پژوهشگران دانشگاه آزاد زنجان با استفاده از نانوذرات طلا و اتصال آن به داروی جنتامایسین موفق به ساخت حامل دارویی برای تحویل آنتی بیوتیک به نقاط عفونی ناشی از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس شدند.

اتصال نانوذرات طلا به داروی جنتامایسین برای تسریع در درمان عفونتها
پژوهشگران دانشگاه آزاد زنجان با استفاده از نانوذرات طلا و اتصال آن به داروی جنتامایسین، موفق به ساخت حامل دارویی برای تحویل آنتی بیوتیک به نقاط عفونی ناشی از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و درمان سریع عفونتهای ناشی از این باکتری مانند استئومیلیت، اندوکاردیت وآبسههای داخل شکمی شدند.
انتشار سریع و تصاعدی آنتی بیوتیکهای مقاوم در برابر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، موجب نگرانی برای سلامت عمومی میشود. بنابراین با ابداع روشهای جدید سنتز و انتقال دارو میتوان به درمان سریع عفونتهای ناشی از میکروارگانیسمهای مقاوم به آنتی بیوتیکها و عفونتهای ناشی از سایر میکروارگانیسمهای خطرناک، مانند عفونتهای ناشی از باکتری مولد سل و یا عفونتهای ویروسی مانند ایدز دست یافت.
هدف از انجام این کار تحقیقاتی، کونژوگاسیون جنتامایسین با نانوذرات طلا به عنوان حامل دارویی برای تحویل آنتی بیوتیک به نقاط عفونی ناشی از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و درمان سریع عفونتهای استافی بوده است. اعظم آهنگری، یکی از محققان این پژوهش در این باره گفت: «نانوذرات طلا به دلیل غیرسمی بودن در سیستمهای زنده، دارا بودن نسبت سطح به حجم بالا و دارا بودن سطح کونژوگه مناسب با بیومولکولها، به عنوان حامل دارویی عمل کرده و میتوانند میزان زیادی از دارو را به محل عفونت حمل کنند. بنابراین با این روش توانستیم عفونتهای ناشی از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس را خیلی سریع در مراحل اولیه درمان کنیم.»

تصویر شماتیک از کونژوگاسیون جنتامایسین با نانوذرات طلا
آنان در این تحقیقات ابتدا نانوذرات طلا را طبق پروتکل کاری به جنتامایسین متصل کردند و با استفاده از اسپکتروفتومتر UV/vis اتصال جنتامایسین را به نانوذرات طلا قطعی دانستند. آهنگری در این باره افزود: «در ادامه این کار به بررسی بازده نشاندارسازی پرداخیتم که غلظت نانوذرات طلا با استفاده از طیف سنجی جذب اتمی و غلظت آنتی بیوتیک جنتامایسین به روش کروماتوگرافی HPLC تعیین شد. همچنین اثر ضد میکروبی این نانودارو (کونژوگه جنتامایسین-نانوذرات طلا) به روش رقت در براث (ماکرودیلوشن) علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بررسی و با اثر جنتامایسین تنها بر روی این باکتری مقایسه گردید.»
نتایج این پژوهش حاکی از افزایش اثر ضد میکروبی این نانودارو نسبت به جنتامایسین بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس بوده است. علاوهبر این، در بررسی میزان توزیع این نانودارو در شرایط in vivo (درون تنی) بر روی موشهای مبتلا به عفونت ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس، نتایج نشان داد که نانوداروی جدید توانایی تجمع در نقاط عفونی با حساسیت بالا را داشته و قادر به درمان سریع عفونت است.
این کار که منجر به درمان و شناسایی سریع عفونت ناشی از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس شد، میتواند زمینهای برای درمان عفونتهای ناشی از باکتریهای خطرناک مانند باکتری مولد بیماری سل (مایکوباکتریوم توبرکولوزیس)، باکتری مولد بیماری تب مالت (بروسلا ملی تن سیس ) و بیماریهای عفونی ناشی از ویروسها مانند بیماری ایدز و هپاتیت B و… را فراهم کند.
نتایج این کار تحقیقاتی که به دست اعظم آهنگری و همکاران وی صورت گرفته است، در مجله Drug Delivery (جلد ۲۰، شماره ۱، صفحات ۳۴ الی ۳۹، سال ۲۰۱۳) منتشر شده است.