پژوهشگران موفق به ساخت میکروسکوپ فلورسانس کوچکی هم اندازه تلفن همراه شدند که قادر به تعیین طول رشتههای منفرد دیانای است. این ابزار با تلفن همراه جفت شده و اطلاعات لازم برای محاسبات طول رشته را از یک سرور دریافت میکند.
ساخت میکروسکوپ فلورسانس در ابعاد تلفن همراه
با استفاده از میکروسکوپهای فلورسانس میتوان از مولکولهای دیانای تصویربرداری کرد؛ کاری که از عهده میکروسکوپهای نوری بر نمیآید. این قابلیت موجب میشود تا بتوان بیماریهایی نظیر سرطان و اختلالات عصبی نظیر آلزایمر را با استفاده از میکروسکوپ فلورسانس شناسایی کرد.
این میکروسکوپها با برچسبزنی مولکولهای فلورسانسی کار میکنند که با استفاده از تابش لیزر برانگیخته میشوند. با این کار رنگهای مختلفی تولید شده که با میکروسکوپ نوری قابل شناسایی است. میکروسکوپهای فلورسانس ابزارهایی گرانقیمت و حجیماند که پیچیدگیهای زیادی دارند بنابراین، این دستگاهها را تنها در آزمایشگاههای پیشرفته میتوان یافت.
پژوهشگران مؤسسه نانوسیستم کالیفرنیا اخیرًا دستگاه کوچک و سبکی ساختند که میتواند مولکولهای منفرد دیانای را شناسایی کند. این ابزار میتواند تلفن همراه هوشمند را تبدیل به یک میکروسکوپ فلورسانس پیشرفته کند.
این میکروسکوپ قابل حمل، ابزار ارزان قیمتی است که امکان چاپ سه بعدی تصاویر گرفته شده از رشتههای منفرد دیانای را داراست. این دستگاه دارای یک لنز ارزان قیمت است که میتواند تصاویر میدان تاریک با کنتراست بالا ایجاد کند. همچنین فیلترهای تداخلی لایه نازک و دیودهای لیزری در این دستگاه وجود دارد که موجب برانگیختگی مولکولهای دیانای برچسب خورده میشود.
این دستگاه دارای یک برنامهکاربردی (اپلیکیشن) بوده که موجب اتصال تلفن همراه به سرور دانشگاه میشود. با این کار امکان اندازهگیری دقیق طول مولکولهای منفرد دیانای فراهم میشود. این برنامه امکان انتقال تصاویر خام گرفته شده توسط دوربین را به سرور فراهم میکند که با این کار اندازهگیری طول دیانای انجام میگیرد. نتیجه اندازهگیری انجام شده روی صفحه نمایشگر تلفن همراه نمایش داده میشود. اوزجانف رهبر این تیم تحقیقاتی، میگوید: «اگر بتوان این روش را برای دیگر میکروسکوپها نیز به کار برد، آنگاه امکان پدیدار شدن کاربردهای مختلف برای میکروسکوپها فراهم میشود.»
آزمایشگاه تحقیقاتی اوزجان روی تصویربرداری محاسباتی، ادوات تشخیصی و حسگری برای بخش پزشکی کار میکند. این گروه تحقیقاتی پیش از این روی آزمایش مواد غذایی برای یافتن ترکیبات آلرژیزا، آزمایش آب برای تشخیص فلزات سنگین و آزمایش نمونههای خونی با استفاده از عینک گوگل کار کردهاست.آنها نتایج یافتههای خود را در نشریه ACS Nano منتشر کرده است.