ساخت تراشه‌ای ارزان قیمت برای تشخیص بیماری

محققان دانشگاه استنورد موفق به ساخت آزمایشگاه روی تراشه‌ای شدند که هزینه تولید آن احتمالاً یک سنت بوده و می‌تواند برای شناسایی زودهنگام بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

محققان دانشگاه استنفورد موفق به ارائه فناوری ساخت آزمایشگاه روی تراشه شدند که می‌تواند فرآیند تشخیص طبی را تسریع کرده و دقت آن را بالا ببرد. 
این فناوری قادر است تشخیص بیماری‌ها را در کشورهای درحال توسعه بهبود دهد؛ جایی که معمولاً تشخیص بیماری با چالش روبرو است که دلیل این امر، فقدان تجهیزات لازم برای تشخیص زودهنگام بیماری است.
رحیم اسفندیارپور از محققان این پروژه می‌گوید: «توانایی شناسایی زودهنگام بیماری یک فرصت بی‌بدیل برای بیماران است تا بتوان با کارایی بالا درمان را انجام داد. یک دلار شاید رقم بالایی محسوب نشود، اما در کشورهای در حال توسعه، پول زیادی است.»
محققان معتقداند که این ابزار را می‌توان با قیمت یک سنت برای هر تراشه تولید کرد و امکان دسترسی را برای تشخیص زودهنگام برای همگان فراهم می‌کند.
اسفندیاری و همکارانش با ترکیب فناوری چاپ جوهرافشان، الکترونیک و میکروسیالی موفق به ساخت این آزمایشگاه روی تراشه شده است. این تراشه از دو بخش تشکیل شده است که یک بخش آن مخزنی از جنس سیلیکون وده و روی نوار الکترونیکی قابل استفاده مجدد، قرار گرفته است. بخش دوم شامل تراشه‌ای حاوی چاپگر جوهرافشار است که با استفاده از جوهر حاوی نانوذرات می‌تواند نوار الکترونیکی را چاپ کند. ابعاد این تراشه بسیار کوچک است. این تراشه قادر است سلول‌های نادر را از نمونه جداسازی کند.
در حال حاضر از ادوات سایتومتری برای این کار استفاده می‌شود که هر یک از آنها ۱۰۰ هزار دلار قیمت دارد. اسفندیاری می‌گوید: «این فناوری هم در بخش سلامت و هم در بخش تحقیقات پایه و کاربردی قابل استفاده است، به طوری که محققان در زمانی کوتاهی می‌توانند تعداد زیادی از سلول‌ها را آنالیز یا دستکاری کنند.»

نتایج این پروژه در قالب مقاله‌ای با عنوان Multifunctional, inexpensive, and reusable nanoparticle printed biochip for cell manipulation and diagnosis در Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.