رایانهها سال به سال سریعتر میشوند ولی اگر «۰»ها و «۱»های رایانهها به جای الکتریسیته با نور نشان داده شوند این سرعت بیشتر هم میشود. پژوهشگرانی از دانشگاه پنسیلوانیا با ساخت اولین سوئیچ فوتونیکی تمام اپتیکی از نانوسیمهای سولفید کادمیوم پیشرفت مهمی در این مرز فوتونیک ایجاد کردهاند.
ساخت اولین سوئیچ نانوسیمی تمام نوری
رایانهها سال به سال سریعتر میشوند ولی اگر «۰»ها و «۱»های رایانهها به جای الکتریسیته با نور نشان داده شوند این سرعت بیشتر هم میشود. پژوهشگرانی از دانشگاه پنسیلوانیا با ساخت اولین سوئیچ فوتونیکی تمام اپتیکی از نانوسیمهای سولفید کادمیوم پیشرفت مهمی در این مرز فوتونیک ایجاد کردهاند. بعلاوه، آنها از این سوئیچ فوتونیکی در ساخت یک درگاه منطقی، که مولفه اساسی پردازش اطلاعات است، استفاده کردهاند.
گسیل نور لیزری از انتهای یک نانوسیم سولفید کادمیوم.
آنها در کار قبلی خود نشان داده بودند که نانوسیمهای سولفید کادمیوم جفتشدگی بسیار قوی نور- ماده از خود نشان میدهند. این قابلیت برای ساخت مدارهای فوتونیکی نانومقیاس حیاتی است، چون مکانیسمهای موجود برای کنترل جریان نور دارای ابعاد بزرگی هستند و انرژی بیشتری در مقایسه با همتاهای الکترونیکی خود مصرف میکنند.
ریتیش آگاروال، یکی از اعضای این گروه گفت: «بزرگترین چالش ساختارهای فوتونیکی نانومقیاس وارد کردن نور به آنها، دستکاری نور، و خارج کردن نور است. نوآوری اصلی کار ما به نحوه حل چالش اول مربوط میشود که در آن از خود نانوسیمها بعنوان چشمه نوری روی- تراشهای استفاده میکنیم.»
آنها با ایجاد یک شکاف در نانوسیم (که آن را دو قسمت میکرد) شروع کردند. وقتی که قسمت اول تحت تابش مناسب قرار میگرفت شروع به گسیل نور لیزری از سمت شکاف میکرد. قسمت دوم هم بخوبی این نور را جذب کرده و منتقل میکرد. آگاروال گفت: «همینکه نور به قسمت دوم وارد میشود نور دیگری به ساختار میتابانیم و آن چیزی را که از سیم عبور میکند، خاموش میکنیم. این همان چیزی است که از آن یک سوئیج میسازد.»
این پژوهشگران با اندازهگیری شدت نور خروجی از انتهای نانوسیم دوم نشان دادند که این سوئیچ میتواند حالتهای دو دویی افزارههای منطقی را ایجاد کند. برایان پیچیونه، از دانشگاه پنسیلوانیا گفت: «قرار دادن سوئیچها در کنار هم منجر به درگاههای منطقی میشود و آرایش درگاههای منطقی هم میتواند انجام محاسبات را ممکن سازد. ما از این سوئیچهای اپتیکی برای ساخت درگاه NAND استفاده کردیم که یک آجربنای بنیادی در پردازش رایانهای است.»
یک درگاه NAND که نشانگر not and است هنگامی که همه ورودیهایش «۱» باشد، خروجی «۰» را برمیگرداند. این پژوهشگران این درگاه را با ترکیب دو سوئیچ نانوسیمی به صورت یک پیکربندی Y- شکل ساختند. این درگاهها برای انجام محاسبات ضروری هستند زیرا آنها «کامل تابعی» هستند، بدین معنا که میتوانند هر نوع عمل منطقی را انجام دهند و پایهای برای پردازندههای رایانهای همه منظوره باشند.
این پژوهشگران جزئیات نتایج کار تحقیقاتی خود را در مجلهی Nature Nanotechnology منتشر کردهاند. |