نوعی داربست متخلخل از جنس ژلاتین/نانو هیدروکسی آپاتیت جهت ترمیم بافت استخوان به دست پژوهشگران ایرانی طراحی و ساخته شد.
تکنیک جدید ساخت داربست متخلخل جهت ترمیم بافت استخوان
این تحقیق در محدوده دانش مهندسی بافت که هدف آن بازسازی و ترمیم بافتهای از دست رفته است، تعریف شده بود. هر سیستم مهندسی بافت شامل سه جزء اصلی داربست، سلول و فاکتور رشد است. در این پروژه، هدف طراحی و ساخت نوعی داربست مناسب جهت ترمیم بافت استخوان از جنس ژلاتین و نانوذرات هیدروکسی آپاتیت بوده است.
در ساخت این داربست از نانوذرات هیدروکسی آپاتیت در زمینه ژلاتین استفاده شده است. استفاده از این نانوذرات به دلیل سطح آزاد ویژه بسیار بالایی که از ذرات نانو سراغ داریم از چند جهت باعث بهبود خصوصیات داربست مربوطه میگردد. از نظر مهندسی کامپوزیت تقویت شونده با نانوذرات یاد شده، پتانسیل تقویت کنندگی داشته و با توجه به خصوصیات بیولوژیکی شناخته شده از هیدروکسی آپاتیت در زمینه قابلیت هدایت و رشد استخوان، کاهش سایز ذرات تا ابعاد نانو باعث افزایش این خاصیت از این ماده در ساختار نانوکامپوزیتی داربست مذکور میشود.
دکتر محمود اعظمی، استادیار گروه مهندسی بافت دانشکده فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مراحل این تحقیقات را این گونه شرح داد: «در مرحله اول به طراحی و ساخت داربست مناسب پرداخته شد. در این قسمت با بهرهگیری از ترکیب روشهای ریختهگری حلال و فریزدراینگ و نهایتاً لایه چینی نوعی داربست متخلخل با ساختار مناسب جهت رشد استخوان تهیه گردید و سپس با آزمونهای غیر بیولوژیکی و با استفاده از روشهای متداول مشخصهیابی مواد داربست ساخته شده مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی خصوصیات بیولوژیکی نظیر زیست سازگاری داربست ساخته شده و همچنین پتانسیل آن در القای رشد و تکثیر سلولهای استخوانی آزمونهای بیولوژیکی برون تن (in vitro) انجام گردید. آزمونهای درون تن نیز در مدل حیوانی موش و در ناحیه کالواریا به منظور بررسی قابلیت ترمیم بافت استخوان بواسطه حضور این داربست در محل ضایعه مورد بررسی قرار گرفت.»
تکنیک ترکیبی ساخت داربست استفاده شده در این تحقیقات منجر به بهدست آوردن نوعی ساختار متخلخل مناسب برای داربست میگردد. به گفته اعظمی بعد از این مقاله تحقیقات بیشتر در راستای سنجش درون تن محصول ساخته در مدلهای حیوانی بزرگتر نظیر خرگوش انجام شده است و در صورت امکان باید بر روی مدلهای حیوانی بزرگتر یا انسان مورد بررسی قرار گیرد. در صورت تایید این محصول در این آزمایشات و آزمایشات پیشرفتهتر، این محصول ارائه شده در این تحقیقات قابلیت ترمیم استخوانهای کوچک از دست رفته ناشی از بیماری، تصادف و… در انسان را خواهد داشت.
این کار تحقیقاتی تاکنون منجر به سه مقاله علمی در مجلات معتبر و ثبت اختراع در داخل کشور شده است. یکی از نتایج اخیر این کار تحقیقاتی که به دست دکتر محمود اعظمی و همکاران وی صورت گرفته است، درمجله
Journal of biomaterials science ,polymer edition (ژوئن ۲۰۱۲) منتشر شده است.