شناسایی ماده سمی خطرناک در شیر با نانوذرات

محققان در دانشگاه میامی برای شناسایی ملامین – یک ماده سمی خطرناک- در شیر، یک روش آسان، اقتصادی و سریع ابداع کرده‌اند. آنها با به‌کارگیری نانوذرات طلا و بررسی تغییر رنگ و یک تست ترسیب، ملامین را با دقت بالا شناسایی می‌کنند. کل مدت زمان فرایند شناسایی کمتر از ۱۵ دقیقه است.

نا لی و همکارانش در دانشگاه میامی برای شناسایی ملامین – یک ماده سمی خطرناک- در
شیر، یک روش آسان، اقتصادی و سریع توسعه داده‌اند. آنها با به‌کارگیری نانوذرات طلا
و بررسی تغییر رنگ و یک تست ترسیب، ملامین را با دقت بالا شناسایی می‌کنند. کل مدت
زمان فرایند شناسایی کمتر از ۱۵ دقیقه است.

 

تغییرات کدری و رنگ نانوذرات طلا، در نتیجه وجود غلظت‌های مختلف ملامین (کاهش از چپ
به راست).

 

ملامین ترکیبی است که در غذای آلوده‌ی حیوان اهلی و محصولات لبنی آلوده‌ی
تولیدی چین به ترتیب در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸، دیده شده است. این محصولات
لبنی آلوده باعث بیماری هزاران نفر از مردم بویژه کودکان شدند. پایش
محصولات آلوده به ملامین تبدیل به یک نگرانی جهانی شده است. ملامین یک ماده
صنعتی است که معمولاً در پلاستیک‌ها و کودهای شیمیایی استفاده می‌شود.
موقعی که این ماده شیمیایی وارد بدن شود، منجر به مشکلات سلامتی متعددی و
در مواردی مرگ می‌شود.

نالی می‌گوید: روش‌های کنونی شناسایی ملامین در شیر زمان‌بر و پرهزینه می‌باشند.
کار ما منجر به برداشتن یک قدم مهم به سوی شناسایی سریع ملامین که یک
خواسته عمومی است، می‌شود.

این محققان ابتدا ترکیبات مبتنی بر ماده پروتئینی شیر (Casein) را که می‌توانند
با شناسایی ملامین تداخل داشته باشند، از شیر جدا می‌کنند. آنها سپس
نانوذرات طلا را به محصول اضافه می‌کنند. برهم‌کنش بین این نانوذرات طلا و
ملامین سبب یک تغیییر رنگ شدید می‌شود. این تغییر رنگ نشاندهنده حضور
ملامین می‌باشد. موقعی که ملامین حضور داشته باشد، رنگ محلول در عرض چند
ثانیه از قرمز به آبی تغییر می‌کند. این تغییر رنگ هم به‌صورت بصری و هم با
اسپکتروفوتومتری (طیف‌نورسنجی) قابل اندازه‌گیری است. اسید سیانوریک که یک
واکنش ویژه با ملامین دارد، برای افزایش دقت پی‌در‌پی به محلول اضافه می‌شود.
اگر ملامین حضور داشته باشد، یک رسوب تشکیل می‌شود که این نیز می‌تواند هم
به‌صورت بصری و هم با طیف‌نورسنجی ارزیابی شود.

این محققان امید دارند که در آینده یک وسیله شناسایی ساده تجاری توسعه دهند
که هر فرد عادی بتواند از آن در خانه یا در هر جای دیگری، برای شناسایی
آلودگی ملامین در غذا، استفاده کند. این محققان اعتقاد دارند که روش آنها
نه‌تنها یک روش جایگزین برای روش‌های شناسایی کنونی آزمایشگاهی ارائه می‌کند،
بلکه برای پایش آسان و سریع شیر‌های تولیدی، یک روش ارائه می‌کند.

این محققان نتایج خود را در مجله‌ی Applied Physics Letters منتشر کرده‌اند.