این فراخوان مشترک مابین بنیاد ملی علم ایران، ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو و ستاد توسعه زیستفناوری و پزشکی دقیق میباشد. مهلت ارسال طرح پژوهشی تا ۱۵ آبان ۱۴۰۲ و مهلت ارسال رساله دکتری تا پایان سال ۱۴۰۲ تعیین شده است.
فراخوان در حوزههای نوظهور و آیندهساز: «نانوزیست حسگرها»، «چاپ زیستی سهبعدی» و «شخصیسازی درمان»
با توجه به رصد و آیندهنگاری انجام شده در ستادهای توسعه فناوری، حوزههای «نانوبایوحسگرها»، «چاپ زیستی سهبعدی» و «شخصیسازی درمان» بهعنوان حوزههای نوظهور و آیندهساز همگرا بین نانو و بایو شناسایی شدهاند. با توجه به اهمیت این موضوعات، «بنیاد ملی علم ایران»، «ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو» و «ستاد توسعه زیستفناوری و پزشکی دقیق» به صورت مشترک در جهت شتابدهی به رشد و توسعه این حوزهها، از فعالیتهای علمی، پژوهشی و توسعهای ذیل این سه موضوع حمایت میکند.
خروجی مورد انتظار
از این فراخوان خروجیهای همچون توسعه فناوری، توسعه نمونه اولیه محصول، تولید دانش فنی، ثبت اختراع و انتشار مقاله در مجلات معتبر بینالمللی مدنظر خواهد بود.
حوزههای اولویت
۱- حسگرهای نوظهور (Emerging Sensors)
انقلاب صنعتی چهارم و تحول دیجیتال اجزای مختلفی دارد که یکی از مهمترین این اجزا، حسگرها هستند بهطوری که حتی برخی آیندهپژوهان، حسگرها را بهعنوان قلب این انقلاب و ارتباط فضای حقیقی با مجازی معرفی میکنند. مطالعات بازار نانوحسگرها نیز نشان میدهد که بازار این حوزه با رشد بسیار بالا تا ۵ سال دیگر به بالای ۲۰ میلیارد دلار خواهد رسید که بخش بهداشت و سلامت بیشترین سهم این حوزه را در اختیار خواهد داشت. با توجه به رشد بالای تعداد و بازار نانوزیستحسگرها در یک دهه آتی، حمایت از توسعه حسگرهای نوظهور اهمیت دارد. محورهای دارای اولویت عبارتند از:
- حسگرهای پوشیدنی با اولویت پارامترهای عملکردی بدن (Wearable sensors)
- حسگرهای تنفسی با اولویت بیماریهای گوارشی (Breath sensors and diagnose diseases)
- حسگرهای بلعیدنی با اولویت کپسولهای آندوسکوپی (Ingestible Sensors)
- تشخیص زودهنگام به صورت تست کمی سریع بیماری در مراحل اولیه با اولویت بیماریهای سرطانی، اماس و آلزایمر (Rapid tests for Early detection of diseases)
۲- نانوجوهرهای زیستی (NanoBio Inks)
چاپ زیستی سهبعدی یکی از راه حلهای امیدبخش جایگزینی برای لیست انتظار پیوند اعضا است. با این وجود چاپ اندام بدن به وسیله جوهر با چالشهای زیادی از جمله پایداری و تعداد سلول روبرو است. در حال حاظر نمونههای بسیار اولیه و کوچک از اعضای پیوندی مانند قلب چاپ شدهاند. اگر چنانچه چاپ اعضای پیوندی محقق شود آنگاه انقلابی در دنیا بهپا خواهد شد. با توجه به میزان تاثیر این موضوع در زندگی مردم، این حوزه مورد توجه محققان قرار گرفته است. روند مقالات این حوزه نیز نشان میدهد که کشورهای پیشرو مانند چین و آمریکا به صورت تهاجمی به این حوزه ورود کرده و با اختلاف زیاد از دیگر کشورها فاصله گرفتهاند. در نتیجه به منظور افزایش جایگاه ایران و کاهش فاصله با کشورهای پیشرو، حمایت از پژوهش و توسعه فناوری در این حوزه ضرورت دارد. محورهای دارای اولویت عبارتند از:
توسعه نانوجوهرهای زیستی به منظور چاپ بافتهای نرم، بافتهای عملکردی (functional tissues) و اعضای پیوندی از جمله گوش، بینی، مثانه، رگ، کبد، کلیه، قلب و ریه.
