تعیین یک نوع آنتی اکسیدان در نمونه‌های طبیعی و دارویی

پژوهشگران دانشگاه سیستان و بلوچستان با اصلاح یک الکترود خمیر کربنی به وسیله نانولوله‌های کربنی، موفق به ‏اندازه‌گیری اسید آسکوربیک موجود در نمونه‌های طبیعی و دارویی شدند.‏

پژوهشگران دانشگاه سیستان و بلوچستان با اصلاح یک الکترود خمیر کربنی به وسیله نانولوله‌های کربنی، موفق به ‏اندازه‌گیری اسید آسکوربیک به عنوان آنتی اکسیدان موجود در نمونه‌های طبیعی و دارویی به روش الکتروشیمیایی شدند.‏

اسید آسکوربیک یک آنتی اکسیدان معروف است که در بدن انسان درست نمی‌شود و باید از منابع دیگر همانند مرکبات ‏و قرص‌های ویتأمین ‏C‏ مقدار لازم بدن تأمین گردد. پیدا کردن یک روش ارزان و ساده برای اندازه‌گیری آسید آسکوربیک ‏در نمونه‌های دارویی و مرکبات بسیار با اهمیت است.‏

دکتر میثم نوروزی فر عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان، در این باره گفت: «در این کار، از یک اصلاحگر ‏ارزان و ساده برای اندازه‌گیری الکتروشیمیایی اسید اسکوربیک در نمونه‌های طبیعی و دارویی با استفاده از یک الکترود ‏خمیر کربن انجام شده است.»‏

این تحقیقات به‌وسیله‌ی دکتر نوروزی‌فر با همکاری خانم دکتر م‍ژگان خراسانی مطلق (عضو هیئت علمی در دانشگاه ‏سیستان و بلوچستان) و آقای حامد توکلی دانشجوی فارغ التصیل کارشناسی ارشد از دانشگاه سیستان و بلوچستان صورت ‏گرفته است. نوروزی‌فر ضمن معرفی همکاران خود، به مراحل این تحقیقات اشاره کرده و افزود: «در مرحله اول ‏واکنشگرهای مناسب اینکار که شامل ید جامد و سیتیل تری متیل آمونیوم یداید، تهیه شدند. درصد مناسب اجزاء به‌کار ‏رفته در ساختار الکترود خمیر کربن شامل نوع کربن مناسب، درصد ید/ سیتیل تری متیل آمونیوم یداید و مقدار روغن ‏خمیر‌کننده بهینه گردید. سپس شرایط مناسب اندازه‌گیری اسید آسکوربیک همانند ‏pH‏ مناسب و نوع روش الکتروشیمیایی ‏به‌کار رفته مشخص گردید.»‏

نوروزی فر در رابطه با نحوه اصلاح ساختار خمیر کربن افزود: «در حین انجام کارهای مربوط به بهینه کردن شرایط ‏آزمایش، متوجه شدیم که اضافه کردن یک مقدار مناسب از نانولوله کربنی چند‌دیواره در ساختار الکترود خمیر کربن باعث ‏بهبود رفتار الکتروشیمیایی الکترود اصلاح شده می‌گردد که آن هم بنوبه خود باعث حساسیت روش و تکرارپذیری روش ‏گردید و ما توانستیم دلیلی برای آن ارائه دهیم.»‏

سادگی، بکارگیری مواد ارزان و کارایی بالای روش ارائه شده از مزایای این روش است که برای تعیین کیفیت محصولات ‏دارویی و همچنین اندازه‌گیری اسید آسکوربیک در مرکبات می‌توان از آن استفاده کرد.‏

نتایج این کار تحقیقاتی در مجله ‏TURKISH JOURNAL OF CHEMISTRY‏ (جلد ۳۶، شماره ۵، ‏ماه اکتبر سال ۲۰۱۲) منتشر شده است. علاقمندان می‌توانند متن کامل مقاله را در صفحات ۶۴۵ الی ۶۵۸ همین شماره ‏مشاهده نمایند.‏