان با استفاده از کپسوله کردن آنتی‌ژن‌های ویژه‌ای، موفق به ساخت نانوواکسنی برای مقابله با آلرژی حاصل از بید شدند.

پژوهشگران دانشگاه آیوا موفق به ساخت واکسنی برای حل مشکلات آلرژی استفاده شدند. این واکسن به‌صورت طبیعی، سیستم ایمنی را برای مبارزه با آلرژی تحریک می‌کند. در آزمایش‌های انجام شده روی حیوانات، این واکسن موجب کاهش ۸۳ درصدی تورم ریه‌ها شده‌است.دلیل اصلی عملکرد این واکسن آن است که ترکیبات تحریک کننده سیستم ایمنی بدن در این واکسن وجود دارد.
علی‌اصغر سالم رهبر این گروه تحقیقاتی می‌گوید: « این واکسن برای آلرژی‌های بید طراحی و ساخته شده‌است.»
بید یک جاندار میکروسکوپی است که در منسوجات، مبل‌ها و فرش‌ها زندگی می‌کند. این حشره در ۸۴ درصد خانه‌‌های ایالات متحده وجود دارد که منشاء آلرژی در افراد است. پژوهش‌های مختلف نشان داده است که ۴۵ درصد بیماران مبتلا به آسم در اثر مجاورت با بید دچار مشکلات تنفسی می‌شوند. تداوم این مشکلات می‌تواند آسیب‌های جدی به ریه بیمار وارد کند. روش‌های درمانی برای این آلرژی بسیار محدود است.
پیتر تورن از محققان این پروژه می‌گوید: «ما در این روش از راهبردی استفاده کردیم که در آن ذرات بسیار کوچکی حاوی دی‌ان‌ای یک باکتری به‌صورت کپسول در آمده است. این توالی دی‌ان‌ای می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده تا پاسخ‌دهی به آلرژی را کاهش دهد. این روش راهکاری برای بیماران مبتلا به آسم است که در معرض آلرژی بید قرار دارند.»
در این واکسن از ماده‌ای به نام CpG استفاده شده‌است که پیش از این به‌عنوان واکسن ضدسرطان مورد استفاده قرار می‌گرفته و هیچ‌گاه برای کاهش آلرژی‌های بید از آن استفاده نشده‌است. با وارد شدن CpG به بدن، زنگ خطر سیستم ایمنی فعال شده و این ماده توسط سیستم ایمنی جذب می‌شود؛ با این کار آنتی‌ژن مورد نظر محققان نیز در کنار CpG جذب شده و سیستم ایمنی بدن وادار به کاهش عکس‌العمل در برابر آلرژی بید می‌شود. مجموع آنتی‌ژن-CpG 300 نانومتر بوده که ۹۰ درصد آن توسط سلول‌های ایمنی جذب می‌شود.
نتایج این پروژه در قالب مقاله‌ای با عنوان در نشریه AAPS (American Association of Pharmaceutical Scientists) Journal منتشر شده‌است.