مدیرعامل شرکت سرو نفت و گاز معتقد است که مانع ذهنی و فرهنگی که موجب مقاومت در برابر استفاده از محصول ایرانی میشد، اکنون شکسته شده است. در بخش نانوکاتالیست در حال حاضر در تمام کشور از این محصولات ایرانی استفاده میشود.
گسترش استفاده از کاتالیستهای نانویی ایرانی در صنایع داخلی در حضور رقبای بزرگ خارجی
امیر هومن کریمی وثوق، مدیرعامل شرکت نفت و گاز سرو میگوید: « در بخش اوره، متانول و آمونیاک فعالیت داریم و در سالهای اخیر وارد حوزه پتروشیمی و فولاد نیز شدهایم. در بخش فولاد با شرکتهای متعددی همکاری داریم. برخلاف بیشتر کشورها که برای تولید فولاد از کوره بلند استفاده میکنند، در ایران از روش احیاء مستقیم استفاده میشود که این روش نوعی شکست گاز بوده که به کاتالیست نیاز دارد. در ایران تقریبا ۹۰ درصد با این روش فولاد تولید میکنند. ما نیز برای این شرکتها کاتالیست تولید میکنیم.»
وی درباره انواع کاتالیستها میگوید: «کاتالیست به عنوان تسهیلکننده فرآیند بوده که سرعت واکنش را افزایش داده و نیاز به دما و فشار را کاهش میدهد. ۶۰ تا ۷۰ درصد کاتالیستهای دنیا، کاتالیستهای محیط زیستی بوده که در خودروها و کارخانهها استفاده میشود تا مواد سمی را با فعالیت کاتالیستی به مواد کمخطرتر تبدیل کند. در صنعت، از دیرباز کاتالیستها، نانویی بودهاند در واقع یا ذرات میکرو یا نانو در این کاتالیستها استفاده میشود. در کنار اینها، بیوکاتالیستها هم هستند. محصولات ما نیز حاوی نانوذرات هستند و از سالهای بسیار قبل اقدام به تولید نانوکاتالیست کردهایم.»
به اعتقاد وی نانوکاتالیستها میتوانند اثرات زیستمحیطی قابل توجهی داشته باشد و آسیبهای صنعتی به محیطزیست را به حداقل میرساند.
مدیرعامل شرکت سرو نفت و گاز درباره این که چرا یک صنعت بزرگ این ریسک را میپذیرد که از کالای ایرانی استفاده کند، میگوید: « به دلیل فرهنگی که در کشور حاکم بوده، استفاده از کاتالیستهای خارجی در صنعت به شدت رواج داشته اما طی سالهای اخیر این سد شکسته شده و شرکتها به سراغ محصولات ایرانی رفتهاند.»
وی از صادرات محصولات نانویی این شرکت خبر داد و گفت: «سال قبل صادرکننده نمونه در میان دانشبنیانها شدیم و در حال حاضر صادرات در مقیاس چند میلیون دلار در سال داریم.»
شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نانوکاتالیست در کشور موفق به تامین بخشی از نیاز کشور به کاتالیستهای مورداستفاده در صنایع مختلف شده است. این شرکت عرضهکننده بیش از ۳۰ محصول دانشبنیان بوده که بیشتر این محصولات نیز با استفاده از فناوری نانو توسعه یافتهاند. در حال حاضر ایران از جهت دارا بودن ذخایر غنی نفت و گاز، بهعنوان یکی از بازارهای بزرگ مصرف کاتالیستهای صنعتی در جهان شناخته میشود و این شرکت بهعنوان پایهگذار صنعت نوین کاتالیست در کشور از بیست سال گذشته توانسته با ورود به این حوزه نقش مهمی ایفا کند و با وجود رقبای خارجی که در شرایط تحریم نیز محصولات خود را در بازار ایران به فروش میرسانند، توانسته است کاتالیستهای نانویی خود را به صنایع داخل کشور عرضه کند.