۳- شخصیسازی درمان (Personalized Medicine)
رویکرد یک دارو برای همه در حال تغییر به یک دارو برای هر فرد است. از سال ۲۰۱۳ و با کاهش شدید هزینه توالییابی ژنوم انسان و همچنین موفقیتهای چشمگیر در حوزه تفسیر کل ژن، رشد این حوزه شروع شده است. با توجه به تأثیرگذاری بسیار زیاد این فناوری در حوزه درمان و سلامت، تعداد داروهای شخصیشده (به خصوص در درمان سرطان) در حال افزایش هستند. رویکرد شخصیسازی واقعی (دارو برای هر فرد به جای گروه و یا تولید دارو در محل) هنوز در اول راه است. به همین منظور استفاده از تکنیکهایی مانند اندام روی تراشه یا استفاده از سلولهای بنیادی برای ساخت سلولهای هدف هر فرد و سپس تعیین بهترین دارو برای بیمار در حال ظهور هستند. محورهای دارای اولویت عبارتند از:
- درمان انواع سرطان با اولویت سرطانهای سینه، معده، روده بزرگ، پروستات
- بیماریهای قلبی عروقی
- بیماریهای مزمن انسدادی ریوی
- ام اس و آلزایمر
خروجی مورد انتظار
از این فراخوان خروجیهای همچون توسعه فناوری، توسعه نمونه اولیه محصول، تولید دانش فنی، ثبت اختراع و انتشار مقاله در مجلات معتبر بینالمللی مدنظر خواهد بود.
واجدین شرایط
اعضای هیئتعلمی کلیه دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی در قالب حمایتی طرح پژوهشی و دانشجویان دکتری قالب حمایت از رسالههای دکتری در صورت دارا بودن شرایط آییننامه حمایت از رسالههای دکتری بنیاد از طریق استاد راهنمای اول خود میتوانند نسبت به ارسال پیشنهادیه خود در این فراخوان اقدام نمایند.
مدت زمان رساله دکتری دو ساله و طرحهای پژوهشی حداکثر در طول مدت سه سال مورد حمایت قرار خواهد گرفت.
فایلهای پیوست
تاریخ فراخوان
ارسال طرح پژوهشی: از ۱ مهر الی ۱۵ آبان ۱۴۰۲
ارسال رساله دکتری: از ۱ مهر تا پایان سال ۱۴۰۲
مبلغ حمایت
- سقف حمایتی مشترک از طرحهای پژوهشی در مجموع ۵۰۰ میلیون تومان
- سقف حمایتی مشترک از رسالههای دکتری ۱۶۰ میلیون تومان (۹۰ میلیون ثابت بعنوان حقالزحمه به دانشجو و تا سقف ۷۰ میلیون تومان گرنت بعنوان هزینه اجرای طرح رساله به استاد راهنما)
ارقام حمایتی فوق شامل خرید تجهیزات نخواهد بود.
نکات تکمیلی مهم:
- طرحهای پژوهشی دارای پشتیبان صنعتی و شرکتهای دانشبنیان از اولویت برخوردار خواهند بود.
- طرحهای مصوب مستلزم ارایه گزارشهای پیشرفت بر اساس زمانبندی در طول اجرای طرح و تایید توسط ناظر میباشند.
- طرحهای منتخب این فراخوان که با موفقیت به اجرا برسند در ادامه در اولویت حمایتهای آتی ستادهای توسعه فناوری جهت توسعه محصول و کسب و کار خواهند بود.
شیوه ثبتنام و ارسال درخواست:
پژوهشگران گرامی جهت ثبت نام میتوانند به این نشانی مراجعه و از طریق بخش متقاضیان / پژوهشگران اقدام نمایند. در صورتی که در این سامانه پروفایل مشخصات فردی ندارید ابتدا ثبت نام نموده و سپس بهوسیله نام کاربری (Email) و رمز عبور داده شده وارد سامانه شوید.
پس از ورود در بخش ارسال طرح جدید میتوانید از کارتابل ویژه طرحهای مشترک صندوق – نانو-بایو اقدام به ارسال پیشنهاده طرح پژوهشی یا رساله دکترا نمایید.
در صورت هرگونه سوال در خصوص این فراخوان میتوانید با آقای دکتر صابر آزاد (کارشناس حوزههای نوظهور و آیندهساز) با شماره تماس ۶۳۱۰۲۳۱۲ و نشانی ایمیل azad@nano.ir تماس بگیرید.
ایمیل واحد ارتباط با جامعه و صنعت بنیاد ملی علم ایران: industry@insf.org