محققان هلندی با استفاده از نانوروبانی از جنس بلور مایع موفق به ساخت مبدلی شدند که میتواند انرژی نور را به حرکت مکانیکی تبدیل کند. این ابزار میتواند بهعنوان قطعهای برای ساخت روباتها مورد استفاده قرار گیرد.
ساخت نانومبدلی برای تبدیل نور به حرکت
پژوهشگران دانشگاه تونتی با استفاده از یک نانوروبان فنری شکل موفق به ساخت ابزاری برای تبدیل انرژی نوری به حرکت شدند. با این کار دستگاهی بهوجود میآید که میتواند حرکتهای مولکولی را برای دنیای ماکروسکوپی ترجمه کند. نتایج این پژوهش در نشریه Nature Chemistry به چاپ رسیده است.
در طول یک دهه گذشته، شیمیدانان ماشینهای مولکولی مختلفی نظیر انبرک و قیچی نوری تولید کردهاند. با این حال حرکت این ماشینهای مولکولی تنها به دنیای نانو محدود است. تقویت حرکت این سیستمها و تبدیل آن به سیگنالهایی قابل حس در دنیای ماکروسکوپی یک چالش بزرگ در این حوزه بوده است. اخیرا محققان هلندی به رهبری ناتالی کاتسونیس موفق به حل این مشکل شدهاند. آنها روبان فنری شکلی ساختند که دارای نانوسوئیچ است. این ساختاری فنری شکل میتواند در اثر تابش پرتو فرابنفش منقبض یا منبسط شود.
این ساختار فنری از نوار باریکی از جنس بلور مایع تقویت شده با سوئیچ مولکولی ساخته شده که ابعاد نانومتری دارد. زمانی که پرتوهای فرابنفش به این نوار تابیده میشود موجب انقباض بخش داخلی نوار شده در حالی که بخش بیرونی بدون تغییر میماند، با این کار فنر بهصورت مارپیچی شکل در میآید. زمانی که تابش قطع شود نوار به حالت اولیه خود باز میگردد.
این گروه تحقیقاتی با انتخاب زاویه مناسب برش، نوار را بهگونهای طراحی میکنند که درصورت تابش پرتو فرابنفش پیچش موردنظر آنها را داشته باشد. بنابراین میتوان این ابزار را بهگونهای طراحی کرد که یک چرخش و حرکت از پیش تعیین شده داشته باشد.
پژوهشگران برای ساخت این ابزار از طبیعت الهام گرفتند، این گروه از نحوه پیچش درخت مو برای بالا رفتن و رسیدن به نقطهای مرتبع برای جذب بیشتر نور خورشید برای طراحی این ابزار استفاده کردند.
این ابزار میتواند در ساخت روباتها و ادوات میکروسیالی مورد استفاده قرار گیرد.