تولید اقتصادی نانوذرات یکی از دغدغههای کشورهای اروپایی است. اخیرا پروژه مشترکی برای بررسی روشهای تولید انبوه نانوذرات در اتحادیه اروپا اجرا شده است.
بررسی روشهای تولید انبوه نانوذرات در اتحادیه اروپا
اخیرا پژوهشگران دانشگاه اشتوتگارت به بررسی روشهای ارزان و اقتصادی نانوذرات پرداختهاند. این کار در قالب پروژهای مشترک در اتحادیه اروپا موسوم به NanoRem با شرکت ۱۳ کشور از ۲۷ موسسه و دانشگاه مختلف انجام میشود. این پروژه با صرف ۱۰٫۵ میلیون یورو و در مدت ۴ سال انجام خواهد شد. یکی از اهداف این پروژه بررسی پتانسیلها و خطرات استفاده از نانوذرات برای محیط زیست است.
هر چند فناوری نانو میتواند برای حل مشکلات زیست محیطی و پاکسازی زمین مورد استفاده قرار گیرد اما خود میتواند منشاء آلایندگیهای ثانویه باشد. از سوی دیگر باید توجه داشت که استفاده از نانوساختارها میتواند به سادگی آلودگیهای یک سازه صنعتی را از بین ببرد بدون این که نیاز به تعطیل کردن خط تولید آن سازه باشد. در حال حاضر استفاده از نانوساختارها برای چنین کاربردهایی خیلی اقتصادی نیست زیرا هزینه تولید این نانوساختار بسیار بالا است.
هانس پیتر از محققان این پروژه میگوید ما انتظار داریم با استفاده از فناوری نانو بهبودهای قابل توجهی در بخش بازیافت، تصفیه و احیاء آب و خاک داشته باشیم، اثر بخشی این فناوری هم از نقطه نظر زیست محیطی اهمیت دارد و هم از نظر اقتصادی بسیار تاثیرگذار است. بازار فناوریهای مختلف نانو در بخش محیط زیست در سال ۲۰۱۰ بالغ بر ۶ میلیارد دلار بوده است.
بنابراین محققان اروپایی تصمیم دارند در قالب یک پروژه مشترک به بررسی روشهای اقتصادی تولید نانوذرات بپردازند و در ادامه پتانسیلهای مختلف نانوذرات و همچنین خطرات احتمالی این مواد را روی خاک مورد بررسی قرار دهند. در حال حاضر محققان آلمانی در حال کار روی فرآیند تولید انبوه نانوذرات آهن هستند. در قالب همین پروژه تاثیر نانوذرات آهن روی جریانهای آب زیرزمینی توسط یک گروه تحقیقاتی از کشورهای هلند و ایتالیا مورد بررسی قرار گرفته است.