چالش‌ نوآوری «اصلاح کود فسفاته به‌منظور جلوگیری از نامحلول شدن و تثبیت آن در خاک»

شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با همکاری ستاد ویژه توسعه فناوری نانو چالش نوآوری برگزار می‌کند. شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشجویان و اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و سایر پژوهشگران و فناوران علاقه‌مند تا تاریخ ۱۲ مرداد‌ماه فرصت دارند طرح مفهومی اولیه خود را به دبیرخانه چالش ارسال نمایند.

در ادامه چالش‌های نوآوری و فناوری نانو با هدف توسعه راه‌کارهای حل مشکلات صنعتی و رفع نیازهای فناورانه کشور، شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با همکاری ستاد ویژه توسعه فناوری نانو اقدام به برگزاری یک چالش‌ نوآوری در پلتفرم آی‌چلنج (www.ichallenge.ir) می‌نماید. این چالش به دنبال توسعه راهکارهای پیشنهادی مبتنی بر نانوفناوری به منظور افزایش حلالیت کودهای فسفاته در آب و جلوگیری از تثبیت آن در خاک است.

عنصر فسفر دومین عنصر مغذیِ محدودکننده تولید محصول در بیشتر خاک‌های ایران است. این عنصر نقش مهمی در متابولیسم گیاهی دارد و یکی از عناصر غذایی ضروری برای رشد گیاه است. تأمین مقدار کافی فسفر باعث رشد سریع‌تر گیاه، افزایش رشد ریشه و زودرسی محصول می‌شود. در صورت کمبود این عنصر در خاک، کودهای فسفاته مانند سوپرفسفات تریپل، سوپرفسفات ساده و… استفاده می‌شوند. این عنصر در خاک به دو شکل معدنی و آلی یافت می‌شود. شکل معدنی آن، به صورت ترکیبات کلسیم، آهن، آلومینیم، فلوئور و شکل آلی آن، به صورت ترکیبات فیتین، فسفولیپیدها و اسیدهای نوکلئیک است. برخلاف عناصری مانند نیتروژن، چرخه فسفر در طبیعت تنها بین اکوسیستم‌های خاکی و آبی در گردش است و این امر اهمیت نظارت و مدیریت چرخه فسفر را در خاک دوچندان می‌کند. در این راستا شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با همکاری ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به دنبال توسعه راهکارها و روش‌هایی مبتنی بر فناوری نانو جهت «اصلاح کود فسفاته به منظور جلوگیری از نامحلول شدن و تثبیت آن در خاک» چالش نوآوری برگزار می‌کند.

بنابر اعلام دبیرخانه چالش‌های فناوری و نوآوری نانو شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشجویان و اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و سایر پژوهشگران و فناوران علاقه‌مند تا تاریخ ۱۲ مرداد‌ماه فرصت دارند طرح مفهومی اولیه خود را به دبیرخانه چالش ارسال نمایند. پس از اتمام مهلت ثبت طرح‌ها و غربال آن‌ها (ارزیابی اولیه غیرحضوری)، داوری حضوری طرح‌ها انجام خواهد شد و سرانجام طرح‌های برگزیده به مرحله دوم خواهند یافت. برگزیدگان مرحله نخست، ۳ ماه فرصت خواهند داشت تا ضمن تکمیل مستندات فنی و اقتصادی، یک «نمونه آزمایشگاهی» مطابق با طرح اولیه خود بسازند یا نمونه اولیه خود را تکمیل نمایند. شرکت‌کنندگان برگزیده در مرحله اول، در جریان مرحله دوم چالش (ساخت نمونه آزمایشگاهی) به صورت گام به گام با پیشبرد طرح خود تا سقف ۷۰ میلیون ریال از حمایت‌های نقدی و غیرنقدی بهره‌مند می‌شوند. شرکت‌کننده‌ای که بهترین نتیجه را در ارزیابی‌های فنی و اقتصادی به دست آورد ضمن دریافت جایزه ۳۰۰ میلیون ریالی، می‌تواند از سایر حمایت‌های تجاری‌سازی ستاد ویژه توسعه فناوری نانو بهره‌مند شود.

علاقه‌مندان می‌توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص جزئیات چالش (نحوه ثبت‌نام، شرایط ارسال راه‌حل، جوایز و…) به نشانی Ichallenge.ir مراجعه نمایند.