پس از استفاده از فناوری نانوحباب ازن توسط شرکت نانو حباب انرژی در تصفیهخانهی آب ساوه، سوالاتی پیرامون اهمیت نانوحباب ازن در تصفیه آب مطرح شد و همچنین جایگزینی کلر با نانوحباب ازن در جامعه علمی و دانشگاهی بیشتر مورد توجه قرار گرفت. در اینجا به بررسی اجمالی ویژگیهای ازن و کلر در تصفیه آب پرداخته میشود.
کدام برای تصفیه آب مناسبتر است: نانوحباب ازن یا کلر
معمولا در تصفیه فاضلاب نیاز به استفاده از ترکیبات ضدعفونیکننده و گندزدا است و کلر یکی از رایجترین مواد برای گندزایی در تاسیسات تصفیه آب و فاضلاب است. با این حال گزینهی دیگری هم وجود دارد: ازن.
از نظر تاریخی، در تصفیه فاضلاب شهری به دلیل اثربخشی بالا و هزینه کم، از کلر برای ضدعفونی استفاده میشود. با این حال، یک مطالعه در سال ۱۹۷۰ نشان داد که کلر با مواد آلی واکنش میدهد و محصولات جانبی ضدعفونی (DBPs) ایجاد کند. این DBP ها میتوانند بر سلامت عمومی و زندگی آبزیان منطقه تأثیر منفی بگذارند. همچنین فاضلاب شهری حاوی کلر، در صورت ورود به آب دریاچهها و رودخانهها منجر به کشتن ماهیها میشود. آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا ازن را به عنوان فناوری ضد عفونی جایگزین معرفی کرده است. EPA معتقد است که ضد عفونی آب کلید جلوگیری از گسترش بیماری در مصرفکنندگان و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست است.
اما چه تفاوتهای بارزی میان ازن و کلر وجود دارد؟
در اینجا به بررسی چند مورد از این تفاوتها پرداخته میشود.
۱) ازن در تصفیه آب بیش از ۳۰۰۰ برابر سریعتر از کلر عمل میکند.
۲) بر خلاف کلر، ازن هیچ محصول جانبی مضری در آب باقی نمی گذارد، ازن در صورت عدم استفاده به سرعت به اکسیژن خالص تبدیل میشود.
۳) تصفیه آب با کلر اثرات شیمیایی طولانی مدت بر جای می گذارد و بر محیط زیست نیز تاثیرات منفی دارد. در حالی که در مورد ازن اینطور نیست.
۴) ازن قویترین و سریعترین، ضدعفونیکننده و اکسیدکننده تجاری موجود برای تصفیه آب است. کپک، و اکثر آلایندههای آلی و معدنی به سادگی با ازن از بین میروند.
۵) ازن در دوزهای مناسب میتواند تمام پاتوژنهای منتقلشوند از طریق آب را حذف کند، در حالی که کلر نمیتواند چنین اثربخشی داشته باشد.
۶) ازن در محل تولید میشود و نیازی به ذخیرهسازی ندارد.
۷) هیچگاه شاهد غلظت بیش از حد ازن استفاده نشده در آب نیستیم، وقتی ازن بیش از دوز مورد نظر در آب وارد شود، مقدار ازن استفاده نشده از آب خارج میشود و دوباره به اکسیژن باز تبدیل میشود.
۸) ازن بدون طعم و بوی نامطبوع شیمیایی میتواند به طور قابل توجهی سطوح مواد شیمیایی خطرناک مانند کلر و محصولات جانبی آن را کاهش دهد.
۹) ازن حل شده در آب باعث تحریک پوست، بینی یا گوش نشده و خشکی پوست را به دنبال ندارد.
۱۰) اثربخشی ازن را میتوان با یک ORP متر ساده اندازهگیری کرد.
۱۱) ازن کمتر از کلر موجود در آب خورنده است.
نکته قابل توجه این است که روشهای مرسوم ازنزنی که معمولا متکی به اجکتور و دیفیوزر هستند، کارایی پایینی دارند و سبب هدررفت حجم عظیمی از گاز ازن میشوند. این درحالی است که فناورینانوحباب میتواند مانع از این هدر رفت شده و همچنین اثربخشی ازن را در تصفیه آب افزایش دهد. از مهمترین مزایای استفاده از سامانههای نانو ازن میتوان به کاهش مصرف ازن تا ۶۰ درصد، عدم نیاز به خطوط انتقال ازن و دیفیوزر، عدم نیاز به مخازن ازنزنی، عدم نیاز به تخریبکننده ازن و در نتیجه کاهش هزینههای سرمایهگذاری و بهرهبرداری تا ۵۰ درصد اشاره کرد.