با فناوری که در سوئد توسعه یافته و در صنعت نساجی هند مورد آزمایش قرار گرفته، سامانهای حاوی نانوسلولز با بهرهگیری از نور خورشید، آلایندههای صنعتی را در آب تصفیه کرد.
حذف آلایندههای صنعتی موجود در آب توسط نانوموادی از جنس چوب
محققان دانشگاه صنعتی چالمرز در سوئد، روشی جدید ارائه کردهاند که میتواند به راحتی با استفاده از یک ماده مبتنی بر سلولز، آب آلوده را تصفیه کند. این کشف میتواند برای کشورهایی که فنآوریهای ضعیف تصفیه آب دارند یک راهحل مناسب باشد.
آب تمیز پیش نیازی برای محیط زیست و زندگی ما است. به گفته سازمان بهداشت جهانی، در حال حاضر بیش از دو میلیارد نفر در جهان با محدودیت دسترسی به آب تمیز مواجه هستند.
این چالش جهانی در دانشگاه صنعتی چالمرز مورد بررسی قرار گرفته و روشی برای حذف آسان آلایندهها از آب ارائه شده است. این گروه، به رهبری گونار وستمن، استادیار شیمی آلی، بر کاربردهای جدید برای محصولات سلولز و چوب تکیه کردند.
محققان دانش کاملی در مورد نانوبلورهای سلولز ایجاد کردهاند و این جایی است که کلید تصفیه آب در آن نهفته است. این نانوذرات ریز از ظرفیت جذب برجسته برخوردار هستند.
گونر وستمن از محققان این پروژه میگوید: «ما یک رویکرد جامع و منحصر به فرد در مورد این نانوبلورهای سلولز را بررسی کرده و خواص و کاربردهای بالقوه آنها را بررسی کردهایم. ما اکنون زیستمادهای ساختهایم، نوعی پودر سلولز با خواص تصفیه عالی که بسته به نوع آلایندهها میتوانیم سازگار و اصلاح کنیم.»
در این پروژه محققان نشان میدهند که چگونه میتوان رنگهای سمی را از فاضلاب فیلتر کرد. این تحقیق با همکاری موسسه ملی فناوری مالاوییا جیپور در هند انجام شده، جایی که آلایندههای رنگ در فاضلاب صنعت نساجی یک مشکل گسترده است.
این روش تصفیه، نه به فشار و نه گرما نیاز دارد و از نور خورشید برای کاتالیز استفاده میکند. گونار وستمن میگوید: «یک سیستم تصفیه ساده مانند یک جعبه قابل حمل و قابل اتصال به لوله فاضلاب را تصور کنید. از آنجا که آب آلوده از طریق فیلتر پودر سلولز عبور میکند، آلایندهها جذب میشوند و نور خورشید وارد سیستم تصفیه شده و باعث میشود سریع و کارآمد تجزیه شوند. یک سیستم مقرون به صرفه و ساده برای راهاندازی و استفاده، میتواند از مزایای زیادی برخوردار باشد.
انجام مطالعات میدانی در هند مرحله مهم بعدی است و محققان چالمرز اکنون در تلاش هستند تا این فناوری در صنایع هند استفاده شود. تاکنون آزمایشهای آزمایشگاهی با آب صنعتی نشان داده است که بیش از ۸۰ ٪ آلایندههای رنگ با این روش جدید برداشته میشوند و گونار وستمن فرصتهای خوبی برای افزایش بیشتر میزان تصفیه میبیند.