‌شناسایی عامل جنون گاوی با یک نانوحسگر

در تلاش برای ارتقای سلامت غذایی، محققان در نیویورک حسگری با ابعاد نانو ابداع کرده‌اند که مقادیری بی‌نهایت کم از پروتئین مرگبار پرایون -که باعث ایجاد بیماری جنون گاوی و تعداد دیگری از بیماری‌های پرایونی می‌شود – را‌ شناسایی می‌نماید.

در تلاش برای ارتقای سلامت غذایی، محققان در نیویورک حسگری با ابعاد
نانو ابداع کرده‌اند که مقادیری بی‌نهایت کم از پروتئین مرگبار پرایون
-که باعث ایجاد بیماری جنون گاوی و تعداد دیگری از بیماری‌های پرایونی
می‌شود – را‌ شناسایی می‌نماید.

این حسگر با تغییرات فرکانس یک نوسانگر میکرومکانیکی پس از اتصال به
ملکول پرایون کار می‌کند و می‌تواند به‌عنوان ابزاری قابل اعتماد برای‌شناسایی
پرایون‌ها در خون دام‌ها و انسان مورد استفاده قرار گیرد.

پرایون‌ها پروتئین‌های عفونی هستند که می‌توانند بیماری‌های مرگبار
تحلیل اعصاب نظیر جنون گاوی در گاو، اسکریپی در گوسفند و شکل انسانی
بیماری جنون گاوی یا بیماری کروتزفیلد-ژاکوب را ایجاد نمایند. تست‌های
مرسوم تنها قادر به تشخیص بیماری بعد از کالبدشکافی و مرگ بوده و ضمناً
بسیار زمان‌بر و غیر قابل‌اعتماد هستند.

در این تحقیق Harold G. Craighead و همکارانش یک ابزار با ابعاد نانو
ابداع نموده و آن را آرایه تشدیدکننده نانومکانیکی نامیده‌اند. این
ابزار متشکل از یک حسگر سیلیکونی است که شکلی شبیه چنگال دارد و با
اتصال ملکول پرایون، فرکانس نوسانات خود را تغییر می‌دهد و تغییرات
الگوی نوسان آن توسط یک حسگر دیگر تشخیص داده می‌شود.

در آزمایشات انجام شده‌ این حسگر توانست پرایون‌ها را با غلظت ناچیزی
مثل ۲ نانوگرم در هر میلی‌لیتر تشخیص دهد و به نظر این محققان این
کمترین مقدار اندازه‌گیری شده تاکنون می‌باشد.

نتایج این تحقیق در شماره اول آوریل مجله ACS’ Analytical Chemistry به
چاپ رسیده‌است.