دانشگاه یزد: بهبود عملکرد سلول‌های خورشیدی پروسکایتی با فناوری نانو

دانشگاه یزد: بهبود عملکرد سلول‌های خورشیدی پروسکایتی با فناوری نانو

پژوهشی جدید در دانشگاه یزد، به ساخت سلول‌های خورشیدی پروسکایتی پیشرفته‌ای پرداخته که علاوه بر بازده بالا، مقاومت بیشتری در برابر شرایط محیطی دارد. این فناوری نوین می‌تواند نقش مهمی در توسعه انرژی‌های پاک و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی ایفا کند.

رساله دکتری مهناز مظفری با عنوان «ساخت و بهینه‌سازی سلول‌های خورشیدی نانومتخلخل پروسکایتی سه‌بعدی با بهره‌گیری از مواد پروسکایت دوبعدی» به راهنمایی عباس بهجت، به بررسی راهکارهای افزایش کارایی این نوع سلول‌های خورشیدی پرداخته است.

مظفری، دانش‌آموخته دکتری تخصصی فیزیک با گرایش اپتیک و لیزر از دانشگاه یزد، در این پروژه پژوهشی بر اهمیت جایگزینی انرژی‌های فسیلی با انرژی‌های تجدیدپذیر، به‌ویژه انرژی خورشیدی تأکید کرده است. وی با اشاره به رشد چشم‌گیر استفاده از انرژی خورشیدی در جهان، خاطرنشان کرد که کشورهای مختلف برنامه‌های گسترده‌ای برای توسعه این منبع پاک و پایدار انرژی در دست اجرا دارند.

این پژوهشگر همچنین بیان کرد که سلول‌های خورشیدی پروسکایتی به دلیل فرایند ساخت ساده‌تر نسبت به نسل‌های قبلی، طی مدت کوتاهی پیشرفت قابل‌توجهی داشته‌اند. مهم‌ترین چالش‌ها در این حوزه بهبود بازده، افزایش پایداری و کاهش هزینه تولید سلول‌ها است.

در این تحقیق، ساختار نانومتخلخل برای سلول‌های خورشیدی پروسکایتی سه‌بعدی طراحی و بهینه‌سازی شده و همچنین با انتخاب کاتیون مناسب از جنس پروسکایت دوبعدی، تلاش شده است پایداری این سلول‌ها ارتقاء یابد.

مظفری یادآور شد که با وجود دستاوردهای قابل توجه سلول‌های پروسکایتی که بازدهی بیش از ۲۲ درصد را در کمتر از یک دهه به‌دست آورده‌اند، حساسیت این سلول‌ها به عوامل محیطی مانند دما، نور و رطوبت باعث کاهش عملکرد و عمر مفید آنها می‌شود.

در نهایت، وی تأکید کرد که توسعه راهکارها و استفاده از مواد مناسب برای افزایش همزمان بازده و دوام این سلول‌ها، هدف اصلی این پژوهش بوده است.